Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Tomudex 2 Mg 1 Flakon

Antineoplastik ve İmmünomodülatör Ajanlar » Antineoplastik İlaçlar (Kanser İlaçları) » Antimetabolitler » Folik Asit Analogları » Raltitreksed

Formülü:

Her bir flakon etken madde olarak 2 mg raltitrexed içerir.Diğer maddeler: 203 mg mannitol, 1.5 mg dibazik sodyum fosfat ve q.s sodyum hidroksit.

Farmakolojik özellikleri:

Endikasyonları:

'Tomudex', 5-florourasil ve folinik asit içeren tedavilerin uygun olmadığı veya tolere edilemediği, ileri evre kolorektal kanserlerin palyatif tedavisinde endikedir.

Kontrendikasyonları:

'Tomudex', gebe kadınlarda, tedavi sırasında gebe kalabilecek olanlarda veya bebeğini emziren annelerde kullanılmamalıdır. 'Tomudex' tedavisine başlanmadan önce gebelik olasılığının kaldırılması gerekir (Bkz. Gebelik).
'Tomudex', ağır böbrek bozukluğu olan hastalarda kontrendikedir.

Uyarılar/Önlemler:

'Tomudex'in yalnızca kanser tedavisinde ve kemoterapiye bağlı toksisitelerin tedavisi konusunda deneyim sahibi bir doktor tarafından veya böyle bir doktorun gözetiminde uygulanması önerilir. Ortaya çıkabilecek, olası toksik etki veya advers reaksiyonların (özellikle diyare) erkenden fark ve tedavi edilebilmesi için, 'Tomudex' tedavisi gören hastalar gereken şekilde gözetim altında bulundurulmalıdır (Kullanım şekli ve uygulamaya bkz.).
Bu tip diğer sitotoksik ilaçlarda olduğu gibi kemik iliği fonksiyonu baskı altında olan, genel durumu iyi olmayan veya önceden radyoterapi gördüğü bilinen hastalarda dikkatli olmak gerekir.

İlerlemiş hastalığı için daha önceden 5-FU'ya dayalı tedaviler uygulanması sonucu hastalığı ilerleyenler, aynı zamanda Tomudex'e de direnç gösterebilirler.
Yaşlı hastalar,'Tomudex'in toksik etkilerine daha duyarlıdır. Advers reaksiyonların ve özellikle de gastrointestinal toksisite belirtilerinin (diyare veya mukozit) yeterince izlenebilmesini garanti almak için her türlü çaba harcanmalıdır.
'Tomudex'in bir bölümü vücuttan dışkı yoluyla uzaklaştırıldığından (Bkz. Farmakokinetik özellikler) hafif-orta derecede karaciğer bozukluğu olan hastalar, dikkatle tedavi edilmelidir.

Ağır karaciğer bozukluğu olan hastalarda 'Tomudex' tedavisi önerilmez.
Eğer eşlerden herhangi birisi Tomudex kullanıyorsa tedavi esnasında ve tedavi bittikten sonra da en az 6 ay boyunca gebeliğin önlenmesi önerilir (Bkz. Gebelik ve Laktasyon).
Extravazasyon ile herhangi bir klinik deney yoktur. Bununla birlikte hayvanlarda perivasküler tolerans çalışmaları herhangi bir iritan reaksiyon oluştuğunu göstermez.
'Tomudex', sitotoksik bir ilaçtır ve bu gibi ilaçlar için belirlenen şekilde kullanılmalıdır (Bkz. Kullanma talimatı).


