Follegon
{75 IU 1 Liyofilize Ampul}
Diğer»Üriner gonadotropin
Formülü:
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Kadında :
-Anovulasyon kökenli infertilite-Folikül olgunlaşma bozukluğu ve/veya corpus luteum yetersizliği -Yardımla üreme programlarında çoğul folikül gelişimini uyarmak amacıyla kontrollü over hiperstimülasyonu.
Erkekte :
Hipogonadotropik hipogonadizme bağlı spermatogenez bozukluğu.
Kontrendikasyonları:
Over, testis ve hipofiz tümörleri.
Uyarılar/Önlemler:
Gonadotropin prepatları ile ovulasyon indüksiyonu sonrası oluşan gebeliklerde artmış bir çoğul gebelik riski vardır. Mevcut verilerin analizi, ovulasyon indüksiyonu ve yardımla üreme programlarında gonadotropin kullanımının artan konjenital malformasyon riski taşımadığını göstermektedir.
- Hastaların gonadların yetersiz endojen stimülasyonu nedeniyle tedavisine başlanmadan önce, genital organlarda anatomik olmadığı muayene ile saptanmalıdır.
- Gonadotropin düzeylerinin ölçülmesi suretiyle primer gonadal yetmezlik olasılığı ekarte edilmelidir.
- Kontrol edilemeyen gonad dışı endokrinopati varlığı bertaraf edilmelidir.
-
İstenmeyen hiperstimülasyon : Kadın hastalarda tedavi öncesi ve tedavi sırasında belli aralıklarla estrojen düzeylerinin tayini ve over büyüklüğünün ölçümü ve eğer mümkün olursa utrasonografi yapılmalıdır.
Estrojen düzeyleri, takip eden 2-3 gün içinde çok süratle artabilir ve muhtemelen çok yüksek değerlere ulaşabilir. Eğer bu istenmeyen hiperstimülasyon oluşursa, FOLLEGON uygulamasına hemen son verilmelidir. Bu durumda hCG verilmemelidir, Çünkü bu fazda LH-aktif hiperstimülasyon sendromuna da neden olabilir.
Bu uyarı özellikle polikistik over hastalığı olan hastalar açısından önem taşımaktadır. Over hiperstimülasyon sendromunun ciddi şekli hayatı tehdit edebilir ve çatlama olasılığı yüksek büyük over kistleri, assit, sıklıkla hidrotoraks ve nadiren de tromboembolik olaylar ile karakterizedir.
FOLLEGON gebelik ve laktasyon esnasında kullanım amacıyla geliştirilmemiştir.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Üriner gonadotropin prepatlarının kullanımıyla ilgili olarak çok nadir allerjik reaksiyonlar bildirilmiştir. Bunlar çoğunlukla enjeksiyon bölgesinde ağrı ve kızarıklık ile döküntü ve ateş gibi genel reaksiyonlardır. Kadınlarda over hiperstimülasyonu işaret ve semptomları için, 'U yarılar/Önlemler' bölümü içinde 'istenmeyen hipertimülasyon' kısmına bakınız.
İlaç etkileşimleri:
Klinik açıdan önemli bir etkileşim ya da geçimsizlik bilinmemektedir.
Kullanım şekli ve dozu:
Çözücünün liyofilize maddeye eklenmesiyle elde edilen çözelti, intramüsküler yoldan yavaş uygulanmalıdır. Sterilite açısından hazırlanmış çözelti bekletilmeden kullanılmalıdır. Hekime danışmadan kullanılmamalıdır.
Kadında dozaj: Anofulasyon/folikül olgunlaşması bozukluğu ve corpus luteum yetmazliği: Overlerin eksojen gonadotropinlere cevabında gerek birey içi gerekse bireylerarası büyük farklılıklar mevcuttur. Bu da standart bir dozaj şemsı hazırlanmasını olanaksız kılar. Bu yüzden de, dozaj, over cevabına bağlı olarak kişiye göre ayarlanmalıdır. Bu, estrojen düzeylerinin monitorizasyonu, ultrasonografi ve estrojen aktivitesinin klinik tayinini gerektirir. Genelde, ardışık tedavi şeması önerilir. Uygulamaya günde 75-150 İ.Ü FSH ile başlanır ve estrojen düzeyleri yükselmeye başlayana kadar günlük doz yavaş yavaş artırılır. Günde %40-100'lük artış oranının optimal olacağı düşünülmektedir. Böylece preovulatuar koşullara erişene dek günlük etkili doz elde edilmiş olur. Eğer estrojen düzeyleri çok süratli artarsa günlük doz azaltılmalıdır. Plazma estradiol düzeyleri 300-900 pikogram/ml'ye veya total ürnler estrojen itrahı 75-200 mcg 24 saate ulaştığında ve ultrasonografik muayenede en az 18 mm çapında dominant bir folikül görüldüğünde pre-ovulatuar koşullara erişilmiş olur. Bu aşamada ilaç uygulamasına son verilir ve ovulasyon 5000-10000 I.Ü.'lük hCG uygulaması ile uyarılır. Corpus luteum yetmezliğini önlemek amacıyla akibeden 9 gün içerisinde herbiri 5000 I.Ü.'yi geçmeyen, tekrarlayan 3 hCG enjeksiyonu uygulanabilir. 15 mm'den büyük foliküller gebelik oluşturabileceği için, 15 mm'yi geçen maksimum iki ilave folikül kabul edilebilir. Bu limit aşılırsa, hCG verilmemeli ve çok sayıdaki multipil gastasyonları önlemek amacıyla oluşumu engellenmelidir. Polikistikover hastalığı olan kadınlarda hipogonatodropik durumun tedavisi öncesi ve esnasında 1 gnlh analoğu ile indiksiyonu agonist kullanılmamasına göre daha iyi gebelik oranları ile sonuçlanabilmektedir.
Erkekte dozaj: Günlük ya da haftada 2-3 kez 75 IU.FSH uygulanır. Bu enfeksiyonlar gerekli LH etkisinin sağlanması açısından 1-2000 IÜ. simültane hCG dozu ile kombine edilmelidir. Bu tedaviye spermatogenezde herhangi bir iyileşme beklenmeden en az 3 ay devam edilmelidir.Bu tedavi sırasında testosteron replasma tedavisine ara verilmelidir. herhangi bir gelişme sağlandığında, bazı vakalarda bu gelişme tek başına hCG ile sürdürebilir.
İthalatçı Firma:
Organon İlaçları A.Ş.
Telefon: (216) 474 56 80
Email: [email protected]