Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Minipress 2 Mg
{50 Tablet Şişe}

Kardiyovasküler (Kardiyoloji) ve Serebrovasküler Sistem»Antihipertansif

Formülü:

MINIPRESS TABLET 2 mg serbest baza eşdeğer prazosin hidroklorür içerir.

Farmakolojik özellikleri:

Endikasyonları:

Hipertansiyon
MINIPRESS her derecedeki esansiyel (primer) hipertansiyonun ve değişik etyolojili her derecedeki sekonder hipertansiyonun tedavisinde endikedir. Başlangıç tedavisinde tek ilaç olarak yada hastada istenen cevabın elde edilmesinde gerekirse diüretik ve/veya diğer antihipertansif ilaçlarla birlikte bir tedavi programı çerçevesinde kullanılabilir.
Sol Ventrikül Yetmezliği
MINIPRESS, sol ventrikül yetmezliği tedavisinde endikedir. Kardiak glikozidlerle beraber veya tek başına diüretiklerle yapılan geleneksel tedaviye tatminkar cevap vermeyen veya bu tedaviye refrakter hale gelen hastaların tedavi rejimine MINIPRESS ilave edilebilir.

Raynaud Fenomeni veya Raynaud Hastalığı
MINIPRESS, Raynaud fenomeni veya Raynaud hastalığının tedavisinde endikedir.

Benign Prostat Hiperplazisi
MINIPRESS, benign prostat hiperplazisinin sebep olduğu üriner obstrüksiyonun semptomatik tedavisinde ek tedavi olarak endikedir. Prostat cerrahisi için bekleyen hastalarda da yararlıdır.

Kontrendikasyonları:

MINIPRESS kinazoline, prazosine ve ilacın bileşiminde bulunan herhangi bir maddeye karşı hassas olduğu bilinen hastalarda kontrendikedir.

Uyarılar/Önlemler:

Gebelik ve Laktasyon
MINIPRESS gebelerde ancak hekimin kanaatine göre elde edilecek faydalar anne ve fetusa muhtemel risklerden daha ağır bastığı zaman kullanılmalıdır.
MINIPRESS'in anne sütü ile ufak miktarlarda atıldığı gösterilmiştir. Emziren annelerde dikkatle kullanılmalıdır.
Çocuklar
MINIPRESS'in 12 yaşından küçük çocuklarda hangi şartlarda emniyetle kullanılabileceği tespit edilmediğinden bu çocukların tedavisinde tavsiye edilmemektedir.

Hipertansiyon
Hastalardan çok küçük bir oranı MINIPRESS'in ilk dozuna karşı ani ve abartılmış bir cevap vermişlerdir. Baş dönmesi, halsizlik ve nadiren şuur kaybı ile kendini gösteren postüral hipotansiyon, özellikle tedavinin başlangıcında bildirilmiştir. Fakat tedaviye düşük dozda MINIPRESS ile başlayarak ve tedavinin ilk bir iki haftasında ufak doz artırmaları yaparak bu etki kolayca önlenebilir. Bu etki, müşahade edilen vakalarda hipertansiyonun şiddetine bağlı değildir, kendi kendine geçer ve bu hastaların çoğunluğunda tedavinin başlangıç devresinden sonra veya müteakip doz ayarlamaları sırasında tekrar etmez.

Etkili herhangi bir antihipertansif ilaçla tedavi başlatılırken, hastaya postüral hipotansiyondan ileri gelebilecek semptomların nasıl önlenebileceği ve bunlar görüldüğü takdirde ne gibi tedbirler alacağı hakkında bilgi verilmelidir. Hasta, MINIPRESS tedavisinin başlangıç döneminde, baş dönmesi veya halsizlik görüldüğü takdirde kendisine zararlı olabilecek durumlardan kaçınabilmek için uyarılmalıdır.

