Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Vincristine Sülfat Dbl 2 Mg 1 Flakon

Antineoplastik ve İmmünomodülatör Ajanlar » Antineoplastik İlaçlar (Kanser İlaçları) » Alkaloidler ve Diğer Doğal İlaçlar (64 ilaç) » Vinka Alkaloidleri ve Analogları » Vinkristin

Formülü:

1 mg Flakon

Vincristine sulfat 1mg
Mannitol 100mg
Metil-hidroksi benzoat 1.8 mg
Propil-hidroksi benzoat 0.2 mg
Sodyum hidroksit 0.04 mg
Enjeksiyonluk su
1ml/beher flakon

Farmakolojik özellikleri:

Endikasyonları:

Vincristine Sülfat akut lösemi tedavisinde etkilidir. Ayrıca diğer kanser ilaçlarıyla kombine halde kullnıldığı zaman aşğıdaki hastalıkların tedavisinde etkili olduğu görülmüştür.-Hodgkin -Non-Hodgkin Lenfoma-Retikulum hücre sarkomu- Lengosarkom-Rhabdomidsarkom- Nöroblastom-Wilimis Tümörü

Kontrendikasyonları:

İlaca karşı aşırı duyarlılığı bulunan hastalarda, Charot- Marie Tooth sendromu olan hastlarda kontrendikedir.

Uyarılar/Önlemler:

VINCRISTINE SÜLFAT SADECE İNTRAVENÖZ OLARAK UYGULANABİLİR, İNTRATEKAL UYGULAMA ÖLÜMLE SONUÇLANIR. Vincristine Sülfat'ın mutlaka, kemoterapötik ilaçların kullanılması konusunda deneyim sahibi, hekimlerin kontrolü altında kullanılması gerekir. İlacın uygulanması ve olabilecek komplikasyonların önlenebilmesi için gerekli olan tedavi şekli uygulamaya hazır halde olmalıdır. Vincristine Sülfat'ın radyasyon tedavisi gören hastalara uygulanmaması gerekir. İlacın doğru kullanımı için tedaviyi uygulayacak bütün personel, kullanım ve uygulamaya ait bütün açık ve katı kuralları bilmek zorundadır. Çünkü oluşabilecek dozaşımı sonunda nörolojik bozukluklar ortaya çıkabilir. Subkutan ekstravazasyon sonucu doku iritasyonu ve nekroz oluşur, bu da Vincristine Sülfatın yanlış uygulanması sonucudur. Dışarı sızan Vincristine Sülfatın beher ml'si için 20-25 mg hidrokortizon, infiltrasyon şeklinde kullanılırsa etkili olur. İlacın sızıntı yaptığı bölgeye hiyoluronidaz'ın lokal olarak enjekte edilmesi, hafif ısı uygulanması tavsiye edilir. Böylece hem ilacın dağılımı sağlanır, hem de hasta rahat ettirilir. Hastada herhangi bir cerrahi lezyon varsa, Vincristin Sülfat'ın intravenöz olarak kullanımı için dikkatli olmak gerekir. Enjekte edilen Vincristine Sülfat'ın önemli bir miktarı bu cerrahi lezyona doğru akabilir ve sonunda kapiller sızıntı ile lokal bir inflamasyona ve nekroza sebep olabilir. Bunun için herhangi cerrahi bir lezyon veya diğer herhangi bir yara var ise çok dikkatli olunması tavsiye edilir. Akut lenfoblastik lösemi'de kullanılan Vincristine Sülfat büyük çocuklara nazaran bebeklerde daha fazla nörolojik ve hepatik toksisite gösterir. Vincristine Sülfat kullanımı ile İdiyosinkratik nörotoksik reaksiyonların oluştuğu bildirilmiştir. Vincristine Sülfat'ın non-toksik dozunun uygulanmasından sonra oluşabilen hematolojik ve abdominal yan etkilerin oluşumunu önlemek için ileride olabilecek anormal antidüretik hormon sekresyonu ve konvülsiyonları için önceden tedbir almak gerekir. Bunun için semptomlara ve laboratuvar test sonuçlarına dikkat etmek gerekir.
Mutajenite: Ne invivo ne de invitro test sonuçları bu ilacın mutajenitesi hakkında bilgi vermektedir.
Karsinojenite: Karsinojenik etkisi bilinen antikanser ilaçlarla birlikte Vincristine Sülfat kullanan hastalarda ikinci habis tümörlerin oluşabileceği bilinmelidir. Vincristin Sülfat'ın bu oluşumdaki rolü ise henüz saptanamamıştır.
Fertilite ve Üreme Üzerine Etkisi: Birden fazla kemoteraik ajanla (Vincristine Sülfat dahil) tedavi edilen kadın ve erkek hastalar üzerinde yapılan klinik çalışmalar sonucu postpubertal hastalarda azoospermi ve amenore görüldüğü rapor edilmiştir. Bazı hastalarda kemoterapi bittikten aylar sonra iyileşme görülmüştür. Prepubertal hastalarda kalıcı azoospermi ve amenore daha az görülür.
Hamilelikte Kullanımı: Hamile kadınlara Vincristine Sülfat uygulanırsa fetüs üzerine zararlıdır. Hamile kadınlar üzerinde yeterli, iyi kontrol edilmiş hiçbir çalışma yoktur. Eğer bu ilaç hamilelik süresince kullanılırsa veya ilaç veriliyorken hamile kalınılırsa, fetüs üzerine zararlı olduğu kişiye bildirilmelidir.
Emzirme Sırasında Kullanımı: Vincristine Sülfat'ın bebekler üzerinde kullanımı riskli olduğundan emziren annelerin kullanması tavsiye edilmez.
Yaşlılarda Kullanımı: Yaşlı insanlar üzerinde yeterli çalışma yapılmamıştır. Yaşlıların ilacın nörotoksik etkilerine karşı daha hassas oldukları bildirimiştir.

