Kalp Damar Sistemi » Periferik Vazodilatörler » Kalp ve Beyin Dışındaki Damarları Genişleten İlaçlar » Pürin Türevleri » Pentoksifilin
Formülü:
1 ampul (5 ml)'de 100 mg pentoksifilin bulunur.
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Arteriyoskleroz ya da diyabet gibi çeşitli nedenlere bağlı oklüsif periferik arteriyopatilerde izlenen, istirahat halindeyken bacak ağrıları, kesik topallama ve trofik bozukluklar gibi semptomların tedavi ve kontrolü
Arteriyosklerotik, iskemik ve postapopletik serebral dolaşım bozukluklarında ortaya çıkan baş dönmesı, unutkanlık, oriyantasyon zorluğu gibi şikayetlerin kontrolü
İşitme ve görme fonksiyonlarındaki aksamalarla kendini gösteren iç kulaktaki dejeneratif vasküler problemler ile retinal dolaşım bozuklukları
Kontrendikasyonları:
Pentoksifilin ile kafein, teofilin ve teobromin gibi metilksantin türevlerine karşı aşırı duyarlı bireylerde, ağır hemorajik olgular ile retinal kanamalarda ve yeni oluşmuş miyokard enfarktüsü durumlarında kullanılmamalıdır. Ağır seyreden hipertansif koroner arter hastalıkları ile kalp yetmezliği ve komplikasyonlu serebral arteriyoskleroz gibi ciddi kardiyovasküler sistem bozukluklarında parenteral kullanımı kontrendikedir. Hamilelerde ve emziren annelerde kullanılmamalıdır. 18 yaşından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır.
Uyarılar/Önlemler:
Pentoksifilin ile tedavi esnasında retina kanaması görülürse ilaç kesilmelidir. Pentoksifilin periferik damar hastalığı ile birlikte koroner ve/veya serebrovasküler hastalıkları olan kişilerin tedavisinde emniyetle kullanılmış fakat bazı anjina, hipotansiyon ve aritmi vakaları bildirilmiştir; bu sebeple bu gibi hastalarda tedaviye düşük dozla başlanmalı ve belirtiler görülürse ilaç kesilmelidir. Pentoksifilin bazı hastalarda kan basıncını az da olsa düşürebileceğinden antihipertansif ilaçlarla birlikte kullanılırken kan basıncı daha sık kontrol edilmeli, gerekirse antihipertansif ilacın dozu azaltılmalıdır. Ciddi karaciğer ve/veya böbrek yetersizliği olanlarda eliminasyon gecikebileceğinden doz ayarlanması düşünülmelidir. Pentoksifilin tedavisi esnasında gastrointestinal ve/veya merkezi sinir sistemiyle ilişkili yan etkiler görülürse, bu yan etkiler genellikle doza bağlı olduğundan, doz azaltıımalı, buna rağmen devam ederse ilaç kesilmelidir. Pentoksifilin az da olsa kanama ve protrombin zamanını uzatabileceğinden platelet inhibitörleri ve/veya antikoagülanlarla birlikte kullanıldığı hallerde ve özellikle riskli (duodenum ülseri, yeni ameliyat) vakalarda kanama ve protrombin zamanı, hemoglobin sık olarak kontrol edilmelidir. Gebelerde; annenin sağlığı için zorunlu olmadıkça pentoksifilin kullanılmamalıdır. Emzirenlerde; pentoksifilin süte geçtiği ve bebeğe zarar verme ihtimali bulunduğu için kullanılmamalı ancak anne sağlığı için zorunlu ise o zaman çocuğu emzirmemelidir. 18 yaşından küçüklerde emniyeti ispatlanmamıştır.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Gastrointestinal sistem: Anoreksi, dispepsi, bulantı, kusma, ağız kuruluğu, tad bozukluğu, tükürük salgısında artma, kabızlık, kolesistit.
Kardiyovasküler sistem: Dispne, ödem, hipotansiyon, anjina pektoris, palpitasyon, taşikardi, aritmi.
Solunum sistemi: Epistaksis, larenjit, rinit, soğuk algınlığı belirtileri
Sinir sistemi: Anksiyete, konfüzyon, depresyon, epilepsi
Deri ve deri altı dokusu: Tırnak kırılması, prürit, ürtiker, deri döküntüsü, anjioödem.
İlaç etkileşimleri:
Pentoksifilin, bazı hastalarda kan basıncını az da olsa düşürebildiğinden birlikte kullanılan antihipertansif ilacın etkisine ilave etki yapabilir. Pentoksifilin, az da olsa kanama ve protrombin zamanını uzatabileceğinden birlikte kullanılan ,antikoagülan ve/veya trombosit agregasyonu inhibitörü ilacın etkisine ilave etki yapabilir. Infüzyonla verilirken normal tuz veya glukoz çözeltisi kullanılabilir. Diğer çözeltilerle test yapmadan karıştırılmamalıdır.
Kullanım şekli ve dozu:
Intravenöz, intramüsküler veya intraarteriyel uygulanabilir. LV direkt uygulama için önerilen doz 24 saat içinde 100 mg (1 ampul) veya 200 mg (2 ampul) şeklindedir ve bu miktarın üzerine çıkılmamalıdır. LV uygulama çok yavaş ve ort. 5 dak. içinde yapılmalıdır, 70 yaşın üzerindekilere LV uygulama önerilmez. Enfüzyon uygulaması ise, günde 1 ya da 2 uygulama şeklinde yapılmalıdır. Her enfüzyonda, 100 mg veya 300 mg pentoksifilin 100-500 ml enfüzyon çözeltisi ile karıştırılmalı ve 1 saat içinde 100 mg pentoksifilin verilecek şekilde ayarlanmalıdır. Gerekli ilave doz oral yoldan tamamlanmalıdır, günlük toplam doz (oral+parenteral) 1500 mg i geçmemelidir. Normal ağırlıklı hastalara uygulanacak maksimal intravenöz doz 1200 mg dır. IM uygulamalar için günde 2-3 ampul önerilmektedir. Intraarteriyel uygulamada pompalı enjektör kullanılmalı, 100-300 mg dozlarda başlanmalı, tedricen artırılmalıdır. Uygulama 20-50 ml serum fizyolojik ile yapılmalıdır. Böbrek fonksiyonları bozuk olgularda doz ayarlanmalı ve planlanan dozun %50-70 i uygulanmalıdır.
Doz Aşımı Halinde Alınacak Önlemler
Doz aşımı belirtileri dozla ilişkilidir ve 2-3 saat içinde görülür, yaklaşık 12 saat devam eder; flaş, hipotansiyon, konvulsiyon, somnolans, şuur kaybı, ateş ve ajitasyon görülebilir. Antidotu yoktur. Mide yıkanması, aktif kömür verilmesi ile birlikte semptomatik tedavi yapılır. Solunumun desteklenmesi, sistemik kan basıncının sağlanması (enfüzyon yoluyla ikamesi) konvulsiyonların kontrolüne (diazepam) önem verilmelidir.
Atc Kodu:
C04AD03
Üretici Firma:
Mustafa Nevzat İlaç Sanayi A.Ş.
Telefon: (212) 274 81 50
Email: [email protected]