Sol Ventrikül Yetmezliği
MINIPRESS, aort kapağı stenozu, mitral kapağı stenozu, pulmoner embolizm ve restriktif perikard hastalığı gibi mekanik obstrüksiyona bağlı sol ventrikül yetmezliklerinin tedavisinde tavsiye edilmez. Kısa süre önce geçirilmiş myokard enfarktüsüne bağlı sol ventrikül yetmezliğindeki etkisini saptayacak yeterli veriler henüz mevcut değildir.

Çok kuvvetli diüretik veya diğer vazodilatatör ilaç tedavisi yapılmış sol ventrikül yetmezliği olan hastalarda prazosin ilk başlatıldığında, özellikle de tavsiye edilenden daha yüksek başlangıç dozları verildiğinde, sol ventrikül doluş basıncında ortaya çıkan düşme, kalp dakika hacmi ve sistemik kan basıncında belirgin bir azalmaya yol açabilir. Böyle hastalarda tavsiye edilen inisyal prazosin dozlarına uyulması ve bunu takiben tedrici şekilde doz titrasyonu yapılması özellikle önemlidir (Bkz: KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU).

Sol ventrikül yetmezliği olan birkaç hastada, aylarca süren tedaviden sonra MINIPRESS'in klinik etkinliğinde bir azalma görüldüğü bildirilmiştir. Bu hastalarda genellikle sıvı toplanmasını gösteren kilo artması veya periferik ödem belirtileri mevcuttur. Böyle ağır hastalarda spontan olarak da durum bozulmaları görülebildiğinden, prazosin tedavisi ile bir sebep-etki ilişkisi saptanamamıştır. Dolayısıyla, her sol ventrikül yetmezliği vakasında olduğu gibi, hastanın klinik durumuna göre diüretik dozajının dikkatle ayarlanması böylece aşırı sıvı toplanmasının önlenerek hastanın semptomlarında bir iyileşme sağlanması gerekir. Sıvı birikmesi belirtileri olmadan klinik iyileşmede azalma görülen hastalarda ise MINIPRESS dozunun artırılması genellikle klinik etkinliğe tekrar ulaşılmasını sağlayacaktır.

Raynaud Fenomeni ve Raynaud Hastalığı
MINIPRESS periferik vasküler rezistansı azalttığı için, MINIPRESS uygulamasının başlangıcında ve doz titrasyonları sırasında kan basıncının dikkatle takibi tavsiye edilir. Özellikle, kan basıncını azalttığı bilinen diğer ilaçları kullanan hastalarda yakın gözetim tavsiye edilmektedir.

Benign Prostat Hiperplazisi
Bu hastalık çoğunlukla yaşlılarda görüldüğü ve MINIPRESS periferik vasküler rezistansı düşürdüğü için MINIPRESS uygulamasının başlangıcında ve doz titrasyonları sırasında kan basıncının dikkatle takibi tavsiye edilir. Kan basıncını azalttığı bilinen diğer ilaçları kullanan hastalarda yakın gözetim özellikle tavsiye edilmektedir.

Araç ve Makine Kullanmaya Etkisi
Özellikle prazosin tedavisinin başlangıcında, araç ve makine kullanma kabiliyetinde bozulma görülebilir.

Yan etkiler/Advers etkiler:

