%5 Dekstroz
{1000 ml Solüsyon Setli - Setsiz}
Parenteral Solüsyon ve Setler»Steril ve apirojen
Formülü:
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
1) Organizmaya parenteral yoldan kalori sağlanmasını gerektiren, durumlarda;
a- Ameliyatlardan önce ve sonra
b- Ateşli hallerde
c- Böbrek bozukluğuna bağlı düşük yoğunlukta idrar çıkaran hastalarda
2) Açlık, diyare, kusma gibi sıvı kayıplarının yüksek olduğu hallerde
3) Sodyum klorür veya diğer elektrolitlerin
4) Vücuttan sodyum itrahını arttırmada
5) Doku proteini katabolizmasını ve karaciğer glikojeninin azalmasını önlemek maksadıyla.
6) Açık bir damar yolunun bulunmasının istendiği hallerde ve taşıyıcı solüsyon olarak.
7) Kan şeker seviyesi 10-15 mmol/lt'ye düştükten sonra %5 dekstroz solüsyonu, Diabetik ketoasidoz'da vücudun keton cisimlerinden temizlenene kadar hipoglisemiye sebep olmadan insulin verilmesini mümkün kılar .
Kontrendikasyonları:
1) Diabetik ketoasidoz'un başlangıcında
2) Dehidratasyon, akut ve kronik böbrek yetmezliği
3) Anuri ve diabetik komada .
4) Serebral şok, iskemi ve gebelikte.
5) İntraspinal, intrakranial kanamalar ve Delirium tremenste.
6) Glukoz- galaktoz malapsorpiton sendromuna maruz kiselere kontrendikedir.
7) Su entoksikasyonu olmak üzere, başlıca kontrendikasyon vakalrını teşkil edeler.
Uyarılar/Önlemler:
1) Elektrolizsiz dekstroz solüsyonları, kan transfüzyonu le birlikte uygulanmamalıdır, eritrosit konglomerasyonuna sebep olabilirler.
2) Elektrolizsiz dekstroz solüsyonları deri altından uygulandığında, tuz kaybetmiş olan hastaların daha çok sodyum ve su kaybetmelerine sonuç olarakta periferik dolaşım kollapsi ve anüriye yol açabilirler.
3) Dekstroz solüsyonları tam kan ile birlikte aynı infzyon seti ile uygulanmalıdır. Hemolize sebep olabilirler.
4) Dekstroz solüsyonları hipopotasemi ve hipofosfatemiyle seyreden sıvı ve elektrolit dengesizliklerine sebep olurlar.
5) Dekstroz infüzyonları sırasında glikojenin karaciğerde depolanması kandaki potasyum düzyini düşürür. Bu nedenle parenteral yoldan beslenen (böbrek fonksiyonları normal) hastalarda ve özellikle dijitalize olanlarda, hücre içi potasyum kaybını (hipopotasemiyi)önlemek için dekstroz solüsyonu ile birlikte potasyum verilmelidir. Her litre dekstroz'a 20-40 mEg potasyum.
6) Dekstroz'a karşı bazı durumlarda (ameliyat, sepsis, şok, pankreatit v.s.) intolerans ortaya çıkabilir. Bu hallerde hiperglisemi ve glukozüri, görülür ve kanda kateşolamin, glukokortikoit ve glukojen seviyeleri yükselir. Bu vakalarda enfüzyon sıvısına her 25 g dekstroz için 1-2,5 ünite kristalise insülin katılmalıdır.
7) B grubu vitaminleri organizmadaki dekstroz metamolizmasını katalize eden koenzim sistemlerinde yer aldıklarından, dekstroz kullanırıkenbu vitaminlerin de birlikte verilmesi vücuttaki vitamin yedeklerinin tükenmesini önler.
Yan etkiler/Advers etkiler:
%5 glukoz solüsyonların 4,5 (3,5-6,5) gibi bir pH marjına sahip olmaları, bazı vakalarda lokal ven irritasyonundn sorumludur. Periferik uygulma tekniğine bağlı olarak ateş yükselmeleri, enjeksiyon yerinde enfeksiyon, enfeksiyon yerinden başlayıp yayılan venöz tromboz ve çözeltinin dışa sızması ile oluşan lokal ağrı görülebilir. İstenmeyen bir reaksiyonortaya çıktığında infüzyon durdurularak uygun tedaviye başlanmalıdır.
İlaç etkileşimleri:
Solüsyonlara ilave edilen ilaçlar açısından geniş bir pH marjı bazı durumlarda bir maddenin bir şişede stabl ve diğerinde olmaması dezavantaj teşkil edebilir. B12-Vit, kanamycine sulfate, Novobiocine Sodium ve varfarin solüsyonları dekstroz aolüsyonlarına ilave edildiğinde bulanıklığa Barbitüratlar (phenobarbital) çökelti teşekkülü' ne Ampisilin sodium, Metisilin, Penisilinler aktivite kaybına. pH (8-10) aynı sebeplerden dolayı sulfizoksazol ve Aminofilin de Dekstroz solüsyonlarına katılmamalıdır. Aşağıda liste halinde verilen ilaçlar şartlar elverdikçe dekstroz solüsyonlarına katılmamalıdır. Aşağıdaki liste halinde verilen ilaçlar şartlar elverdikçe dekstroz solüsyonların katılmamalıdır. Farmorubicin, Mitomycin, Nalaxone, Nepresol (dihydralzine), Peptavlon (pentagastrin) , platinol (cisplatin), pronestyl (procinemide),Selexid (mecillinam), Sulfadiazine, Thio-Tepa (thiotepa), Trasyol (aprotinin), Trilafon (perphenazine)
Kullanım şekli ve dozu:
%5 Dekstroz solüsyonu, intravenöz uygulanıma yönelik steril, apirojen bir çözeltidir. İçinde bakteriyostatik veya antimikrobik madde ya da eklenmiş herhangi bir tampon sistemi yoktur. % 5 dekstroz solüsyonları izotonik olup, düşük bir pHya sahiptirler, lokal damar, irritasyonuna sebebiyet vermemek için alternatif periferik venler kullanılmalıdır. Fizyolojik fonksiyonlar ve vücut temperatürünün sabit kalabilmesi için günlük enerji ihtiyacı Erkek için 1.600 kcal, Kadın için 1.300 kcal'den ibarettir. Enerji ihtiyacı hamilelik, emzirme, büyüme çağ, kötü beslenme, vakaları, travma, yanık ve sebepsiz durumlarda hayli yükesktir. En uygun enerji kaynğı karbonhidratlar olup, bunların her gramı 4.2 cal enerji, verir. %5 Dekstroz çözeltisinin 1 lt'de 200 calori vardır. Dekstroz'un vücuttaki maksimum tüketim hızı 500-800 mg/kg/saat'ten ibaret olup 800 mg/kg hızla verildiğinde % 95'e yakın vücut tarafından tutulmakta %5'lik kısmı böbrek eşiğini aştığından glikozüriye sebep olarak idrar yoluyla dışarı atılmakta. Aynı etkiyi hızla verilen çözeltilerde göstermektedir. Dekstroz normal kişilerde saatte 0.5g/kg hızında verildiğinde glikozüri oluşturmaz. Yukarıdaki bilgilerin ışığı altında doz hastanın durumuna göre hekim tarafından ayarlanır.
Üretici Firma:
Polifarma İlaç San.ve Tic. A.Ş.
Telefon: (212) 674 46 46