Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Faslodex 250 Mg/ 5 Ml Enjeksiyonluk Çözelti

Antineoplastik ve İmmünomodülatör Ajanlar » Hormonal Tedavi İlaçları » Hormon Antagonistleri » Antiestrogenler » Fulvestrant

Formülü:

Her 1ml’de etkin madde olarak 50 mg fulvestrant ve yardımcı maddeler etanol (%96), benzil alkol, benzil benzoat ve hint yağı içerir.

Farmakolojik özellikleri:

Farmakodinamik Özellikleri
Fulvestrant, estrojen reseptör proteininin azalmasına yol açmak şeklinde yeni bir etki mekanizmasına sahip yeni bir ilaç sınıfının (ER Downregulator) ilk üyesidir; agonist etkileri olmayan (saf) bir anti-estrojendir. Estrojenlerin tropik etkisini, kendisi kısmi agonist (estrojen-benzeri) aktivite göstermeksizin, tamamen bloke eder. Fulvestrant, estrojen reseptörlerine kompetitif olarak bağlanır ve bu konudaki afinitesi, estradiole yakın olacak derecede yüksektir. Fulvestrant, estrojene duyarlı insan meme kanseri hücrelerinin in vitro güçlü ve geri dönüşümlü bir inhibitörüdür; etki gücü ve etkinliği, tamoksifenden fazladır. Tamoksifene dirençli meme kanseri hücrelerinin in vitro, tamoksifenedirençli meme tümörlerinin in vivo büyümesini inhibe eder.
Meme kanseri dokusu üzerindeki in vivo etkiler
Fulvestrant, ER-pozitif tümörlerdeki ER ekspresyonunu, plaseboya ve tamoksifene kıyasla anlamlı şekilde azaltır. Ayrıca, fulvestrant ile progesteron reseptörlerinde de önemli azalma meydana gelmiştir ki, bu intrensek estrojen agonisti etkilere sahip olmadığını gösteren preklinik verilerle uyumludur.      
Farmakokinetik Özellikleri
Fulvestrant, intravenöz veya intramusküler enjeksiyonu takiben, hepatik kan akımına yakın yüksek bir hızla (nominal olarak dakikada 10.5 ml/kg) plazmadan uzaklaşır. Ancak uzun etkili Faslodex IM enjeksiyon, plazmadaki fulvestrant düzeylerini dar sınırlar arasında devam ettirir. Plazma düzeyleri, enjeksiyonu izleyen en az 28 gün boyunca 2-3 misli arasında değişir. Her ay (28±3 günde bir) 250 mg Faslodex verilmesi, sınırlı bir birikimle sonuçlanır ve yaklaşık 3-6 doz kullanıldığında kararlı plazma düzeylerine ulaşılır; bu zamandaki Eğri Altı Alan (EAA) değeri, yaklaşık 2 kat artar (ortalama ± SD olmak üzere EAA 328±48 nanogram gün/ml. Cmax 15.8±2.4 nanogram/ml; Cmin 7.4±1.7 nanogram/ml). Çoğul-doz farmakokinetiği, fulvestrantın tek doz kullanıldığı çalışmaların sonuçlarına bakılarak tahmin edilebilir. 33-89 arasında değişmek üzere hastanın yaşı, fulvestrantın farmakokinetik profili üzerinde etkisizdir.
Emilim Fulvestrant, oral yoldan kullanılmaz.
Dağılım Fulvestrant vücutta hızla ve geniş kapsamlı olarak dağılır; kararlı düzeylerdeki sanal dağılım hacminin yüksek (yaklaşık 3-5 litre/kg) olması, bu bileşiğin büyük ölçüde damar-dışı kompartmanda dağıldığı izlenimini vermektedir. Klinik kullanım sırasında elde edilmesi beklenen konsantrasyonlardan çok daha yüksek düzeylerdeki fulvestrantın plazma proteinlerine bağlanma oranı yüksektir (%99). VLDL, LDL ve HDL lipoprotein fraksiyonları, fulvestrantın bağlandığı başlıca proteinler olarak gözükmektedir. Cinsiyet hormonu bağlayan globüline bağlanma söz konusu olsa bile incelenmemiştir. Proteinlere kompetitif olarak bağlanmayla ilgili ilaç-ilaç etkileşimi çalışmaları, bu tip etkileşimlerin hemen her zaman albümin ve alfa-1-asit glikoproteine bağlanan ilaçlar arasında görülmekte olması nedeniyle yapılmamıştır.
Metabolizma Endojen steroidlerin metabolizmasında rol oynayan, çok sayıda olası biyotranformasyon yolu, fulvestrant metabolizmasında da kombinasyonlar şeklinde etkili gözükmektedir. Fulvestrantın insanlardaki metabolizması, diğer türlerde bulunana benzeyen bir metabolit profiliyle sonuçlanır. Fulvestrantın tanımlanmış olan metabolitleri, anti-estrojen modellerde ya az aktiftir ya da fulvestranta benzeyen aktivite göstermiştir. İnsan karaciğer preparatlarında ve rekombinan insan enzimleriyle yapılan çalışmalar CYP3A4’ün, fulvestrant oksidasyonunda rol alan tek sitokrom P450 izoformu olduğunu göstermiştir ama sitokrom P450 enzim sisteminin kullanılmadığı metabolik yollar, in vivo daha baskın gözükmektedir.
Vücuttan uzaklaştırılmaVücutaki fulvestrant, karaciğer-safra yoluyla hızla uzaklaştırılır; burada bir bütün olarak hız belirleyen faktör, bileşiğin kullanılma yoludur. Metabolitler vücuttan, dışkı yoluyla uzaklaştırılır. Fulvestrantla ilişkili materyalin böbrekler yoluyla vücuttan uzaklaştırılması, ihmal edilebilir düzeyde (<%1) gerçekleşmektedir.