Önlemler:
Vincristine kullanan bütün hastalara laksatifler kullanılarak rutin proflaktik bir rejim uygulanması tavsiye edilir. Önceden submandibular ağrısı olan hastalarda kontipasyon hemen tedavi edilmesi gereken bir yan etki olarak görülür. Vincristine ile tedavi edilen hastaların muntazam olarak göz ve göziçi muayeneleri yapılmalıdır. Retinal veya optik sinir bozukluğuna dair en ufak bir şephe oluştuğu zaman tedaviyi durdurmak gerekir. Ayrıca herhangi bir göz ağrısı veya görme bozukluğu şikayeti var ise dikkatli bir oftalmolojik muayeneye başvurmak gerekir. Bu yolla optik sinir toksistesi ile lösemik infiltrasyon birbirinden ayrılır ve uygun tedaviye ara verilmeden geçilebilir. Saç dökülmesinin tamamen önlenmesi mümkün değildir. Eğer lökopeni oluşursa, hekim ve hasta başka bir enfeksiyona karşı dikkatli olmalıdır. Kan analizeri yapılarak daha sonra verilecek Vincristine dozu için zaman ayarlanmalıdır. Eğer santral sinir lösemi tablosu oluşursa uygun tedavi yolları ile tedaviye geçilir, çünkü Vincristine Sülfat kan-beyin bariyerini geçemez. Nöromüsküler hastalığı olanlarla nörotoksik ilaçlar kullanan hastalara Vincristine Sülfat ile tedavi uygulanırsa doza ve nörolojik yan etkilere karşı çok dikkatli olmak gerekir. Vinca alkoloitileri ile tedavi edilen hastalara nefes darlığı ve ciddi bronkospazm görüldüğü bildirilmiştir. Bu reaksiyon genellikle Mitomycin-C ile kombine olarak kullanıldığı zaman görülmektedir. Özellikle pulmoner yetersizlik görülen durumlarda özel tedavi gerekir. Bu reaksiyonlar Vinca alkoloitileri enjekte edildikten birkaç dakika sonra veya saatler sonra görülebileceği gibi Mitomycinin enjeksiyonundan iki hafta sonra da görülebilir. Kronik tedaviyi gerektiren dispne oluşabilir. Böyle durumlarda Vincristine tekrar uygulanmamalıdır. Klinikte kullanılan Vincristine Sülfat çözeltisinin göze bulaşmamasına çok dikkat etmek gerekir. Eğer kaza ile kontaminasyon oluşursa ciddi bir iritasyon oluşabilir. Göz hemen bol su ile yıkanmalıdır.