MINIPRESS tedavisinde en çok görülen yan etkiler:
Genel: enerji azlığı, asteni (halsizlik)
Santral ve periferik sinir sistemi: sersemlik hali (baygınlık), başağrısı
Gastrointestinal: bulantı
Kalp atım hızı / ritim: çarpıntı
Psikiyatrik: uyuklama
Vakaların çoğunluğunda yan etkiler tedaviye devam ederken kaybolmuş veya ilacın dozunda azaltma yapmadan tolere edilmiştir.
Ayrıca, aşağıdaki reaksiyonlar MINIPRESS tedavisi sırasında görülmüştür:
Otonom sinir sistemi: terleme, ağız kuruluğu, sıcak basması, priapism
Genel: alerjik reaksiyon, asteni (halsizlik), ateş, kırıklık hali, ağrı
Kardiovasküler / genel: angina pektoris , ödem, hipotansiyon , ortostatik hipotansiyon, senkop
Santral ve periferik sinir sistemi: baygınlık (sersemlik hali ) , parestezi, baş dönmesi
Kollajen: pozitif ANA titrasyonu
Endokrin: Jinekomasti
Gastrointestinal: karında rahatsızlık hissi ve / veya ağrı, kabızlık, diyare, pankreatit, kusma
İşitme / vestibuler: Kulak çınlaması
Kalp atım hızı / ritim: bradikardi , taşikardi
Karaciğer / safra: karaciğer fonksiyon anormallikleri
İskelet - kas: artralji
Psikiyatrik: depresyon, halusinasyonlar, empotans, uykusuzluk , sinirlilik
Solunum: dispne, burun kanaması, nasal konjesyon
Deri ve uzantılar: alopesi, kaşıntı, döküntü, lichen planus, ürtiker
Üriner: inkontinans, sık idrara çıkma
Vasküler (ekstra kardiak): vaskülit
Görme: bulanık görme, sklerada kızarıklık, gözde ağrı
Bu reaksiyonların bazıları nadiren görülmüş, bir çok vakada ise kesin bir sebep-netice ilişkisi tespit edilmemiştir.
Literatürde, daha önce mevcut olan narkolepsi'nin, MINIPRESS tedavisiyle kötüleştiğine dair bildirimler vardır. Bu vakalarda sebep yönünden ilişki açık değildir.
Sol ventrikül yetmezliği bulunan ve kardiak glikozid ve diüretiklerle beraber MINIPRESS kullanılan vakalarda şunlar görülmüştür:.
Otonom sinir sistemi: ağız kuruluğu
Kardiovasküler, genel: ödem, postural hipotansiyon
Santral ve periferik sinir sistemi: sersemlik hali, başağrısı
Gastrointestinal: diyare, bulantı
Kalp atım hızı / ritim: çarpıntı
Psikiyatrik: uyuklama, empotans
Solunum: nasal konjesyon
Görme: bulanık görme
Vakaların çoğunda bunlar hafif veya orta şiddette olmuş ve tedavi devam ederken kaybolmuş veya ilaç dozunda azaltma yapmadan tolere edilmiştir.
Raynaud Fenomeni ve Raynaud Hastalığı tedavisinde görülen nadir yan etkilerden en sık bildirileni hafif baş dönmesi olmuştur.
BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

İlaç etkileşimleri:

Bugüne kadarki klinik tecrübede MINIPRESS aşağıdaki ilaçlarla birlikte hiçbir olumsuz ilaç etkileşmesi göstermeden kullanılmıştır:
Kardiak glikozidler - digitalis ve digoxin
Hipoglisemik ilaçlar - insülin, klorpropamid, fenformin, tolazamid ve tolbutamid
Trankilizanlar ve sedatifler - klordiazepoksid, diazepam ve fenobarbital
Gut tedavisinde kullanılan ilaçlar - allopurinol, kolşisin, probenesid
Antiaritmik ilaçlar - prokainamid, propranolol ve kinidin
Analjezik, antipiretik ve antienflamatuar ilaçlar - propoksifen, aspirin, indometasin ve fenilbutazon
İlaç/Laboratuar Testleri Etkileşimleri
MINIPRESS'le tedavi gören hastaların feokromositoma için tarama testlerinde [idrar vanil-mandelik asidi (VMA) ve norepinefrinin bir idrar metaboliti olan metoksihidroksifenil glikol (MHPG)] yanlış pozitif sonuçlar ortaya çıkabilir.

