Sindirim Sistemi ve Metabolizma (Gastrointestinal)»Laksatif
Formülü:
100 ml solüsyon, 66.67 g laktitol monohidrat ve diğer yardımcı maddeler yanında koruyucu olarak benzoik asit içerir.
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Kronik konstipasyonda: bağırsak düzenleyici olarak, cerrahi müdahalelerden sonra, uzun süre yatması gereken hastalarda görülen kronik kabızlık. Kronik veya alevlenmeler ile seyreden portal-sistemik ensefalopati.
Kontrendikasyonları:
Importal, etkilerini kolonda gösterdiğinden, barsak geçişinin normal olmadığı bütün durumlarda, örneğin barsak tıkanıklıklarında kontrendikedir. Bütün laksatifler gibi Importal de sindirim kanalında organik lezyon varlığını gösteren yada böyle bir şüphe uyandıran hastalarda ve açıklanamayan karın ağrısı yada rektal kanaması olanlarda kullanılmamalıdır. Dışkı sıkışması, Importal öncesi başka yöntemler kullanılarak giderilmelidir. Importal, galaktozemide kontrendikedir.
Uyarılar/Önlemler:
Laksatiflerin uzun süre, aralıksız olarak kullanımlarından kaçınılmalıdır. Bütün kronik kabızlık vakaları, önce posa bakımından zengin diyetle, yeterli miktarda sıvı alınarak veya fiziksel aktivite artırılarak tedaviye çalışılmalıdır. Doz aşımına bağlı olarak gelişebilecek ishal, elektrolit dengesini bozabileceğinden, her hastada en uygun doz, kabızlığı olanlarda günde 1, siroz vakalarında ise günde 2 defekasyon sağlamak üzere tedavinin başlangıcından itibaren belirlenmelidir ("Kullanım Şekli ve Dozu" bölümüne bakınız). Importal'i uzun süre kullanan yaşlı veya zayıf düşmüş hastalarda, serum elektrolitleri düzenli olarak takip edilmelidir. Bütün laksatiflerin kullanımında olduğu gibi, önceden mevcut olabilecek sıvı veya elektrolit dengesi bozuklukları, tedaviye başlamadan önce mutlaka düzeltilmelidir. Importal tedavisinden sonra barsaklarda hidrojen birikebilir. Bu nedenle, elektrokoter kullanılacak olan hastalarda, barsaklar fermente edilmeyen bir solüsyon kullanılarak tam anlamıyla temizlenmelidir. Bulantı şikayeti olan hastalara Importal'i yemeklerle birlikte almaları önerilmelidir. Importal'in ileostomili veya kolostomili hastalarda kullanılması önerilmez.
Hamilelik ve Emzirme:Herhangi bir advers etki bildirilmemiş olmasına rağmen, Importal Oral Solüsyon'un gebe kadınlarda kullanımıyla ilgili deneyimler sınırlıdır. Hayvanlarda yapılan çalışmalar gerçi hiçbir teratojen etki potansiyeli göstermemiştir ama, diğer bütün ilaçlar gibi Importal'in de gebeliğin ilk 3 ayı içerisinde, yalnızca kesin gerekli olduğu takdirde kullanılması önerilir. Laktitolün anne sütüne geçip geçmediği henüz incelenmiş değildir, ancak bu bileşik bağırsaklardan minimal düzeyde emildiğinden, anne sütüne geçse bile bunun önem taşıma olasılığı çok uzaktır. Araç ve makina kullanma yeteneği üzerindeki etkiler: Importal, araç ya da makina kullanma yeteneğini etkilemez.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Tedavinin başlangıcında Importal; barsakta gaz birikimi ve şişkinlik, ağrı, kramplar veya dolgunluk hissi gibi abdominal rahatsızlıklara neden olabilir. Bu istenmeyen etkiler, klinik çalışmalarda erişkin hastaların %25, yaşlı hastaların ise %35 kadarında görülmüştür. Bu etkiler, Importal'in birkaç gün düzenli olarak kullanılmasıyla azalma veya ortadan kalkma eğilimindedir. Bazen bulantı, gaz gurultusu veya anal kaşıntı, ender olarak da kusma bildirilmiştir. Terapötik cevabın hastadan hastaya değişmesi nedeniyle bazı vakalarda ishal, önerilen dozlar kullanıldığında bile görülebilir. Dozun azaltılması, bu sonucu ortadan kaldırır.