Farmasötik Önlemler:
Vincristine Sülfat enjeksiyon , enjeksiyonluk su veya % 0.9 NaCl enjeksiyon ile dilüe edilebilir. Vincristine Sülfat çok dozlu kullanım için hazırlanmıştır. Flakondan gereken miktar çözelti çekildikten sonra geriye kalan miktar potensinde bir azalma olmadan buzdolabında saklanarak 14 gün içinde kullanılabilir.
Vincristine Sülfat preparasyonları 2°C-8°C'de saklanmalıdır.
Bütün sitositatik preparatlarda olduğu gibi güvenli bir şekilde kullanmak ve artıkları yok etmek için özel önlemler alınmalıdır.

İlacı sadece eğitilmiş personel hazırlamalıdır. Bu işte hamile kadınlar asla çalıştırılmamalıdır.

Hazırlama işlemi için özel olarak ayrılmış bir alan kullanılmalıdır. En ideali laminar-flow kabindir. (kabinin yüzeyi plastik astarlı, emici, atılabilen kağıt ile kaplı olmalıdır)

Uygun koruyucu elbise giyilmelidir. (PVC eldiven, emniyet gözlüğü, atılabilen tulum ve maskeler gibi) Gözle teması halinde suyla veya serum fizyolojik ile yıkanmalıdır.

Bütün şırınga ve setler için Luer-Lock tertibatı kullanılmalıdır.

Sitotoksik ilaçlarla temas etmiş her tür malzeme iğne, enjektör, flakon ve benzeri çift sızdırmazlı polietilen torbalara konarak 1000°C veya fazla ısıda yakılmalıdır. Sıvı atıklarda bol su ile yıkanmalıdır.
Laboratuvar Testleri:
Klinik toksisite olarak ortaya çıkan ve doz limitinin gerekli olduğu en büyük yan etki nörotoksisitedir.
Genellikle önceden yapılan herhangi bir tedavi veya hastalığa bağlı olarak görülen kemik iliğinde azalma durumunda Vincristine Sülfat uygulanırsa, bazı kişilerde lökosit sayısında veya trombosit sayısında azalma görülebilir. Bunun için Vincristine Sülfat'ın her bir dozu uygulanmadan öcne komple kan sayımının yapılması gerekir. Kandaki akut ürik asit yükselmesi, akut löseminin azalması sonucu olabilir. İlk 3-4 hafta sık sık ürit asit seviyeleri kontrol edilerek ürik asit nöropatisi önlenebilir. Laboratuvar test sonuçları normal değerler arasında olmalıdır.
Vincristine ile tedavi esnasında kandaki sodyum seviyesi de periyodik olarak ölçülmelidir. Böylece anormal antidiüretik horman sekresyonuna bağlı olarak oluşan hiponatremi erken teşhisle önlenebilir.
Vincristine ile yaşlıları tedavi ederken veya hipotansif ilaçlarla tedavi edilen hastalarda ortostatik hipotansiyon çok önemlidir.
Vincristine Sülfat ile tedavi edilen hastaların ECG'leri muntazam olarak ölçülmelidir. Pediatrik onkolojide, hastaların zihinsel , duygusal ve nöropsikolojik durumları izlenmelidir.

