Dermatolojik İlaçlar » Dermatolojik Antibiyotik ve Kemoterapötik İlaçlar » Vücut Yüzeyine Uygulanan Antibiyotikler » Diğer Antibiyotikler
Formülü:
Polimiksin B sülfat 'lı TERRAMYCIN Göz Merhemi'nin beher gramı steril beyaz vazelin içinde oksitetrasiklin HCl halinde 5 mg oksitetrasiklin ve 10.000 ünite Polimiksin B 397 mg likid parafin ve 596 mg beyaz vazelin içerir.
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Polimiksin B 'li TERRAMYCIN Göz Merhemi duyarlı mikroorganizmalara bağlı ve konjonktiva ve/veya korneayı tutan yüzeysel göz enfeksiyonlarının tedavisinde endikedir.
Polimiksin B'li TERRAMYCIN'in topikal tatbikatı, enfeksiyon şiddetli ise veya yalnız yerel tedaviye cevap vermezse sistemik tatbikat ile takviye edilmelidir.
Kontrendikasyonları:
TERRAMYCIN Göz Merhemi, içeriğindeki maddelere karşı aşırı duyarlılık göstermiş kişilerde kontrendikedir.
Uyarılar/Önlemler:
Haricen kullanılır ve yalnız göze tatbik edilmeye mahsustur. Diğer antibiotik preperatlarında da olduğu gibi, bu ilacın kullanılması mantarlar da dahil olmak üzere duyarlı olmayan bakterilerin aşırı üremesine yol açabilir. Tedavi sırasında duyarlı olmayan bakteri ya da mantarlara bağlı yeni bir enfeksiyon ortaya çıkarsa, duyarlılık testi sonucuna göre uygun tedavi başlatılmalıdır.
Çocuklarda uygulanması
Tetrasiklinlerin diş gelişimi süreçlerinde (gebeliğin ikinci yarısı, bebeklik ve 8 yaşına dek olan çocukluk dönemlerinde ) sistemik olarak uygulanması dişlerin kalıcı olarak renklenmesine ve iskelet gelişiminde gerilemeye neden olabilmektedir. Diş minesinde hipoplazi de bildirilmiştir. Bu etkilerin, tetrasiklinlerin topikal uygulanmasıyla, düşük dozaja bağlı olarak ortaya çıkması pek mümkün görülmemekle beraber bu olasılıkların göz önüne alınması gerekebilir.
Gebelik ve emzirme dönemlerinde uygulama
Topikal tetrasiklinlerin gebe kadınlarda kullanılmasıyla ilgili kontrollu bir çalışma mevcut değildir. Gebe kadınlarda sistemik yoldan tetrasiklinlerin uygulanması ise fetüste iskelet gelişimi ve kemik büyümesinde gerilemeye neden olmaktadır. Bu nedenlerle topikal tetrasiklinler, gebelik sırasında en azından, tetrasiklin kullanılmasıyla elde edilecek olası yararlar potansiyel riskleri göze almayı haklı kılacak düzeyde ise kullanılmalıdır.
Topikal olarak uygulanan tetrasiklinlerin süte geçip geçmediği bilinmemektedir. Ancak sistemik olarak uygulama sonrasında süte geçtikleri bilinmektedir. Anne sütü ile beslenen bebeklerdeki ciddi yan etki potansiyeli nedeniyle bu ilacın uygulanmasının anne sağlığı yönünden önemi göz önüne alınarak tedavinin kesilmesi veya süt verilmesinin durdurulması arasında tercih yapılmalıdır.
Araç kullanma ve makine işletme becerileri üzerine etkiler
Topikal oksitetrasiklin preparatlarının araç kullanma ve makine işletme becerileri üzerine beklenen herhangi bir etkisi yoktur. Ancak, oftalmik merhemin uygulanmasından hemen sonra kısa süreli bir görme keskinliğinde azalma ortaya çıkabilir.
Yan etkiler/Advers etkiler:
TERRAMYCIN düşük toksisiteli bir antibiotiktir. Kontakt dermatit dahil olmak üzere, kişisel aşırı duyarlılığa bağlı alerjik reaksiyonlar bildirilmiştir. Bu tür reaksiyonlar görülecek olursa TERRAMYCIN Göz Merhemi tedavisi kesilmelidir.
Oftalmik tetrasiklin preperatları ile lakrimasyonda artma, geçici bir batma veya yanma ve yabancı cisim hissi sıkça ortaya çıkabilmektedir.
BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
İlaç etkileşimleri:
İlaç ile Laboratuar Testleri arasında etkileşme
Fehling veya Benedict solüsyonları ile idrarda glikoz için yanıltıcı pozitif reaksiyon görülebilir.
Geçimsizlikler
Aralarında fiziksel geçimsizlik olduğu için SULPERAZON ve aminoglikozid solüsyonları doğrudan karıştırılmamalıdır.Gün içinde SULPERAZON dozları uygulamalarının aminoglikozid uygulamalarından mümkün olduğu kadar uzak tutulmaları da tavsiye olunur.
Kullanım şekli ve dozu:
Polimiksin B sülfatlı TERRAMYCIN Göz Merhemi, ufak miktarlarda (yaklaşık 1 cm.), alt göz kapağının konjonktiva kıvrımı içine, enfeksiyon tamamen geçip şifa tamamlanana kadar günde 4-6 defa uygulanmalıdır. Bu, enfeksiyonun tabiatı veya şiddetine göre bir günden birkaç haftaya kadar sürebilir. Blefarit'te, ilacın tatbikinden önce bütün kabuklar ve kepekler temizlenmelidir. Profilaksi için, ameliyattan bir gün evvel başlayıp, ameliyat sonrası birkaç gün aynı şekilde uygulanır.
İlacın tatbiki sırasında tüpün ucunun enfekte olmasını önlemek için hasta uyarılmalıdır.
Atc Kodu:
D06AX
Üretici Firma:
Pfizer İlaçları Ltd.Şti.
Telefon: (212) 258 30 10
Email: [email protected]