Kullanım şekli ve dozu:

Prazosin düşük bir başlangıç dozunda verildiğinde toleransın en iyi olduğunu gösteren deliller mevcuttur (Bkz. Uyarılar / Önlemler)
İlk hafta içinde MINIPRESS dozu, hastanın kişisel toleransına göre ayarlanmalıdır. Bundan sonra günlük doz hastanın cevabına göre ayarlanmalıdır. Herhangi bir dozla cevap elde edilecek ise bu genellikle 1-14 gün arasında görülür. Bir cevap alındığında, bir sonraki doz yükseltilmesine geçmeden önce optimum etki görülünceye kadar aynı dozda devam edilmelidir.
Hipertansiyon
En yüksek faydayı temin etmek için istenen etki elde edilene veya günde total 20 mg'a çıkılana kadar ufak doz yükseltmelerine devam edilmelidir. Etkinliği arttırmak için bir diüretik veya beta - adrenerjik bloker ilaç ilave edilebilir. İdame tedavisinde MINIPRESS günde iki veya üç defa olarak verilebilir.

Hiçbir Antihipertansif Almayan Hastalar
Tedavinin gece uykudan önce verilen 0.5 mg'lık bir doz ile başlatılması ve daha sonraki 3-7 günlük sürede günde 2-3 defa 0.5 mg ile devam edilmesi önerilmektedir. Zayıf tolerans hastanın ilaca karşı aşırı hassasiyetini düşünüdürmediği takdirde doz, müteakip 3-7 günlük süre için günde 2-3 defa 1 mg'a çıkarılmalıdır. Bundan sonra, ilacın hastada kan basıncını azaltıcı cevabına göre, tedricen doz arttırılarak bölünmüş dozlar halinde günde maksimum total 20 mg'a kadar yükseltilmelidir.
Diüretik Almakta Olan, Fakat Kan Basıncı Yeterli Derecede Kontrol Edilemeyen Hastalar
Alınan diüretik, o ilaç için uygun idame dozu seviyesine indirilmeli ve MINIPRESS uykudan önce 0.5 mg ile başlatılmalı, daha sonra günde 2 - 3 defa 0.5 mg'a çıkılmalıdır. Başlangıç gözlem süresini takiben hastanın cevabına göre MINIPRESS dozu tedricen arttırılmalıdır.
Başka Antihipertansifler Alan Fakat Kontrolu Yetersiz Olan Hastalar
Etkide artma bekleneceği için diğer ilacın (mesela beta-adrenerjik bloker ilaçlar, metildopa, reserpine, klonidin vb) dozu azaltılmalı ve MINIPRESS uykudan önce 0.5 mg'lık dozla başlatılarak günde 2 - 3 defa 0.5 mg'a çıkarılmalıdır. Sonraki doz artırmaları hastanın gösterdiği cevaba göre yapılmalıdır.
Beta-adrenerjik bloker ilaçlara kalsiyum antagonistlerine veya ACE inhibitörlerine MINIPRESS ilave edildiğinde kan basıncında ciddi bir düşme olabileceğini gösteren deliller mevcuttur. Dolayısıyla düşük başlangıç dozu önemle tavsiye edilmektedir.
Orta Veya Şiddetli Derecede Böbrek Bozukluğu Olan Hastalar
Bugüne kadarki bulgular, böbrek bozukluğu olan hastalarda MINIPRESS'in böbrek fonksiyonlarında daha ileri bir bozulmaya sebep olmadığını göstermiştir. Bu hastalardan bir kısmı ufak dozlarda MINIPRESS'e cevap verdiklerinden, tedaviye günde bir defa 0.5 mg ile başlanıp, müteakip doz artırmaları ihtiyatla yapılmalıdır.

Sol Ventrikül Yetmezliği
Tavsiye edilen başlangıç dozu günde 2, 3 veya 4 defa 0.5 mg'dır. Dozaj, kardio-pulmoner bulgular, semptomlar ve endike olduğu hallerde hemodinamik tetkikler dikkatle takip edilerek, hastanın klinik cevabına göre ayarlanmalıdır. Doz titrasyon basamakları yakın tıbbi kontrol altındaki hastalarda her 2-3 gün gibi sıklıkta yapılabilir. Ağır şekilde hasta, dekompanse vakalarda, 1-2 gün içinde süratle doz titrasyonu gerekebilir ki bu, en iyi şekilde hemodinamik yönden takip imkanı olan hastalarda yapılır. MINIPRESS tedavisi süresinde, optimal klinik iyileşmeyi devam ettirebilmek için bazı hastalarda doz ayarlaması gerekebilir.

