Solunum Sistemi » Sistemik Antihistaminikler » Sistemik Antihistaminik İlaçlar » Aminoalkil etherler » Difenhidramin
Formülü:
Özel Jel bazında %2 Difenhidramin HCI içerir.Yardımcı Madde : EDTA Na Tuzu
Farmakolojik özellikleri:
Farmakodinamik Özellikler : Difenhidramin güçlü bir H1-reseptör antagonistidir. Aşırı duyarlılık reaksiyonlarının semptomatik tedavisinde kullanılır. Vücutta salıverilen histaminin H1 reseptörlerinin aktivasyonuna bağlı vazodilasyon kapiler permeabilite artışı, hipotansiyon gibi etkilerini antagonize eder. Kapiler permeabilitenin artmasına bağlı ürtiker veya anjiyo ödemi kaldırır. Hafif lokal anestezik etkiye sahiptir. Topikal olarakta uygulanabilir.
Farmakokinetik Özellikler :Difenhidramin oral yoldan alındığı zaman GI kanaldan iyi absorblanan etanolamin türevidir. Ancak karaciğerde ilk geçiş de eliminasyona uğrarlar. Bu nedenle sistemik biyoyararlanımı düşüktür. 1-4 saatte pik plazma seviyesine ulaşır. Ağızdan alınan 4 kez 50 mg dozdan sonra tespit edilen pik plazma seviyesi 110mg/ml'dir. Difenhidramin SSS dahil tüm vücuda hızla dağılır. Plasentaya geçer ve sütte tespit edilir. Plazma proteinlerine bağlanır. Yarılanma ömrü 3-4 saattir. Başlıca idrarla metabolitler yoluyla atılır. Küçük bir kısmı değişmeden atılır. 24 saat içinde vücuttan tamamen atılmıştır.
Endikasyonları:
Üst solunum yolları alerjisi ve sinüzite bağlı nazal konjestionu gidermek amacı ile kullanılır. Ciltteki kaşıntı rahatsızlıkların, aşırı duyarlılık reaksiyonlarının giderilmesinde kullanılır.
Kontrendikasyonları:
Difenhidramine karşı hipersensitivite gelişebilir. Daha önceden hassasiyet gelişmiş kişilerde kontrendikedir.
Uyarılar/Önlemler:
Fotoalerjik reaksiyona yol açabileceği göz ardı edilmemelidir. Aşırı yada kısa aralıklarla doz alımında yüksek plazma konsantrasyonu ve sonuçta ciddi yan etkiler ortaya çıkabilir, ama topikal uygulamada yüksek doza ulaşmak zordur. Ancak çok geniş yüzeylere, çok sık ve 7 günden daha uzun uygulamalardan kaçınılmalıdır.
Cildin hasar gördüğü bölgelerde uygulama sırasında mikrop üremesine karşı dikkatli olunmalıdır. Çocuklarda özellikle suçiçeği vakalarında oral difenhidramin ile kombine kullanılmamalıdır.
Gebelikte ve Laktasyonda Kullanım : Gebelik Kategorisi B'dir. Zorunluluk olmadıkça gebelikte kullanılmamalıdır. Anne sütünde çözüldüğünden, emziren annelerde de zorunluluk olmadıkça kullanılmamalıdır.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Kontakt duyarlanmaya ve fotoallerjik reaksiyonlara yol açabilir. Antihistaminiklerde yan etkiler genellikle plazma konsantrasyonu ile orantılı olarak artar. Topikal kullanımda ve önerilen dozlarda sistemik yan etki oldukça azdır. Ancak kullanım sıklığına ve yüzeyin genişliğine bağlı olarak, uyku hali, uyuşukluk, bilinçte zayıflama, taşikardi aritmi, antimuskarinik etkiler, solunum güçlüğü, midriyasis, halüsinasyonlar gibi sistemik belirtiler ortaya çıkabilir. Özellikle çocuklarda geniş deri alanlarına uygulandığında santral sinir sistemi toksisitesine yol açabilir. "BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ."
İlaç etkileşimleri:
Kullanım şekli ve dozu:
Böcek sokması durumunda kaşıntı görülen cilt bölgesine jel yedirilerek sürülür. Günde bu işlem birkaç kez tekrarlanır. Bir günde bir tüpten fazla jel kullanılmamalıdır. Çocukların göremeyeceği ve erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız. Doktorunuza danışmadan kullanmayınız.
Atc Kodu:
R06AA02
Üretici Firma:
Münir Şahin İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Telefon: (216) 306 62 60
Email: info@münirsahin.com