Yan etkiler/Advers etkiler:

İlaç kullanılmadan önce hastanın kendisine, ebeveynine veya bir yakınına istenmeyen semptomların oluşabileceğini bildirmek gerekir. Vincristine Sülfat nörotoksik bir maddedir. Diğer bütün kemoterapik ajanlarda olduğu gibi en büyük toksik etkisi sinir sistemi üzerinedir. Genellikle yan etkiler doza bağlı ve dönüşümlüdür. En çok görülen yan etki saç dökülmesi ve en önemlisi ise nöromüsküler bozukluktur. Lenfomalı hastalar Vincristine Sülfat'ın nöropatik yan etkilerine karşı daha hassastır. Herhangi bir patojenik veri olmadan önce nöropati, ilaç uygulanmasından onra ortaya çıkan karakteristik klinik verilerle anlaşılır. Alopesi ve uzun süren konstipasyon görülebilir.
İlacın haftalık tek doz halinde uygulanması sonucunda yan etki olarak lökopeni, nörotik ağrı ve konstipasyon olur, fakat bunlar genellikle kısa ürelidir. (7 günden az). Dozun azaltılmasıyla bu yan etkiler azalır veya kaybolur.
Hesaplanan miktardaki ilaç bölünmüş dozlar halinde uygulanınca bu yan etkiler artabilir. Saç dökülmesi, duyu kaybı, parastezi, yürümede zorluk, tendon reflekslerinde kayıp ve kas erimesi gibi diğer yan etkiler tedavi devam ederken görülebilir. Devam eden uygulamalarda sensorimotor disfonksiyonu gibi daha ciddi yan etkiler görülebilir. Genellikle yan etkiler ugulamaya son verildikten yaklaşık altı hafta sonra ortadan kalksa da bazı hastalarda nüromüsküler bozukluklar uzun zaman sürebilir. Tedavi sürerken saçlar yeniden çıkabilir.
Aşağıdaki yan etkiler rapor edilmiştir.
Hipersensitivite: Nadir olarak allerjik reaksiyonlar, anaflaktik şok, çeşitli kızarıklıklar, ödem oluşabilir. Bu tip vakaların Vincristine Sülfat'la birlikte diğer kemoterapik ilaçları kullanan hastalarda görüldüğü saptanmıştır.
Ürogenital Sistem: Mesane yetersizliğine bağlı olarak poliüri disüri gibi yan etkiler oluşmuştur. Eğer mümkünse idrar zorluğu yapan diğer ilaçlar, Vincristine Sülfat uygulaması esnasında kullanılmamalıdır.
Kardiovasküler Sistem: Hipertansiyon ve hipotansiyon oluşmuştur. Daha önce mediastinal radyasyonla tedavi edilmiş, Vincristine Sülfat'la birlikte diğer kemoterapik ilaçlar uygulanan hastalarda koroner artrit ve miyokard enfarktüsü görülebilir.

Santral Sinir Sistemi: Sıklıkla görülen, nöromüsküler yan etkilerin artmasıdır. Öncelikle duyu kaybı ve pareztezi oluşabilir. Tedaviye devam edilirse, nörotik ağrı ve daha sonra hereket kaslarında bozukluklar görülebilir.
Devam eden uygulamalar sonucu tendon reflekslerinde zayıflık, ataksi ve paralizin görüldüğü bildirilmiştir. Kranial sinirlerinde bozukluk meydana çıkabilir, paraziz, kranial motor sinirleri tarafından kontrol edilen kaslarda paraliz oluşabilir.
Göz ve yemek borusu kasları en çok etkilenir. Çene ağrısı, boğaz ağrısı, kulak altı tükürük bezleri ağrısı, kemik ağrısı, sırt ağrısı, eklem ağrısı ve miyalji görüldüğü bildirilmiştir. Vincristine Sülfat uygulanan birkaç hastada hipertansiyonla birlikte konvülsiyona rastlanmıştır. Çocuklarda ise konvülsiyon sonrası ölüm olaylarına rastlanmıştır. Geçici kortikal körlük ve optik atropi ile oluşan körlük de rastlanan vakalar arasındadır.