İlaç etkileşimleri:
Sirozlu hastalarda antiasitlerin kullanılması gerektiğinde, bu ilaçlar Importal'in dışkıyı asitleştirici etkisini nötralize edeceklerinden, birlikte alınmamalıdırlar. Ancak, kabızlık vakalarında antiasitler, Importal'in laksatif etkisini değiştirmez. Bütün laksatifler gibi Importal de, diğer ilaçların (tiyazid grubu diüretikler, kortikosteroidler, karbenoksolon, amfoterisin B) neden olduğu potasyum kaybını arttırabilir. Potasyum eksikliği, birlikte glikozid kullanan hastalarda, glikozid toksisite riskini artırabilir. Importal'in kalori değeri, ihmal edilebilir düzeydedir (2 Kcal/g veya 8.5 kjul/g) ve insülinemi ya da kan glikoz düzeylerini etkilemediğinden, diyabetli hastalarda kullanılabilir.
Kullanım şekli ve dozu:
Doktora danışmadan kullanılmamalıdır. Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde aşağıdaki dozlarda kullanılır. Importal Oral Solüsyon şişeleri, 2.5-10 ml arasında her 2.5 ml'de bir; 10-30 ml arasında ise her 5 ml'de bir işaretlenmiş olan dereceli bir ölçekle birliktedir.
Kabızlıkta: Terapötik cevabın hastadan hastaya değişik olabilmesi nedeniyle dozajın, günde 1 defa defekasyon sağlayacak şekilde ayarlanması gerekir.
Yetişkinlerde (yaşlılar dahil): Başlangıç dozu 30 ml'dir. Bu doz, sabah kahvaltısında ya da akşam yemeğinde olmak üzere bir defada alınır. Birkaç gün sonra günde 15 ml'lik doz, birçok hastada yeterli olabilir.
Çocuklarda: Ortalama başlangıç dozu, günde 0.375 ml/kg'dır. 1-6 yaş arası çocuklarda: 2.5-7.5 ml 6-12 yaş arası çocuklarda: 7.5-15 ml 12 yaşından büyüklerde: 15-30 ml
Importal sabah ve akşam, yemekte, tercihan besinlerle veya sıvılarla karıştırılmış şekilde, günde tek doz olarak kullanılmalıdır. Her kullanımın ardından 200 ml'lik 1 veya 2 bardak sıvı içilmesi önerilir. Dozun sabah veya akşam alınacağı konusundaki tercih, kişisel cevaba göre hastaya bırakılmalıdır: hastaların çoğunda laksatif etki ilacın alınmasını takip eden birkaç saat içerisinde ortaya çıkar. İlk laksatif cevabın 2. veya 3. kullanım gününe kadar görülemeyebileceği hastalara bildirilmelidir.
Hepatik ensefalopatide: Dozaj, günde 2 defa yumuşak dışkı defekasyonu sağlamak üzere, azaltmak veya artırmak suretiyle, hastadan alınacak terapötik cevaba göre düzenlenmelidir.
Oral kullanım: Önerilen başlangıç dozu, yemeklerle birlikte 3 kısımda alınmak üzere günde 0.75-1.05 ml/kg'dır. - Hastanede yatmakta olan hastalarda, nazogastrik tüp veya gerektiğinde balonlu rektal sonda aracılığıyla uygulanacak retansiyon lavmanı şeklinde kullanım: 300 ml Importal Oral Solüsyon, distile suyla 500 ml'e seyreltilerek %40'lık bir solüsyon hazırlanır. Retansiyon lavmanında bu miktar, günde 4-6 defa verilebilir. Nazogastrik tüp ile verildiğinde önerilen başlangıç dozu, yukarıdaki şekilde hazırlanan %40'lık solüsyondan günde 1-2 ml/kg'dır.
AŞIRI DOZ ve TEDAVİSİ:
İshal, aşırı doz belirtisidir ve doz azaltılarak durdurulabilir. İshal ayrıca, serum elektrolit dengesinde ortaya çıkan ve düzeltilmesi gerekebilen bir bozulmaya da bağlı olabilir.
Üretici Firma:
Novartis Sağlık,Gıda ve Tarım Ürünleri San. Tic. A.Ş.
Telefon: (212) 326 91 00
Email: [email protected]