Raynaud Fenomeni ve Raynaud Hastalığı
Tavsiye edilen başlangıç dozu 3 - 7 günlük bir sürede günde 2 defa 0.5 mg'dır ve hastanın klinik cevabına göre ayarlanmalıdır. Günlük mutad idame dozu, günde 2 defa 1 mg veya 2 mg'dır. Bazı hastalarda günde 3 defa 2 mg'a kadar çıkılması gerekebilir.

Benign Prostat Hiperplazisi
Tavsiye edilen başlangıç dozu 3 - 7 günlük bir sürede günde 2 defa 0.5 mg'dır ve daha sonra alınan klinik cevaba göre ayarlanmalıdır. Olağan idame dozu günde iki defa
2 mg'dir. 4 mg'dan fazla günlük dozun etki ve emniyeti bilinmemektedir.

Doz Aşımı
Aşırı dozaj hipotansiyona yol açtığı takdirde, kardiovasküler sistemin desteklenmesi birinci derecede önemlidir. Hastayı yatar durumda tutarak kan basıncının düzelmesi ve kalp hızının normale dönmesi sağlanabilir. Bu önlem yeterli olmazsa, şok, önce hacim genişleticilerle tedavi edilmelidir. Gerekiyorsa, vazopresörler bundan sonra kullanılmalıdır. Renal fonksiyon takip edilmeli ve gereğine göre desteklenmelidir. Plazma proteinlerine bağlanması nedeniyle MINIPRESS dialize edilemez.

Üretici Firma:

Pfizer İlaçları Ltd.Şti.
Telefon: (212) 258 30 10
Email: [email protected]

Minipress 2 Mg Benzerleri

Referans fiyatları ilaç güncelleme tarihinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TITCK) tarafından halka açık olarak yayınlanan Euro bazlı referans fiyat listesinden alınmıştır. Aşağıda yer alan TL bazlı referans fiyatları ise 32702 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararında belirtilen euro değerine göre Depocu, Eczacı kârları ve KDV dahil edilerek hesaplanmıştır. Gerçek ilaç fiyatları referans fiyatlarından farklı olabilir.

    Bu ilaca benzer ilaç bulunamadı.

İlaç Bilgileri (Güncelleme Tarihi:19.2.2022)

Minipress 2 Mg
{50 Tablet Şişe}

İlaç Fotoğrafı: Minipress 2 Mg

Yerli, Beşeri bir ilaçtır.
Reçetesiz satılır.
E-Reçete: Pasif
Not: Bu ilaç uzun süredir piyasada bulunmamaktadır.


Barkod Numarası:

Burada yer alan bilgiler bilgilendirme mahiyetindedir. Ilacprospektusu.com'da ilaç satışı yapılmaz.

İlaç Fiyatı: 570,71 TL

Bu ilacın fiyatı güncel değildir. Ancak en son fiyat güncelleme tarihinden sonra yaşanan enflasyon, döviz kuru ve KDV farkı otomatik olarak hesaplandığında bu ilacın tahmini güncel fiyatı: 1644,48 TL olabilir.

Google Reklamları

Firma Bilgileri

Pfizer İlaçları Ltd.Şti. Logosu

Pfizer İlaçları Ltd.Şti.

Muallim Naci Cd.Bostan Çıkmazı N:3 Ortaköy - İSTANBUL
Telefon: (212) 258 30 10
Email: [email protected]

Firma profili ve diğer ürünlerin listesini görüntülemek için firma ismine tıklayın

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2025 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.