Solunum Sistemi: Akut nefes darlığı ve ciddi bronkopazm görülmüştür.
Endokrin Sistem: Nadir olarak anormal antidiüretik hormon sekresyonuna rastlanmıştır. Bu sendrom, yüksek üriner sodyum ekstraksiyonu şeklinde görülür. Renal veya adrenal bozukluk, hipotansiyon, dehidratasyon, azotemi ve klinik ödem görülmüştür. Sıvı kaybı ile hipoantremi ile renal sodyum yetersizliğinin oluştuğu bildirilmiştir.
Hematopoetik Sistem: Vincristine'in trombositler veya eritrositler üzerinde herhangi önemli bir yan etkisi gözükmemiştir.
Ciddi kemik iliği azalması genellikle en büyük doz sınırlayıcı yan etki değildir. Ancak anemi, lökopeni, trombositopeni vakaları bildirilmiştir. Eğer trombositopeni mevcut ise, Vincristine ile tedaviye başladıktan sonra kemik iliği azalması başlamadan önce tromositopeni artabilir.
Deri: Deride kızarıklıklar ve saç dökülmesi olan vakalar bildirilmiştir.
Diğer: Ateş ve baş ağrıları görülmüştür.

BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

İlaç etkileşimleri:

Vincristine Sülfat/Fenitoin:
Fenitoin'in oral veya intravenöz uygulanması esnasında diğer antineoplastik ajanlarla birlikte Vincristine Sülfat uygulandığı zaman kan seviyelerinde düşme olduğu rapor edilmiştir. Seri halde yapılan kan analizleri sonucu doz ayarlaması yapılmalıdır. Kan seviyelerinde azalma Fenitoin'in absorbsiyonunun azalmasıyla metabolizma ve eliminasyon oranlarının artmasına bağlı olabilir.
Vincristine Sülfat/Asparaginaz/Isoniazid ve Diğer Nörotoksik İlaçlar:
Nörotoksik ilaçlarla tedavi edilen hastalara Vincristine Sülfat uygulanırsa ciddi, uzun süren periferal nöropatiler oluşabilir. Böyle hastalar nörolojik kontrol altında dikkatle takip edilmelidir.
Vincristine Sülfat/Antigut ilaçlar:
Vincristine Sülfat, kandaki ürik asit seviyesini arttırabilir. Hiperüisemi ve gut hastalığını kontrol edebilmek için antigut ilaçlarn doz ayarlaması yapılmalıdır.
Vincristine Sülfat/Mitomycin-C:
Akut pulmoner reaksiyonlar oluşabilir.
Vincristine Sülfat/Miyolosupresif Tedavi:
Vincristine Sülfat ve miyelosupresif ilaçlar doxorubicin gibi (özellikle prednison ile) total miyelosupresif etki artabilir.
Vincristine Sülfat/Aşılar (cansız virüsler):
Vincristine Sülfat ile tedavi edilirken vücudun normal direnç mekanizması azalabileceğinden aşıya karşı vereceği cevap da azalabilir. Vücudun aşıya karşı vereceği cevap immünosupresyona sebep olan ilaç kullanımına ve immünosupresyon tipine bağlıdır. Buna göre Vincristine Sülfat ile tedavi edilen hastalarda immünosupresyona sebep olan ilaçlarla tedaviye 3 ay ile 1 yıl arasında ara verilmelidir.
Vincristine Sülfat /Aşılar (canlı virüsler):
Vincristine Sülfat ile tedavi edilirken vücudun normal direnç mekanizması azalabileceğinden, aşı uygulaması ilacın yan etkilerini arttırabilir veya vücudun aşıya karşı vereceği cevabı azaltabilir. Böyle hastaların bağışıklık sistemi dikkatlice takip edilmeli, hemotolojik incelemeler sonucu iyileşme görülürse, hekim kontrolü altında vincristine sülfat tedavisi yapılmalıdır. Vücudun aşıya karşı vereceği cevap, immünosupresyona sebep olan ilaç kullanımına ve immünosupresyon tipine bağlıdır. Buna göre Vincristine Sülfat ile tedavi edilen hastalarda immünosupresyona sebep olan ilaçlarla tedaviye 3 ay ile 1 yıl arasında ara verilmelidir.
Terapötik Etkileşmeler:
Vincristine Sülfat/Radyasyon tedavisi:
Radyasyon, Vincristine Sülfat'ın periferal nörotokisitesinin artmasına sebep olabilir. Vincristine uygulanmasının perferal sinireri fiziksel travmalara karşı daha hassas hale getirdikleri, tümör tarafından zarar gören sinirlerin iyileşmesini geciktirdiği tahmin edilmektedir.
Diagnostik Etki: Kan ve idrardaki ürik asit konsantrasyonları artabilir.

