Duyu Organları » Göze Uygulanan İlaçlar » Göz Tansiyonu İlaçları (Glokom) ve Miyotikler » Beta Blokerler » Metipranolol
Formülü:
Methypranolol, %0.1-0.3
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
- Yükselmiş göz içi basıncı,- Kronik geniş açılı glokom durumlarında kullanılır.
Kontrendikasyonları:
- Metipranolole karşı aşırı duyarlılık,- Bronşiyal astım, kronik tıkayıcı akciğer hastalıkları,- Kalp yetmezliği, 2. ve 3. derecede atriyo-ventriküler blok, bradikardi,- Korneanın beslenme bozukluklarında kontrendikedir.
Uyarılar/Önlemler:
Preperatla tedavi özellikle keratokonjonktivite, tüm lokal beta blokerlerde olduğu gibi, dikkatli bir kontrol gerektirir, çünkü oluşabilecek korneal mikrolezyon semptomları gizlenebilir.
Kontakt lens gözde takılı değilken ilaç damlatılmalıdır.
İlaç dar açılı glokoma bağlı göz içi basıncının düşürülmesi için kullanılacaksa, miyotik ile birlikte kullanılmalıdır.
Hamilelik ve emzirme : Metipranolol çocuklarda ve hamilelerde etik prensipler nedeni ile incelenmemiştir. Bu nedenle dikkatle kullanılmalıdır.
Yan etkiler/Advers etkiler:
İlaç genellikle iyi tolere edilir. Her tedavi başlangıcında gözde irritasyon, bazende başağrısı olabilir. Nadir hallerde, özellikle % 0.6'lık yüksek konsantrasyon kullanılıyorsa, granülomatöz uveitis anterior görüldüğü bildirilmiştir. Bu vakalar tedavinin kesilmesini takiben geriler. Yine nadiren alerjik reaksiyon görülmektedir. İlaç tedavisi başlangıcında, diğer beta-reseptör blokerlerinde olduğu gibi, miyotiklere alışık olmamadan dolayı az, geçici midriyazis görülebilir. Bu güne kadar topikal olarak metipranolol uygulamaları ile ilgili istenmeyen sistemik etki bildirilmesine rağmen, bunlar yinede gözönünde tutulmalıdır. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde doktorunuza başvurunuz.
İlaç etkileşimleri:
İlaç ile aynı anda sistemik beta-reseptör bloke edici ilaç alınırsa, ilacın etkisinde azalma olabilir.
Kullanım şekli ve dozu:
Doktor tarafından başka şekilde önerilmediği taktirde aşağıdaki gibi kullanılır: Tavsiye edilen doz, günde 2 kez göze 1 damla damlatmak şeklindedir. Genel olarak tedavi % 1'lik çözelti ile başlar. Bu dozun yetersiz olduğu hastalarda % 3'lük çözelti kullanılabilir. Göz tansiyonunun istenen seviyede stabilizasyonundan sonra, 4-6 hafta aralarla düzenli göz doktoru kontrolü gereklidir.
Atc Kodu:
S01ED04
İthalatçı Firma:
Novartis Sağlık,Gıda ve Tarım Ürünleri San. Tic. A.Ş.
Telefon: (212) 326 91 00
Email: [email protected]