Gebelik ve Laktasyon

Eşlerden biri 'Tomudex' kullanmaktaysa, gebelikten sakınmak gerekir. Aynı önlemin, tedavi bittikten sonra en az 6 ay daha alınması önerilmektedir.
'Tomudex', gebelik sırasında ya da tedavi sırasında gebe kalan kadınlarda kullanılmamalıdır. 'Tomudex' tedavisine başlanmadan önce, gebelik olasılığı kesinlikle uzaklaştırılmalıdır. 'Tomudex', bebeğini emziren annelerde kullanılmamalıdır.
Sıçanlarda fertilite çalışmaları Tomudex'in erkek sıçanlarda fertilite yetmezliğine sebep olabileceğgini göstermiştir. Dozun kesilmesinden üç ay sonra fertilite normale dönmüştür. Tomudex hamile sıçanlarda embrioletalite ve fetal anomalilere neden olmuştur.


Araç ve Makine Kullanmaya Etkisi

'Tomudex' infüzyonunudan sonra kırıklık veya asteni görülebildiğinden araç veya makine kullanma yeteneği, bu semptomla devam ettiği sürece olumsuz yönde etkilenecektir.

Yan etkiler/Advers etkiler:

Diğer sitotoksik ilaçlar gibi 'Tomudex'in kullanımına da belirli advers reaksiyonlar eşlik edebilir. Bunlar daha çok, hematopoetik sistem, karaciğer enzimleri ve gastrointestinal kanaldaki reversibl etkilerdir.
Aşağıdaki etkiler, olası advers ilaç reaksiyonları olarak rapor edilmiştir. İnsidanslar kolorektal kanser klinik çalışmalarında, klinisyenlerin nedensel değerlendirmeye bakmaksızın rapor ettikleri bütün vakaları içermektedir.


Gastrointestinal Sistem

Hastalarda en sık görülen etkiler bulantı (%57), diyare (%36), kusma (%35), iştahsızlık (%26) olmuştur. Ciddi gastrointestinal (WHO derece 3 ve 4) yan etkiler bulantı ve kusma (%12), diyare (%12), mukozit (%2) olarak görülmüştür. Diğer yan etkiler ağzıda ülserasyon, dispepsi ve kabızlıktır.
Diyare genellikle hafif veya orta şiddetlidir.(WHO derece 1 ve 2) ve Tomudex uygulamasını takiben herhangi bir zamanda oluşabilir. Ciddi diyare özellikle lökopeni olmak üzere hematolojik supresyonla birlikte görülebilir. Daha sonraki tedavinin, toksisite derecesine göre durdurulması ya da dozun azaltılması gerekebilir (Bkz. Dozaj ve Uygulama).
Bulantı ve kusma genellikle hafiftir (WHO derece 1 ve 2) ve çoğunlukla Tomudex uygulamasını takip eden ilk hafta içerisinde oluşur ve genellikle antiemetiklere cevap vermektedir.


Hematopoietik sistem

Klinik çalışmalara katılan hastalarda olası advers ilaç reaksiyonu olarak lökopeni (%23), anemi (% 21) ve trombositopeni (%4) bildirilmiştir. Genellikle hafif ya da orta şiddette olan bu etkiler, tedaviden sonraki ilk veya ikinci hafta en şiddetli düzeye ulaşır ve üçüncü hafta düzelir.
Ciddi lökopeni %5 oranında veya trombositopeni %1 oranında gelişmiştir (WHO derece 4). Bu yan etkiler gastrointestinal toksisite belirtileriyle birlikte olduğunda hastanın yaşamını tehlikeye sokabilir ya da fatal olabilir.

Metabolik ve beslenmeyle ilgili

Klinik çalışmalarda olası advers ilaç reaksiyonu olarak ALT (%14) ve AST (%14) değerlerinde reversibl yükselmeler, sık bildirilmiştir. Bu gibi değişiklikler, arka plandaki habis hastalığın ilerlemesi eşlik etmediği sürece genellikle semptom vermemiş ve kendiliğinden düzelmiştir. Kilo kaybı, su kaybı, periferik ödem, hiperbilirubinanemi ve alkalen fosfataz artışı, daha seyrek görülen diğer advers etkilerdendir.