Kullanım şekli ve dozu:

Parenteral ilaçlar uygulanmadan önce renk değişimi ve yabancı madde olup olmadığını kontrol etmek için gözle incelenir.

VINCRISTINE SÜLFAT SADECE İNTRAVENÖZ KULLANIMA UYGUNDUR. İNTRATEKAL OLARAK KESİNLİKLE KULLANILAMAZ.
İlaç haftalık aralıklarla uygulanmalıdır. İnfüzyon için enjeksiyonluk su veya % 0.9'luk NaCl enjeksiyonu kullanılır.
Çözeltinin hesaplanan dozu şırıngaya çekilir ya doğrudan ve ne veya intravenöz infüzyon şeklinde, hastaya nasıl daha uygunsa öyle tatbik edilir. Subkutan dokulara sızma olmaması için çok dikkat edilmesi gerekir. Enjeksiyon 1 dakika içinde tamamlanmalıdır. İntrevenöz enjeksiyon sırasında sızma olursa iritasyon oluşabilir. Böyle bir durumda enjeksiyona devam edilmez. İlacın kalan kısmı hemen başka bir venden uygulanmalıdır. Sızma olan bölgeye hiyoluronidaz veya hidrokortizonun lokal enjeksiyonu ve hafif ısı uygulanması yapılarak hastanın rahat ettirilmesi sağlanabilir ve oluşabilecek sellulit önlenebilir. Vincristine dozunu hesaplarken ve hastaya ilacı tatbik ederken azami dikkat gösterilmesi gerekir. Çünkü yüksek doz Vincristine Sülfat çok ciddi sonuçlara hatta ölüme sebep olabilir.
İlaç haftalık aralıklarla uygulanır. Kandaki direkt bilurubin seviyesi 3 mg/100 ml üzerinde olan hastalara Vincristine Sülfat dozunun % 50'sinin uygulanması tavsiye edilir.
Radyasyon tedavisi gören hastalara uygulanmamalıdır.
Vincristine Sülfat'ın L-Asparaginaz ile kombine halde kullanıldığı durumlarda, toksisiteyi en aza indirmek için Vincristine Sülfat, enzimin verilmesinden 12-24 saat önce uygulanmalıdır. L-Asparaginaz'ın Vincristine'den önce uygulanması, Vincristine'in karaciğerden eliminasyonunu azaltabilir.

