Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar » Antibakteriyel (Antibiyotik) İlaçlar » Diğer BetaLaktam Antibakteriyeller » Birinci Kuşak Sefalosporinler » Sefazolin Sodyum
Formülü:
SEFAMAX İ.M.ve İ.M./İ.V. 250 mg ,500 mg ,1 g Enjektabl Toz ve eritici ampul: Her flakonda 250 mg,500 mg., 1 g sefazolin aktivitesine eşdeğer miktarda sefazolin sodyum bulunmaktadır.
Her eritici ampul, İ.M./İ.V. formlarda enjeksiyonluk distile su ; İ.M. formlarda enjeksiyonluk distile su ve % 0.5 lidokain HCI içermektedir.
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Sefamax, duyarlı mikroorganizmalar tarafından oluşturulan şiddetli infeksiyonlarda kullanılır:
Solunum yolu infeksiyonları,Genitoüriner sistem infeksiyonları,Deri ve yumuşak doku infeksiyonları,Safra yolları infeksiyonları,Kemik ve eklem infeksiyonları, Septisemi,Endokardit,Perioperatif proflaksi.
Kontrendikasyonları:
Etken maddeye duyarlı kişilerde kullanılmamalıdır.
Uyarılar/Önlemler:
Sefamax ile tedaviye başlamadan önce hastaların sefalosporin, penisilin ya da diğer antibiyotiklere karşı aşırı duyarlılığı olup olmadığı dikkatlice araştırılmalıdır.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Sefamax genelde iyi tolere edilir. Ancak bazı yan etkilere rastlanmıştır: diyare, oral kandidiyazis, bulantı, kusma, mide krampları, anoreksi ve pseudomembranöz kolit antibiyotik tedavisi süresince veya sonrasında meydana gelebilir.Anaflaksi, eozinofili, kaşıntı, ilaç ateşi, raş,eozinofili, nötropeni, lökopeni, trombositopeni,renal ya da hepatik yetmezlik göstermeksizin alkalen fosfataz, SGOT, SGPT ve BUN düzeylerinde geçici artışlar.
İlaç etkileşimleri:
Alkalen fosfataz, SGOT, SGPT ve BUN değerlerinin yükselmesine neden olabilir.
Kullanım şekli ve dozu:
Sefamax İ.M. Flakon, sulandırıldıktan sonra yalnız İ.M. uygulanabilir. Sefamax İ.M./İ.V. Flakon, sulandırıldıktan sonra bekletilmeden kullanılmalıdır.
Çözücü eklendiğinde flakondaki ilaç tamamen erimezse, erime oluşana kadar çok az bir süre hafifçe (30-350C) ısıtılır. Sulandırıldıktan sonra karanlık bir yerde saklanmalı ve 48 saat içinde kullanılmalıdır.
Erişkin dozları:
Pnömokoksik pnömoni : 500 mg, 12 saatte bir
Gram pozitif kokların oluşturduğu hafif infeksiyonlar : 250 - 500 mg, 8 saatte bir
Akut üriner sistem infeksiyonları : 1 g, 12 saatte bir
Orta şiddetli infeksiyonlar : 500 mg - 1 g, 6-8 saatte bir
Yaşamı tehdit eden infeksiyonlar (örn: endokardit, sepsis) : 1 - 1.5 g, 6 saatte bir
Perioperatif profilaktik kullanım:
Ameliyat başlamadan 1/2 - 1 saat önce intramüsküler yoldan 1 g uygulanır. Profilaktik tedavi,operasyonun süresine göre düzenlenir.
Pediyatrik dozlar:
Çocuklarda hafif ve orta şiddetli infeksiyonlar için toplam günlük doz 25-50 mg/kg'dır. Daha şiddetli infeksiyonlarda günde 100 mg/kg'a kadar çıkılabilir.
Atc Kodu:
J01DB04
Üretici Firma:
Nobel İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Telefon: (212) 259 74 90
Email: info@nobel.com.tr