Geralgine Tablet
{Geralgine-P 20 Tablet Blister Ambalaj}
Sistemik Antiinfektifler, Antibiyotikler»Analjezik, Antipiretik, Antienflamatuvar
Formülü:
Geralgine-K:
1 tablet;Parasetamol 500 mg,Kafein 30 mg,Kodein fosfat 10 mg içerir.
Geralgine-P:
Bir tablette: Parasetamol(500 mg) Kafein(30 mg) içerir.
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Baş ve diş ve adale ağrılarında, vazomatör orijinli baş ağrılarında, migren, dismenore, siyatik, lumbago, romatizma, romatizmal eklem ağrılarında, yaralanma ve cerrahi müdahale sonrası ağrılarında kullanılır.
Grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda görülen ağrılarda ağrı kesici olarak endikedir.
Kontrendikasyonları:
Parasetamol ve Kafein'e aşırı duyarlı olanlar ile böbrek ve karaciğer fonksiyonları bozuk olan hastalarda kullanılmamalıdır.
Uyarılar/Önlemler:
-Ağır böbrek ve karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.
-Karaciğeri etkileyen diğer ilaçlar ile tedavi edilen hastalarda doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.
-Doktor tavsiyesi olmadan, yetişkinlerde 10 gün, çocuklarda 5 günden fazla süren ağrılarda, 39,5°C'den fazla ateşi olanlarda, 3 günden daha uzun süren ateşte veya tekrarlayan ateşli vakalarda kullanılmamalıdır.
-Diğer ilaçlar gibi, doktor tavsiyesi olmaksızın süt veren annelerin ve hamilelerin kullanması sakıncalıdır.
-Kalp, akciğer hastalarıyla, anemisi olanlarda dikkatle verilmelidir.
-Kodein, morfin tipi ilaç bağımlılığı yapabilir. Tekrarlanan dozlarıyla psişik fiziksel bağımlılık ve tolerans gelişebilir. Bu bakımdan dikkatli kullanılmalıdır.
Yan etkiler/Advers etkiler:
İlaca hassas kimselerde alerjik belirtiler görülse de ilacı kesmekle bu belirtiler ortadan kalkar. Yüksek dozlarda alındığında hemotolojik araz gösterebilir. Diğer pirazolon grubu analjeziklerde görülen kan tablosu bozukluğu çok daha hafiftir. Uzun süreli tedavilerde kan tablosunda bozukluk görülebilir. (Trombositopenik purpura, hemolitik anemi, agranülositoz) Ayrıca, yine yüksek dozlarda hassas kimselerde kusma, gastro-intestinal kanama, deri döküntüsü, karaciğer harabiyeti, serabral ödem, renal tübüler nekrosis, kalp aritmileri, ensefalopati, merkezi sinir sistemi stimülasyonu, anemi, methemoglobinüri görülebilir.
İlaç etkileşimleri:
Tedavi dozunda belirlenememiştir. Yüksek dozda ve uzun süreli kullanımda antikoagülan ilaçların etkisini artırmaktadır. Uzun süreli veya yüksek dozlarda alınan parasetamol, kumarin, indandoin deriveleri ile, fenotiyazinlerle etkileşebilir, ürinez, 5-hidroksi indol asetik asit testinde yanlış pozitif sonuç verebilir. Alkol, barbitüratlar ve trisiklik antidepresanlar parasetaol'ün hepatotoksisitesini arttırabilir.
MAO inhibitörlerinin veya trisiklik antidepresanların kodeinli preparatlarla birlikte kullanılması ya antidepresanın yada kodeinin etkilerini artırabilir. Antikolinerjik ilaçların kodein ile bir arada kullanılması paralitik ileus'a neden olabilir.
Kullanım şekli ve dozu:
Geralgine-k tablet bir miktar sıvı ile birlikte yemeklerden sonra alınmalıdır. Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmemişse kullanma dozu:
Yetişkinler için : Her 6-8 saatte 1-2 tablet (Günde 8 tabletten fazla alınmamalıdır.)
Çocuklar için :10-15 yaş arası her 4-6 saatte 1/2 tablet - 1 tablet
AŞIRI DOZ VE TEDAVİSİ : PARASETAMOL, fazla dozunda bazı hasatalarda hepatik toksisite yapabilir. Bunu takiben; bulantı, kusma, diaforez, genel malazi ortaya çıkabilir.
TEDAVİ : Mide derhal ipeka şurubu ile emetik etki yaparak veya lavajla boşaltılmalıdır. Alınan ilaç miktarı ile ilgili hasta tahminleri dikkate alınmaksızın aşırı dozdan şüpheleniliyorsa vakit geçirmeden serum asetaminofen testi yapılmalıdır. Ancak bu tablet alımından sonraki ilk 4 saatten önce olmamalıdır. Karaciğer fonksiyonu çalışmaları önceden yapılmalı ve 24 saat ara ile tekrarlanmalıdır. Antidot olarak N-Asetilsistein olabildiğince çabuk (tercihen aşırı doz teşhisinden sonraki 16 saat içinde) verilmelidir.
Kafein yüksek dozlarda gastro-intestinal ağrı, diürez, dehidratasyon, hareketlilik, heyecan, titreme, kulak çınlaması ve kadriyak aritmiye sebep olabilir. Santral sinir sisteminin aşırı uyarılmasını kontrol altına alabilmek için ağızdan veya gerekiyorsa parenteral yoldan 5-10 mg. Diazepam verilebilir.
Kodein'in yüksek dozu solunum depresyonu ile karakterize olur. (Solunum artışı ve/veya soluk alıp verme hacminde artış. Chene-stokes soluma, siyanoz) aşırı uyku hali, giderek baygınlık ve koma, iskelet kasları gevşemesi, soğuk ve ıslak deri, bazen bradikardi ve hipotansiyon. Çok aşırı dozda, apne (soluk almanın dinmesi) dolaşım kollapsı, kalp durması ve ölüm gelir.
TEDAVİ : Hastaya yeterli solumayı sağlamak için önlemler alınır. Narkotik antagonisti naloxone solunum depresyonuna karşı da spesifik bir antidottur. Kodein dahil narkotiklere aşırı duyarlılıkta, aşırı dozda tercihen I.V. yolla nalaxone verilmeli ve aynı zamanda solunum yeniden canlandırılmaya çalışılmalıdır. Yeterli solumayı sağlayana dek antagonist tekrar verilmeli ve hasta sıkı gözetimde tutulmalıdır. Klinik olarak belirgin bir solunum veya kardiovaküler deprasyon yok ise bir antagonist verilmelidir. Oksijen, I.V. sıvılar, vazopresörler ve gerekli ölçümler edike olur.
Üretici Firma:
Münir Şahin İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Telefon: (216) 306 62 60
Email: info@münirsahin.com