Büyükler:
Vücut yüzey alanına göre: Haftalık doz 1.4 mg/m2 ile maksimum 2 mg/m2'dir.
Vücut ağırlığına göre: Erişkin lösemisinde tavsiye edilen haftalık doz 0.025-0.075 mg/kg
Vincristine Sülfat'ın kombine halde veya arka arkaya uygulayarak diğer uygun kanser ilaçları ile kullanılması halinde iyi sonuçlar alınabilir. Lösemi haricindeki diğer kanser türlerinde tavsiye edilen doz biraz faydalı etki görülene kadar haftalık 0.025 mg/kg'dır. Bundan sonra çok küçük haftalık dozlar uygulayarak 0.005-0.01 mg/kg gibi antitümör etki elde edilinceye kadar devam edilebilir. Doz mutlaka tek olarak ayarlanmalıdır. Çünkü terapötik ve toksik seviye arasında çok az genişlik vardır.


Çocuklar:
Vücut yüzey alanına göre: Ağırlığı 10 kg veya daha az olanlarda başlama dozu haftalık 0.05 mg/kg olmalıdır.
Vücut ağırlığına göre: Akut lösemi için haftalık doz 0.05-0.15 mg/kg
Çocukların akut lösemisinde doz aşağıdaki şekilde azar azar artırarak uygulanabilir.
Birinci doz: 0.05 mg/kg
İkinci doz: 0.075 mg/kg
Üçüncü doz: 0.1 mg/kg
Dördüncü doz: 0.125 mg/kg-maksimum 0.15 mg/kg
Terapötik iyileşme sağlanırsa dozun bu seviyeden daha fazla arttırılmasına gerek yoktur. Hastalıkta hafifleme görülürse bazı durumlarda doz haftalık 0.005-0.075 mg/kg seviyesine düşürülebilir.
Vincristine Sülfat enjeksiyon, enjeksiyonluk su veya % 0.9'luk enjeksiyon sodyum klorür ile dilüe edilebilir. Vincristine Sülfat enjeksiyon çok dozlu kullanım için uygundur. Flakondan kullanılacak kadar çözelti alındıktan sonra geri kalan buzdolabında saklanarak 14 gün içinde kullanılabilir.
Vincristine Sülfat enjeksiyonu 2°C-8°C'de saklanmalıdır.



DOZ AŞIMI

Bilinen bir antidotu yoktur. Doz aşımını önlemek için her türlü tedbir alınmalıdır.

Kemoterapi sadece, kanser ilaçlarının kullanımı konusunda deneyimli olan hekim
kontrolü altında uygulanmalıdır.

Tedavinin uygulanabilmesi ve oluşabilecek komplikasyonların önlenebilmesi için
yeterli tanı ve tedavi imkanlarının sağlanmasına hazır olunmalıdır.

Kemoterapik ilaçların kullanımı ile ilgili olan bütün personel bu ilaçların
potansiyel tehlikelerine karşı tam bilgili olmalıdır. Uygulama kesinlikle rutin ir iş olarak kabul edilmemelidir.

Kemoterapik ilaçların hazırlanıp, uygulandığı yerlerde kanser ilaçlarının normal
dozlarını gösteren kartlar mutlaka bulunmalıdır.

Kartta yazılı olan uygulanacak doz miktarı çok dikkatli bir şekilde mg/kg veya
mg/m2 şeklinde hesaplanmalıdır. Kartta total toz olarak belirtilen, uygulanacak total hacim konsantrasyonu belirtir. Yan etkiler doz ile ilişkilidir. Doz aşımında bu yan etkiler fazlasıyla ortaya çıkar.
13 yaşın altındaki çocuklarda önerilen tedavi dozunun 10 misli fazlası uygulandığında ölüm olmuştur. Bu gruptaki hastalarda 3-4 mg/m2 dozu takiben çok ciddi semptomlar oluşabilir. Yetişkinlerde ise bu tip ciddi semptomlar yek doz olarak 3 mg/m2 ve daha fazla uygulandıktan sonra beklenebilir.



Tedavi: Vincristine Sülfat'ın bilinen bir antidotu yoktur. Tedavi semptomatik ve suportiftir. Doz aşımı olursa hastanın yakın takibi gereklidir.
Aşağıdaki önlemler alınmalıdır.