Endikasyonları:

Faslodex, doğal ya da yapay postmenopozal kadınlardaki lokal olarak ilerlemiş veya metastaz yapmış ve endokrin tedaviden sonra ilerlemeye devam etmiş hormon reseptör pozitif meme kanserinin tedavisinde endikedir.

Kontrendikasyonları:

Faslodex, etkin maddeye veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.

Uyarılar/Önlemler:

Fulvestrant, öncelikle karaciğerde metabolize edilir. İlerlemiş meme kanseri olan hastalar üzerinde yapılan klinik çalışmalar sırasında Faslodex, hafif karaciğer yetmezliği (alanin aminotransferaz konsantrasyonları, normalin üst sınırından daha yüksek, ancak normalin üst sınırının 2 katından daha düşük) olan bazı hastalarda kullanılmıştır. Fulvestrant klerensiyle karaciğer bozukluğu arasında net bir ilişki, dikkati çekmemiştir. Hafif karaciğer bozukluğu olan hastalardaki güvenlilik profili, karaciğer bozukluğu olmayan hastalardakine yakın bulunmuştur. Faslodex, klerensin azalmış olabilmesi nedeniyle, orta-ileri derecede şiddetli karaciğer bozukluğu olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Kreatinin klerensi dakikada <30 ml olan hastalarda Faslodex, dikkatle kullanılmalıdır. Kullanım yolu nedeniyle Faslodex, kanamalı diatezi veya trombositopenisi olan ya da antikoagülan tedavi altındaki hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.


Gebelik ve emzirme döneminde kullanımı Gebelik kategorisi: D Faslodex’in, gebe veya bebeğini emziren kadınlarda kullanılması önerilmez.


Araç ve makine kullanma yeteneği üzerindeki etkisiFaslodex, hastaların araç veya makine kullanma yeteneğini etkileme olasılığı pek bulunmayan bir ilaçtır. Ancak, Faslodex tedavisi sırasında asteni bildirildiğinden araç ya da makine kullanırken bu semptomun görüldüğü hastalara dikkatli olmaları önerilir.

Yan etkiler/Advers etkiler:

Klinik çalışma programı sırasında hastaların yaklaşık %47’sinde advers reaksiyonlar görülmüş ancak hastaların yalnızca %0.9’u, advers ilaç reaksiyon nedeniyle tedaviyi durdurmuştur. Sıcak basması, bulantı ve enjeksiyon yeri reaksiyonları, en çok bildirilen ve hepsi de hafif olan advers ilaç reaksiyonlarıdır. Advers ilaç reaksiyonları, aşağıda özetlenmiştir:



Vücut sistemi/sıklık
Çok sık (>%10)
Sık (>%1 - ≤%10)

Kardiyovasküler
Daha çok hafif olmak üzere sıcak basması
 

Gastrointestinal     Deri     Ürogenital     Tüm beden
 
Genellikle hafif bulantı, kusma, ishal ve iştahsızlık.   Genellikle hafif deri döküntüsü.     Genellikle hafif idrar yolu infeksiyonları.     5 mililitrelik tek bir enjeksiyon kullanıldığında hastaların %7’sinde (enjeksiyonların %1’inde) görülen, hafif geçici ağrı ve inflamasyon dahil enjeksiyon yeri reaksiyonları.   Daha çok hafif olmak üzere baş ağrısı.   Genellikle hafif veya orta şiddette asteni.BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

İlaç etkileşimleri:

Fulvestrant, belli başlı sitokrom P450 (CYP) enzimlerini in vitro anlamlı şekilde inhibe etmez. Fulvestrantın midazolamla birlikte kullanıldığı bir klinik farmakokinetik çalışmasının sonuçları da, terapötik fulvestrant dozlarının, CYP 3A4 üzerinde inhibitör etkiye sahip olmadığı izlenimini vermiştir. Ayrıca fulvestrant, CYP 3A4 tarafından in vitro metabolize edilir ama rifampisinle birlikte kullanıldığı bir çalışma, fulvestrant, klerensinin, CYP 3A4 indüksiyonuna rağmen değişmediğini göstermiştir. Bu bulgu dolaylı olarak, CYP 3A4 inhibitörlerinin fulvestrant klerensini etkilemeyeceği izlenimini vermektedir.

Kullanım şekli ve dozu:

Erişkin yaştaki kadınlar (yaşlılar dahil): Önerilen doz, 5 mililitrelik tek bir enjeksiyon şeklinde olmak üzere ayda 1 defa 250 miligram Faslodex’in gluteal bölgeye intramusküler olarak uygulanmasıdır. Enjeksiyonun yavaş tatbik edilmesi önerilir. Çocuklar: Etkinlik ve güvenliliğinin bu yaş gruplarında değerlendirilmemiş olması nedeniyle Faslodex’in çocuklarda ve adolesanlarda kullanılması önerilmez.
Böbrek yetmezliği olan hastalar: Kreatinin klerensi >30 ml/dakika olan hastalarda doz ayarlanması önerilmez. Kreatinin klerensi <30 ml/dakika olan hastalardaki etkinlik ve güvenlilik değerlendirilmemiştir (bkz. Uyarılar/Önlemler).
Karaciğer yetmezliği olan hastalar: Hafif karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlanması önerilmez. Orta-ileri derecede karaciğer yetmezliği olan hastalardaki etkinlik ve güvenlilik değerlendirilmemiştir (bkz. Uyarılar/Önlemler).
Doz ayarlanmasını gerektiren etkileşimler: Faslodex’in doz ayarlanmasını gerektiren, bilinen hiçbir ilaçla etkileşimi yoktur.
Doz aşımı İnsanlarda doz aşımı deneyimi yoktur. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, yüksek fulvestrant dozlarına, anti-estrojen aktiviteyle doğrudan ya da dolaylı olarak ilişkili etkiler dışında başka bir etki eşlik etmediği izlenimini vermektedir.Doz aşımında semptomatik tedavi uygulanmalıdır.
Saklama koşulları 2°-8°C arasında (buzdolabında) orijinal ambalajında saklanmalıdır.
 
Her bir kullanıma hazır enjektör tek kullanım içindir.

Atc Kodu:

L02BA03

İthalatçı Firma:

AstraZeneca Türkiye İlaç Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti.
Telefon: 90 (212) 317 23 00
Email: [email protected]

Faslodex 250 Mg/ 5 Ml Enjeksiyonluk Çözelti Benzerleri

Referans fiyatları ilaç güncelleme tarihinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TITCK) tarafından halka açık olarak yayınlanan Euro bazlı referans fiyat listesinden alınmıştır. Aşağıda yer alan TL bazlı referans fiyatları ise 32702 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararında belirtilen euro değerine göre Depocu, Eczacı kârları ve KDV dahil edilerek hesaplanmıştır. Gerçek ilaç fiyatları referans fiyatlarından farklı olabilir.

İlaç Bilgileri (Güncelleme Tarihi:22.5.2015)

Faslodex 250 Mg/ 5 Ml Enjeksiyonluk Çözelti

İthal, Beşeri bir ilaçtır.
Reçete ile satılır.
E-Reçete: Pasif

Etken Maddesi: Fulvestrant


Barkod Numarası: 8699786950023

Burada yer alan bilgiler bilgilendirme mahiyetindedir. Ilacprospektusu.com'da ilaç satışı yapılmaz.

İlaç Fiyatı: 621,01 TL

Bu ilacın fiyatı güncel değildir. Ancak en son fiyat güncelleme tarihinden sonra yaşanan enflasyon, döviz kuru ve KDV farkı otomatik olarak hesaplandığında bu ilacın tahmini güncel fiyatı: 14265,60 TL olabilir.

Google Reklamları

Firma Bilgileri

AstraZeneca Türkiye İlaç Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti. Logosu

AstraZeneca Türkiye İlaç Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti.

Büyükdere Cad. Yapı Kredi Plaza B Blok K:3-4, Levent - İstanbul
Telefon: 90 (212) 317 23 00
Email: [email protected]

Firma profili ve diğer ürünlerin listesini görüntülemek için firma ismine tıklayın

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2025 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.