Ürogenital Sistem ve Cinsiyet Hormonları » Cinsiyet Hormonları ve Genital Sistem » Sistemik Hormonal Gebeliği Önleyici İlaçlar » Progestogen ve Estrogen Diğer Kombinasyonlar » Levonorgestrel + etinil estradiol
Formülü:
0.125 mg Levonorgestrel Sarı draje
0.03 mg Etinilestradiol Sarı draje
0.50 mg Levonorgestrel Kahverenkli draje
0.03 mg Etinilestradiol Kahverenkli draje
0.04 mg Etinilestradiol Beyaz draje
0.75 mg Levonorgestrel Beyaz draje
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Oral kontrasepsiyon (doğum kontrolu)
Kontrendikasyonları:
Aşağıdaki durumlarda bir kombine oral kontraseptif kullanılmamalıdır: Mevcut ya da daha önce geçirilmiş damar tıkanmaları (trombozlar) ve böyle bir hastalığa eğilimi arttıran durumlar (örn. tromboz eğilimini arttıran kan pıhtılaşması bozuklukları, bazı kalp hastalıkları); anormal eritrositler (orak hücreli anemi); yüksek kan lipid değerleri (yağ metabolizması bozuklukları), damar değişiklikleri gösteren ağır diabet ya da diğer bir yüksek tromboz rizikosuna sebep olabilecek durumlar; gebelik olasılığı; geçirilmiş ya da mevcut meme veya endometrium karsinomu; sebebi bilinmeyen anormal vajinal kanama; önceki gebeliklerde ortaya çıkan (1) sürekli kaşıntı, (2) Herpes gestationis, (3) kötüleşen otoskleroz, (4) sarılık (enfeksiyon, zehirlenme veya obstruksiyona bağlı olmayan); belirli diğer sarılık nedenleri (Dubin-Johnson veya Rotor sendromu); akut veya kronik ağır karaciğer hastalıkları, geçirilmiş ya da mevcut karaciğer tümörleri.
Uyarılar/Önlemler:
Kombine oral kontraseptif kullanımında aşağıdaki durumlara özenle dikkat edilmesi gerekir: Anamnez'de ağır depresyonlar, varis, diabetes mellitus, yüksek kan basıncı (hipertansiyon), sara (epilepsi), kalıtımsal sağırlık (otoskleroz), herediter porfiri, kramplarla seyir eden kalsiyum eksikliği (tetani), chorea minor, karaciğer fonksiyon bozukluğu, safra taşları, kalp ve damar hastalıkları, böbrek hastalıkları, fibrotik rahim oluşumları, astım veya gebelik esnasında kötüleşme gösteren her hastalık (hekiminiz size anlamadığınız her terimi açıklayabilir). Sözü geçen durumların ağırlaşması yada ilk defa ortaya çıkması oral kontraseptifin kesilmesine neden olabilir.
Kontrendikasyonlar başlığı altında sözü edilen durumlardan herhangi birini geçirdi iseniz ya da geçiriyorsanız hekim haberdar edilmelidir, çünkü bu tür olgularda oral kontraseptifler kulanılmamalıdır. Bu hususta herhangi bir tereddütünüz var ise hekiminize danışabilirsiniz.
Düzenli olarak başka ilaçlar kullanıyorsanız (örn. barbiturat'lar, fenilbutazon, hidantoin, rifampisin, ampisilin gibi) hekim haberdar edilmelidir, zira bunlar Triquilar'ın etkisini azaltabilirler. İnsulin ve diğer antidiabetiklere gereksinim değişebilir.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Nadir olgularda bulantı, mide şikayetleri, başağrıları, göğüslerde gerginlik hissi, vücut ağırlığı ve libidonun etkilenmesi ve depresif durumlar görülebilir.Uzun süreli uygulamadan sonra özellikle hassas kadınlarda, yüzde kahverengi lekeler ortaya çıkabilir.Uzun güneş banyoları bunu daha da kolaylaştırırlar. Bu nedenle, bu çeşit deri değişikliklerine eğilim gösteren kadınların uzun süre güneşte kalmamaları gerekir.Nadir olarak, kontakt lenslere karşı da bir tahammülsüzlük gözlemlenmiştir.BEKLENMEYEN BIR ETKI GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
İlaç etkileşimleri:
Bildirilmemiştir.
Kullanım şekli ve dozu:
Triquilar alımına başlamadan önce, genel (memeleri ve serviksten sitolojik smear alınımını da içine alan) bir jinekolojik muayenenin yapılması ve aile anamnezinin özenle kaydedilmesi gerekir. Akrabalarda genç yaşta trombo-embolik süreçlere (örn. derin ven trombozu, apopleksi, enfarktüs) rastlandıysa, ayrıca kan pıhtılaşma sistemi olası bozukluklar bakımından değerlendirilmelidir. Kullanıma geçmeden önce bir gebeliğin olmadığı saptanmalıdır.Önlem olarak, Triquilar ile uzun süreli tedavilerde takriben 6 ay aralarla kontrol muayeneleri yapılır.İlk uygulama döneminizTriquilar alımına adet kanamasının ilk günü başlanmalıdır. Takvimli ambalajın "1" numara ile işaretlenmiş gözündeki draje basılıp çıkarılarak yutulur."1" numaralı göz, aynı zamanda kırmızı renkle işaretlenmiştir ve "Başlangıç" ibaresini de taşır. Drajelerin bileşimlerinin değişik olduğu ve bu nedenle de "1" numaralı drajeyle başlanarak, ok istikametinde gidip, drajeleri numara sırasına göre almanın gerekli olduğu unutulmamalıdır.Drajeler günün herhangi bir saatinde alınabilir. Ancak ilk defa başlanan saate sonradan sadık kalınmalı, örneğin kahvaltıdan evvel ya da akşam yemeğinden sonra alınmalıdır.21 gün boyunca 1 drajeOk işaretini izleyerek, ambalaj bitene kadar hergün bir draje alınız.7 günlük ara21 drajenin alınması bittikten sonra, 7 günlük bir ara veriniz. Bu ara içerisinde son draje alımından takriben 2-4 gün sonra, bir adet kanaması olur.Sonraki uygulama dönemleriniz7 günlük bir aradan sonra, yeni bir ambalajla draje alımına devam edilir. Bu arada kanamanın normalde olduğu üzere durması veya devam etmesi önemli değildir.Böylece, kolaylıkla akılda tutulan bir ritm oluşur: 3 hafta draje alımı, 1 hafta ara, ve her yeni ambalaja, haftanın hep aynı günü başlanır.
Atc Kodu:
G03AB03
Üretici Firma:
Schering Alman İlaç ve Ecza Tic. Ltd. Şti.
Telefon: (216) 531 21 00
Email: [email protected]