Eğer normal ADH sekresyonu olursa en az 10 gün süre ile kan elektrolitleri ve
vücudun sıvı dengesi çok sıkı izlenmelidir.

Antikonvulsanların uygulanması kontol altında olmalıdır.

Eğer nötropeni olursa, bir enfeksiyon ihtimali düşünülmelidir. Böyle durumda
kültür yapılarak enfeksiyon belirlenir ve antibiyotiklerle uygun bir tedavi yapılması gerekir.

Kardiovasküler sistem izlenmelidir.

Laksatifler kullanılır.
Leucovorin kullanılabilir. Önerilen doz 24 saat içinde her 3 saatte ve sonra en az
48 saat için her 6 saatte 100 mg'dır.

Teorik olarak (Farmakokinetik verilere göre) Vincristine konsantrasyonu dokularda en az 72 saat süreyle yüksek kalır. Folinik asit ile tedavi de bu durumu ortadan kaldıramaz.
Intravenöz olarak uygulanan Vincristine Sülfat'ın büyük bir kısmı çok hızlı bir şekilde dokulara bağlandıktan sonra safradan dışarı atılır. Çünkü çok az bir kısmı dializ ve hemodializde görülür. Bu da dolaşımın tesbitine faydalı değildir. Oral yoldan Vincristine alınması durumunda şimdeye kadar basılmış hiçbir klinik veri yoktur. Böyle bir durumda mide yıkanır arkasından aktif kömür ve cathartic ile oral tedavi yapılır.

Atc Kodu:

L01CA02

İthalatçı Firma:

Orna İlaç, Tekstil, Kimyevi Maddeler Sanayi ve Dış Tic. Ltd. Şti.
Telefon: (216) 413 90 41

Vincristine Sülfat Dbl 2 Mg 1 Flakon Benzerleri

Referans fiyatları ilaç güncelleme tarihinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TITCK) tarafından halka açık olarak yayınlanan Euro bazlı referans fiyat listesinden alınmıştır. Aşağıda yer alan TL bazlı referans fiyatları ise 32702 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararında belirtilen euro değerine göre Depocu, Eczacı kârları ve KDV dahil edilerek hesaplanmıştır. Gerçek ilaç fiyatları referans fiyatlarından farklı olabilir.

İlaç Bilgileri (Güncelleme Tarihi:10.2.2023)

Vincristine Sülfat Dbl 2 Mg 1 Flakon

İlaç Fotoğrafı: Vincristine Sülfat Dbl 2 Mg 1 Flakon

İthal, Beşeri bir ilaçtır.
Reçete ile satılır.
E-Reçete: Pasif

Etken Maddesi: Vinkristin Sulfat


Barkod Numarası: 8699643770139

Burada yer alan bilgiler bilgilendirme mahiyetindedir. Ilacprospektusu.com'da ilaç satışı yapılmaz.

Referans Fiyatı: 3,43 Euro 

Referans fiyatı ilaç güncelleme tarihinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TITCK) tarafından halka açık olarak yayınlanan Euro bazlı referans fiyat listesinden alınmıştır. Aşağıda yer alan TL bazlı referans fiyatı ise 32702 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararında belirtilen euro değerine göre Depocu, Eczacı kârları ve KDV dahil edilerek hesaplanmıştır. Gerçek ilaç fiyatı referans fiyatından farklı olabilir.

Hesaplanan Referans Fiyatı: 111,21 TL

Google Reklamları

Firma Bilgileri

Orna İlaç, Tekstil, Kimyevi Maddeler Sanayi ve Dış Tic. Ltd. Şti. Logosu

Orna İlaç, Tekstil, Kimyevi Maddeler Sanayi ve Dış Tic. Ltd. Şti.

Çavuşbaşı Cd.Yayabey Sk.N:11 Kavacık, Beykoz - İSTANBUL
Telefon: (216) 413 90 41

Firma profili ve diğer ürünlerin listesini görüntülemek için firma ismine tıklayın

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.