Kas-iskelet ve sinir sisteminde

Artralji ve hipertoni (Genellikle kas krampları), klinik çalışmalarda 'Tomudex' kullanan hastaların %5'in altında olası advers ilaç reaksiyonu olarak bildirilmiştir.

Deride, eklerinde ve özel duyularda

Klinik çalışmalar sırasında deri döküntüsü sık (hastaların %13'ünde) bildirilmiştir ve buna bazen kaşıntı eşlik etmiştir. Deskuamasyon, alopesi, terleme, tat alma bozuklukları ve konjunktivit, herbiri %5'den daha az sıklıkta görülen diğer etkilerdendir.

Bir bütün olarak vücutta

Her ikisi de genellikel hafif-orta şiddette ve reversibl karakterde olan ve Tomudex uygulamasını takiben ilk haftada görülen, asteni ve ateş, klinik çalışmalarda en çok bildirilen advers etkilerdir (sırasıyla hastaların %46 ve %20'sinde). Şiddetli asteni gelişebilir ve kırıklıkla, gribe benzer bir sendromla birlikte olabilir.
Karın ağrısı (%23), ağrı (%8), baş ağrısı (%7) ve infeksiyon (%5) oranlarına bildirilmiştir. Sellülit ve sepsis de hastaların %5'inden daha azında rapor edilmiştir.

BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

İlaç etkileşimleri:

İnsanlar üzerinde herhangi bir özel etkileşme çalışması yapılmamıştır.
Folinik asit, folik asit veya bunları içeren vitamin preparatları, etkisini bozabilmeleri nedeniyle, 'Tomudex' tedavisi öncesinde veya sırasında verilmemelidir.
'Tomudex'in diğer antitümör tedavilerle birlikte uygulanmasını değerlendiren klinik çalışmalar devam etmektedir.
'Tomudex'in %93'ü plazma proteinlerine bağlanır. Proteinlere aynı şekilde yüksek oranda bağlanan diğer ilaçlarla etkileşim olasılığının mevcut olmasına rağmen warfarin ile in vitro böyle bir etkileşim gözlemlenmemiştir. Verilere göre aktif tübüler sekresyon, raltitrexed'in böbrekler yoluyla uzaklaştırılmasına katkıda bulunabilir. Bu durumda ilacın, aynı şekilde vücuttan atılan diğer ilaçlarla, örneğin (NSAİ) grubuyla etkileşime girmesi mümkündür. Ancak klinik ilaç emniyeti veri tabanının incelenmesi sırasında, NSAİ, warfarin ya da sık kullanılan başka ilaçlarla birlikte 'Tomudex' alan hastalarda klinik önemi olan herhangi bir etkileşim kanıtı görülmemiştir.

Geçimsizlikleri

Geçimsizlikleriyle ilgili şimdilik hiçbir bilgi mevcut olmadığından 'Tomudex', başka hiçbir ilaçla karıştırılmamalıdır.

Kullanım şekli ve dozu:

Erişkinler :'Tomudex' dozu, vücut yüzey alanına göre hesaplanır. Önerilen doz, 50-250 ml serum fizyolojik (%0.9 NaCl) veya %5 dekstroz (glikoz) solüsyonu içerisinde kısa süreli bir intravenöz infüzyon şeklinde uygulanmak üzere 3 mg/m2'dir. İnfüzyonun 15 dakikada tamamlanması önerilir. Diğer ilaçlar, 'Tomudex' ile aynı infüzyon ortamında karıştırılmamalıdır. Toksisite görülmezse tedavi, her 3 haftada bir tekrarlanabilir.
Dozun 3 mg/m2'nin üzerine çıkarılması, yüksek dozlara yaşamı tehdit eden ya da ölümle sonuçlanan toksisite insidansında artış eşlik etmiş olduğundan, önerilmez.
Tedaviye başlamadan önce ve sonraki her tedavi öncesinde tam kan sayımı (lökosit formülü ve trombosit sayısı dahil) yapılmalı, karaciğer transaminazları, serum bilirübin ve kreatinin düzeyleri ölçülmelidir. Tedavi öncesinde milimetreküpteki total lökosit sayısının 4000'den, nötrofil sayısının 2000'den ve trombosit sayısının 100.000'den yüksek olması gerekir. Toksisiteyle karşılaşılırsa, tedavi programında yer alan bir sonraki doz, toksik etki belirtileri ortadan kayboluncaya kadar ertelenmelidir. Özellikle de gastrointestinal toksisite (diyare veya mukozit) ve hematolojik toksisite (nötropeni veya trombositopeni) belirtilerinin, bir sonraki dozdan önce tamamen ortadan kaybolmuş olması gerekir. Gastrointestinal toksisite belirtileri görülen hastalarda, hematolojik toksisite izlenmesi açısından haftada en az 1 defa tam kan sayımı yapılmalıdır.
Bir önceki dozda en ağır gastrointestinal ve hematolojik toksisite gözlemlenmiş olan bir hastada, bunların tamamen ortadan kaybolmuş olması koşuluyla, sonraki dozların şu şekilde azaltılması önerilir:

o % 25 doz redüksiyonu: WHO derece 3 hematolojik toksisite (nötropeni veya trombositopeni) veya WHO derece 2 gastrointestinal toksisite (diyare veya mukozit) görülenler
o % 50 doz redüksiyonu: WHO derece 4 hematolojik toksisite (nötropeni veya trombositopeni) veya WHO derece 3 gastrointestinal toksisite (diyare veya mukozit) görülenler

Kullanılan doz bir defa azaltıldığında, daha sonraki dozların da aynı şekilde uygulanması gerekir.
Herhangi bir WHO derece 4 gastrointestinal toksisite (diyare veya mukozit) veya WHO derece 4 hematolojik toksisite eşliğinde WHO derece 3 gastrointestinal toksisite gelişen hastalarda tedavi durdurulmalıdır. Bu şekilde toksisite gelişen hastalar hemen, standart destek önlemleri ve bu arada intravenöz hidrasyon ve kemik iliği desteği uygulanarak tedaviye alınmalıdır. Ayrıca klinik-öncesi veriler, folinik asit kullanılmasını da düşünmek gerektiği izlenimini vermektedir. Diğer antifolatlarla olan tecrübelere bakıldığında folinik asit, semptomlar ortadan kalkıncaya kadar her 6 saatte bir intravenöz olarak 25 mg/m2 dozunda kullanılabilir. Bu gibi hastalarda tekrar 'Tomudex' kullanılması önerilmez. Doz azaltma şemasına uyulması kesinlikle şarttır; eğer doz gereken şekilde azaltılmaz ve tedavi gerektiğinde durdurulmazsa, yaşamı tehlikeye sokan ve ölümle sonuçlanabilecek toksisite potansiyeli artar.


Çocuklar : İlaç emniyetinin ve etkinliğinin bu yaş grubunda henüz belirlenmemiş olması nedeniyle 'Tomudex'in çocuklarda kullanılması önerilmemektedir.

Yaşlılar : Dozaj ve uygulama, erişkinlerdeki gibidir. Ancak, diğer sitotoksiklerde olduğu gibi 'Tomudex' de yaşlı hastalarda dikkatli kullanılmalıdır (Bkz. Uyarılar ve Önlemler).

