Parenteral Solüsyon ve Setler»İzotonik Solüsyon
Formülü:
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
1) Aşırı terleme, kusma, yada diyare gibi nedenlere bağlı su ve elektrolit kayıpları.
2) Metabolik alakaloz.
3) Su zehirlenmesi
4) Aşırı kanam ve şok durumlarında başalngıç tedavisi.
5) Akut sürrenal yetmezlik
6) Diyabet ketoz
7) irrigasyon solüsyonu olarak cerrahi müdahalelerde (elektrokoterkullanımında hariç).
8) Hemodialis'de başlangıç sıvısı olarak.
9) Kan trasfüzyonlarının başlama ve bitiminde.
Kontrendikasyonları:
1) Böbrek yetmezliği.
2) Kalp yetmezliği
3) Hipertonik dehidratasyon
4) Hipertansif durumlar
Uyarılar/Önlemler:
Uzun süreli sodyum klorür tedavisi uygulanan hastalarda, şartlar gerektirdiği taktirde, sıvı dengesinde değişiklikler, elektrolit yoğunlukları ve asit - baz dengesindeki değişiklikler, periyodik llaboratuar testleri ile yakından izlenmelidir. Önemli değişimler elektrolit desteği veya uygun diğer tedavileri gerektirebilir. Nazogastrik sonda ile sıvı çekilmesi, kusma, diyare veya gastrointestinal fistül dranajı gibi elektrolit kaybıyla sonuçlanana durumlarda de ek elektrolit verilmesi gerekebilir. Konjestif kalp yetmezlikli veya diğer ödem ve sodyum birikimiyle seyreden hastalarda ve kortikosteroid kullananhastalarda sodyum klorür olağan üstü dikkatle kullanılmalıdır. Postoperativ ve geriatrik hastalara özel önem verilmelidir. Soıdyum klorür'ün intravenöz uygulnaımı serum elektrolitlerinin dilüsyonu, aşırı hidrasyon, konjestif durumlar veya pulmoner ödeme yol açan sıvı yada solüt yüklenmesi ile sonuçlanabilir. Fazla miktarda intravenö sodyum klorür hipokalemi, ile neticelenebilir. İrrigasyon solüsyonlarının sistemik dolaşıma absorpsiyonları serum elektrolitlerin seyrelmesi, aşırı hidrasyon, konjestif durumlar veya pulmoner ödeme yolaçan sıvı ve/veya solüt aşırı yüklenmesine neden olabilir. Solüsyonların büyük miktarlarda sistemik absorbsiyonu, kardiyopulmoner ve renal işlevleri değiştirebileceğinden, ciddi kardiyopulmoner renal bozukluklarda urolojik irigaasyon solüsyonlarının kullanımında dikkat gerekir.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Solüsyonun kendi niteliğinden kontamine olmasından veya uygulama tekniğinden kaynaklanan ateş, enjeksiyon bölgesinde enfeksiyon venöz tromboz veya flebit ve ekstravazasyon görülebilir. Hipervolemi veya solüsyon içindeki iyonlardan birinin veya diğerlerinin fazlalığı veya eksikliğine bağlı belirtiler oluşbilir. Sodyum klorürün fazla miktarda klorür bikarbonatkaybına yol açar, dolayısıyla asitleştirici etkiye sahiptir. Böyle durumlarda asidozu önlemek için fizyolojik serumun hacminin yarısı kadar 1/6 molar sodyumlaktat solüsyonu ile karıştırılarak verilemsi tavsiye edilir. Sodyuım klorür enjeksiyonu sırasında herhangi bir yan etki oluşursa infizyona son verilmelidir. Hasta yeniden değerlendirip, gerekiyorsa uygun terapötik girişimlerde bulunulmalıdır.
İlaç etkileşimleri:
İzotonik sodyum klorür solüsyonu koruyu ve stabilizan madde içermez. pH'sı, 5,5 civarındadır. (4.5 - 7.0 ) osmolaritesi 308 mOsm/L. dir. Bütün ilaçlar tek tek olamk üzere, eğer pHaçısından ve çözücü açısından sorun yoksa (propilen glikol) sodyum klorür solüsyonlarına katılabilir.
Kullanım şekli ve dozu:
İzotonik sodyum klorür solüsyonu, deri altı ve damar içi kullanıma uygun steril, stabil ve apirojen bir çözeltidir. İçinde koruycu (bakteriostatik ve stabilizan (buffer) madde içermez. Doz hekim tarafından hastanın durumuna göre ayarlanır. Hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği aktirde ortalam doz 24 saatte 1 Litre veya daha fazladır. Enjeklsiyon hızı büyüklerde genel olarak 400 ml/saattir. Dozaj hastanın asit-baz dengesi sıvı ve elektrolit dengesi klini durumu, ağırlığı ve yaşa göre bireyesel olarak tesbit edilir.
Üretici Firma:
Polifarma İlaç San.ve Tic. A.Ş.
Telefon: (212) 674 46 46