Duyu Organları » Göze Uygulanan İlaçlar » Antienflamatuar İlaçlar » Kortikosteroidler » Hidrokortizon asetat
Formülü:
Klorheksidin hcl Forte pomad % 1
%1 Hidrokortizon asetat Forte pomad % 1
Butilhidroksianisol Forte krem % 1
Triklozan Forte krem % 1
Triklozan Forte pomad % 1
Klorheksidin hcl Forte krem % 1
Butilhidroksianisol Pomad % 5
%0.5 Hidrokortizon asetat Krem % 5
Butilhidroksianisol Forte pomad % 1
Klorheksidin hcl Krem % 5
Butilhidroksianisol Krem % 5
%0.5 Hidrokortizon asetat Pomad % 5
Triklozan Pomad % 5
Klorheksidin hcl Pomad % 5
Triklozan Krem % 5
%1 Hidrokortizon asetat Forte krem % 1
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
POMAD - KREM : Hipokort (Pomad - Krem ) % 5 , % 5 Hidrokortizonasetat ihtiva eder. Temas dermatiti, meslek ekzeması, nummüler-dejeneratif ve seboreik ekzemeda, dishidrotik ekzemada, variköz sendromda ekzema, çocuk ekzeması, nörodermit, anal ekzema, atopik dermatit, lichen ruber planus, psoriasis, böcek sokmaları, 1. derecede yanıklar, güneş yanıkları gibi yerel tedaviye cevap veren allerjik ve iltihabi deri hastalıklaırının tedavisinde endikedir. Hidrokortizonasetat halojensiz bir kortikosteroid olduğundan deride atrofi ve sitriae'ye neden olma riski oldukça düşüktür. Hidrokortizonasetat gibi halojensiz kortikosteroidler basamaklı tedavi ( akut sendromlar düzelinceye kadar kuvvetli etkili steroid kullanıp , subakut fazda zayıf etkili steroid ile devam edip , semptomlar ortadan kalktıktan sonra sadece sıvağ kullanarak tedaviyi bitirme) için elverişli özelliklere sahiptir.
FORTE POMAD : Hipokort forte pomad % 1 , % 1 Hidrokortizonasetat ihtiva eder.Temas dermatiti, meslek ekzeması, nummüler-dejeneratif ve seboreik ekzemeda, dishidrotik ekzemada, variköz sendromda ekzema, çocuk ekzeması, nörodermit, anal ekzema, atopik dermatit, lichen ruber planus, psoriasis, böcek sokmaları, 1. derecede yanıklar, güneş yanıkları gibi yerel tedaviye cevap veren allerjik ve iltihabi deri hastalıklaırının tedavisinde endikedir. Hidrokortizonasetat halojensiz bir kortikosteroid olduğundan deride atrofi ve sitriae'ye neden olma riski oldukça düşüktür. Hidrokortizonasetat gibi halojensiz kortikosteroidler basamaklı tedavi ( akut sendromlar düzelinceye kadar kuvvetli etkili steroid kullanıp , subakut fazda zayıf etkili steroid ile devam edip , semptomlar ortadan kalktıktan sonra sadece sıvağ kullanarak tedaviyi bitirme) için elverişli özelliklere sahiptir.
Kontrendikasyonları:
Bütün dermokortikoid preparatlar deri tüberkülozlarında, frengi özellikli deri hastalıklarında, viral enfeksiyonlarda ( vaccina ve varicella dahil ) , mikotik rahatsızlıklarda kontrendikedir. Deri kıvrımlarınd, yüzde ve çocuklarda kısa süreli kullanılmamalıdır. Hamileliğin ilk üç ayında prensip olarak kullanılmamalı, eğer çok gerekli ise çok kısa süreyle kullanılmalı, geniş yüzeyli uygulamalardan kaçınılmalıdır. Süt veren annelerde ancak doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Uyarılar/Önlemler:
Dermokortikosteroidler genel olarak aşırı dozlarda uzun süre kullanıldıklarında vücutta geniş yüzeylere, zedelenmiş cilde tatbik edildiklerinde, ayrıca kapalı bandaj uygulandığında absorpsiyonları artarak istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Gözle temasından kaçınılmalıdır. Haricen kullanılır. Doktor kontrolünde kullanılır.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Kapalı bandaj altında daha yüksek oranda olmak üzere, topikal kortikosteroidler ile ilgili olarak, yanma, batma, irritasyon, kuruluk, follikülit, hipertrikoz, hipopigmentasyon, perioral dermatit, allerjik kontakt dermatit, deride maserasyon, ikincil enfeksiyon, deri atrofisi, striae, miliaria, gibi yan etkiler görülebilir. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde doktorunuza baş vurunuz.
İlaç etkileşimleri:
Fenitoin, Barbitüratlar ve Rifampisin ile birlikte kullanıldığı taktirde Hidrokortizon'un hepatik eliminasyonu hızlanır, buna paralel olarak farmakolojik etkide azalma görülebilir.
Kullanım şekli ve dozu:
Kapağı ters çevirerek tüpü deliniz. Genellikle tedavi başlangıcında günde 2-3 kez ince bir tabaka halinde uygulanır. Bebeklerde ve 4. yaşa kadar çocuklarda uygulama süresi 3 haftayı geçmemelidir.
Atc Kodu:
S01BA02
Üretici Firma:
Orva İlaç Sanayi ve Tic. A.Ş.
Telefon: (232) 376 84 80