Böbrek bozukluğunda

Serum kreatinin düzeyi ilk dozdan ya da daha sonraki dozlardan önce yüksek bulunan hastalarda kreatinin klirensi ölçülmeli ya da hesaplanmalıdır. Serum kreatinin değerleri normal olan ancak yaş, kilo kaybı gibi faktörlere bağlı olarak serum kreatinin değeri ile kreatinin klirens değeri uygun olmayan hastalarda da aynı işlem uygulanmalıdır. Bulunan değer 65 ml/dakika altında ise, aşağıdaki doz değişikliklerinin yapılması önerilir:
Böbrek Bozukluğu Olan Hastalarda Önerilen Doz Değişikliği
______________________________________________________________________
3.0 mg/m2'lik dozun
Kreatinin klirensi önerilen yüzdesi Doz aralığı
______________________________________________________________________
>65 ml/dakika Tam doz 3 haftada bir
55-65 ml/dakika %75 4 haftada bir
25-54 ml/dakika %50 4 haftada bir
<25 ml/dakika Kullanılmaz Uygulanmaz
______________________________________________________________________
Ağır böbrek bozukluğundaki kullanım için bkz. Kontrendikasyonlar.

Karaciğer Bozukluğu

Hafif-orta şiddette karaciğer bozukluğu olan hastalarda dozaj ayarlanması önerilmez. Ancak ilacın bir bölümünün vücuttan dıkı yoluyla uzaklaştırılması nedeniyle (bkz. Farmakokinetik Özellikleri) ve bu hastalar genellikle, prognozun kötü olmasını temsil ettiğinden, hafif-orta derecede karaciğer bozukluğu olan hastaların dikkatle tedavi edilmesi gerekir (Bkz. Uyarılar ve Önlemler). 'Tomudex' ağır karaciğer bozukluğu, klinik sarılık veya dekompanse karaciğer hastalığı vakalarında incelenmediğinden, ilacın bu hastalarda kullanılması önerilmemektedir.

UYGULAMA

2 mg raltitrexed içeren her flakonun rekonstitüsyonunda, 0.5 mg/ml'lik bir solüsyon elde etmek üzere 4 ml steril enjeksiyonluk su kullanılmalıdır.
Solüsyonun uygun dozu, 50-250 ml serum fizyolojik (%0.9 sodyum klorür) veya %5 dekstroz (glikoz) solüsyonuyla seyreltilir ve 15 dakikada tamamlanan, kısa süreli bir infüzyonla hastaya verilir.

'Tomudex'te ya da rekonstitüsyonunda/seyreltilmesi için kullanılan materyallerde hiçbir koruyucu veya bakteriyostatik madde yoktur. Bu nedenle 'Tomudex'in rekonstitüsyonu ve seyreltilmesi, aseptik koşullar altında gerçekleştirilmelidir; 'Tomudex' solüsyonlarının mümkün olduğu kadar kısa zamanda kullanılması önerilir. Rekonstitüsyon işleminden sonra 'Tomudex', buzdolabında (2-8°C) 24 saate kadar saklanabilir.
%0.9 sodyum klorür veya %5 dekstrozla seyreltilen 'Tomudex' solüsyonu, bundan sonra mümkün olan en kısa zamanda kullanılmalıdır. Seyreltilmiş solüsyon, 'Tomudex' flakonun rekonstitüsyonunu izleyen 24 saat içerisinde tamamen kullanılmalı ya da atılmalıdır.
Rekonstitüsyondan sonraki ve seyreltilen solüsyonların ışıktan korunmasına gerek yoktur.

Kısmen kullanılmış flakonları veya seyreltilmiş solüsyonlar atılmalıdır.
Kullanılmamış ilaç veya rekonstitüsyonu yapılmış ürün, sitotoksikler için gerekli koşullara uyularak atılmalıdır.
'Tomudex'in rekonstitüsyonu, eğitimli personel tarafından ve sitotoksik ilaçların hazırlanması için ayrılmış bir alanda gerçekleştirilmelidir. Gebe kadınların 'Tomudex' gibi sitotoksik preparatlara dokunmaması gerekir.

Rekonstitüsyon normalde, örneğin laminer hava akımı olan, kısmen ayrılmış bir yerde yapılmalı ve çalışma yüzeyleri, bir kullanımlık, sırtı plastik olan absorban kağıtla örtülmelidir. Koruyucu giysilerin ve normal, bir kullanımlık ameliyat eldivenlerinin ve gözlüklerinin kullanılması gerekir. Deriyle temas halinde temas bölgesi, suyla iyice yıkanmalıdır. İlaç göze sıçrarsa, temiz suyla yıkanmalı ve göz kapakları en az 10 dakika boyunca birbirinden ayrı tutulmalıdır. Doktora başvurulması önerilir.
Sıçramış olabilecek ilaç damlaları, standart prosedür uyarınca temizlenmelidir.
Atık maddeler, sitotoksik ilaçlar için uygun bir şekilde imha edilmelidir.

DOZ AŞIMI

'Tomudex'in klinik olarak kanıtlanmış antidotu yoktur. Kazara veya dikkatsizlik sonucu doz aşımı gerçekleştiğinde klinik-öncesi veriler, folinik asit verilmesinin düşünülmesi gerektiği izlenimini vermektedir. Diğer antifolatlar konusundaki klinik tecrübelere göre folinik asit, her 6 saatte bir 25 mg/m2 dozunda verilebilir. 'Tomudex' kullanılmasıyla folinik asit verilmesi arasında geçen zaman uzadıkça, bu ilacın toksisite karşısındaki etkisi ortadan kalkabilir.

Doz aşımında beklenen belirtiler, ilacın verilmesine bağlı olarak gelişebilen advers ilaç reaksiyonlarının abartılmışı olsa gerektir. Bu nedenle hastalar, gastrointestinal ve hematolojik toksisite belirtileri açısından dikkatle izlenmelidir. Semptomatik tedavi ve bu tip toksisitelerde uygulanan destek önlemleri uygulanmalıdır.

Atc Kodu:

L01BA03

İthalatçı Firma:

Orna İlaç, Tekstil, Kimyevi Maddeler Sanayi ve Dış Tic. Ltd. Şti.
Telefon: (216) 413 90 41

Tomudex 2 Mg 1 Flakon Benzerleri

Referans fiyatları ilaç güncelleme tarihinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TITCK) tarafından halka açık olarak yayınlanan Euro bazlı referans fiyat listesinden alınmıştır. Aşağıda yer alan TL bazlı referans fiyatları ise 32702 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararında belirtilen euro değerine göre Depocu, Eczacı kârları ve KDV dahil edilerek hesaplanmıştır. Gerçek ilaç fiyatları referans fiyatlarından farklı olabilir.

İlaç Bilgileri (Güncelleme Tarihi:10.2.2023)

Tomudex 2 Mg 1 Flakon

İthal, Beşeri bir ilaçtır.
Reçete ile satılır.
E-Reçete: Pasif

Etken Maddesi: Raltitreksed


Barkod Numarası: 8699643790038

Burada yer alan bilgiler bilgilendirme mahiyetindedir. Ilacprospektusu.com'da ilaç satışı yapılmaz.

Referans Fiyatı: 118,90 Euro 

Referans fiyatı ilaç güncelleme tarihinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TITCK) tarafından halka açık olarak yayınlanan Euro bazlı referans fiyat listesinden alınmıştır. Aşağıda yer alan TL bazlı referans fiyatı ise 32702 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararında belirtilen euro değerine göre Depocu, Eczacı kârları ve KDV dahil edilerek hesaplanmıştır. Gerçek ilaç fiyatı referans fiyatından farklı olabilir.

Hesaplanan Referans Fiyatı: 3386,31 TL

Google Reklamları

Firma Bilgileri

Orna İlaç, Tekstil, Kimyevi Maddeler Sanayi ve Dış Tic. Ltd. Şti. Logosu

Orna İlaç, Tekstil, Kimyevi Maddeler Sanayi ve Dış Tic. Ltd. Şti.

Çavuşbaşı Cd.Yayabey Sk.N:11 Kavacık, Beykoz - İSTANBUL
Telefon: (216) 413 90 41

Firma profili ve diğer ürünlerin listesini görüntülemek için firma ismine tıklayın

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.