Duyu Organları » Göze Uygulanan İlaçlar » Göz Tansiyonu İlaçları (Glokom) ve Miyotikler » Karbonik Anhidraz İnhibitörleri » Dorzolamid HCL
Formülü:
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Oküler hipertansiyon, geniş açılı glokom durumlarında yüksek introaküler basıncın tedavisinde beta-blokerlere ek tedavi olarak, beta-blokerlere cevap vermeyen hastalarda veya beta-blokerlerin kontrendike olduğu hastalarda monoterapi olarak endikedir.
Kontrendikasyonları:
TRUSOPT bu ürünün herhangi bir bileşenine karşı aşırı duyarlı olan hastalarda kontrendikedir. TRUSOPT ağır böbrek yetersizliği (kreatinin klirensi <30 m/dakika) olan hastalarda ya da hiperkloremik asidozu olasn hastalarda araştırılmamıştır. TRUSOPTve metaboliti ağırlıklı olarak böbrek yoluyla atıldığından, TRUSOPTbu gibi hastalarda kontrendikedir.
Uyarılar/Önlemler:
TRUSOPT karaciğer yetersizliği olan hastalarda araştırılmamıştır ve dolayısıyla bu gibi hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.
Akut dar-açılı glokomlu olan hastaların tedavisi, oküler hipotansif ajanlara ek olarak diğer terapötikgirişimleri gerekli kılar. TRUSOPT akut dar-açılı glokomu olan hastalarda araştırılmamaıştır. TRUSOPT bir sulfonamiddir ve topikal olarak uygulansa bile sistemik olarak emilmemektedir. Bu nedenle, topikal olarak uygulamada, sulfonamidlere atfedilenlerle aynı tipte istenmeyen reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Ciddi reaksiyon ya da aşırı duyarlılık belirtileri görüldüğünde TRUSOPT tedavisi sonlandırılmalıdır.
Klinik çalışmalarda, TRUSOPT'un kronik uygulması ile, başlıca konjunktivit ve gözkapağı olmak üzere lokal oküler istenmeyen etkiler bildirilmiştir. Bu reaksiyonlardan bazıları, allerjik tipte reaksiyonun klinik tablo ve seyrini göstermiş ve ilaç tedavisinin kesilmesiyle kaybolmuştur. Bu türden reaksiyonların gözlenmesi halinde TRUSOPT tedavisinin kesilmesi düşünülmelidir. Bir oral karbonik anhidraz inhibitörü ile birlikte TRUSOPT alan hastalarda, karbonik anhidraz inhibisyonun bilinen sistemik etkileri üzerinde katkısal bir etki potansiyeli vardır. TRUSOPTve oral karbonik anhidraz inhibitörlerinin birlikta uygulanması raştırılmamaıştır ve önerilmemektedir. TRUSOPTkontakt len kullanan hastalarda araştırılmamıştır. TRUSOPT Oftalmik Solüsyon içindeki prezervatif madde, benzalkonium klorid, yumuşak kontakt lensler tarafından emilebilir; bu nedenle TRUSOPT bu lensler takılırken kullanılmamalıdır. Lensler damla uygulanırken çıkarılmalı ve tekrar takılmadan önce en az 45 dakika beklenmelidir.
Gebelik:Gebe kadınlarda herhangi bir çalışma yapılmamaıştır. TRUSOPT gebelik sırasında kullanılmamalıdır.
Emzirme:ilacın insan sütü içinde atılıp atılmadığını gösteren herhangi bir veri bulunmamaktadır. TRUSOPT emzirme sırasında kullanılmamalıdır.
Çocuklar: Çocuklarda güvenirlilik ve etkinlik saptanmamıştır.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Hastaların tek başına ve oftalmik beta-blokerlerle ek tedavi olarak TRUSOPT ile tedavi edildikleri uzun süreli klinik çalışmalarda, en sık ilaca bağlı istanmeyen etkiler ve lokal semptomlar şunlardır: acı tat, yanma ve batma, bulanık görme, göz kaşıntısı, göz yaşarması, baş ağrısı konjunktivit, gözkapağı enflamasyonu, bulantı, göz kapağı irritasyonu ve asteni/yorgunluk. TRUSOPT tedavisinin kesilmesinin en sık nedeni (yaklaşık %3),başlıca konjunktivit ve göz kapağı reaksiyonları olmak üzere ilaçla bağlantılı oküler istenmeyen etkiler olmuştur. İridoksiklit ve deri döküntüsünadir olarak bildirilmiştir.
İlaç etkileşimleri:TRUSOPT Oftalmik Solüsyon ile spesifik ilaç etkileşim çalışmaları yapılmamaıştır. Klinik çalışmalarda, TRUSOPT aşağıdaki ilaçlarla birlikte kullanılmış ve herhangi bir istenmeyen etkileşim bulgusu saptanmamıştır: timolol oftalmik solüsyon, betaksolol oftalmik solüsyon ve ACE inhibitörleri kalsiyum kanal blokerleri, diüretikler, aspirin dahil non-steroid anti-enflamatuvar ilaçlar ve hormonlar (örn... östrojen, insülin, tiroksin) dahil sitemik ilaçlar. TRUSOPT ile miyotikler ve adrenerjik agonistler arasındaki ilişki glokom tedavisi sırasında tam olarak değerlendirilmemiştir.TRUSOPT bir karbonik anhidraz inhibitörüdür ve topikal olarak uygulansa bil e sis temik olarak emilmektedir. Klinik çalışmalarda, TRUSOPT asit-baz bozuklukları ile bağlantılı bulunmamıştır. Ancak bu bozukluklar oral karbonik anhidraz inhibitörleri ile biildirilmiştir ve bazı olgularda ilaç etkileşimlerine yol açmıştır.(örn. Yüsek doz salisilat tedavisi ile bağlantılı toksisite). Bu nedenle, TRUSOPT uygulanan hastalarda böyle ilaç etkileşimleri olasılığı dikkate alınmalıdır.Kullanım şekli ve dozu:
Monoterapi olarak kullanıldığında doz: etkilenen göz veya gözlere günde üç kez bir damla TRUSOPT oftalmik Solüsyon. Bir oftalmik beta-blokere ek tedavi olarak kullanıldığında doz: etkilenen göz veya gözlere günde iki kez bir damla TRUSOPT Oftalmik Solüsyon. TRUSOPT bir başka oftalmik antiglokom ajanın yerine kullanılacaksa, dipğer ajan son gün uygulandıktan sonra kesilir ve ertesi gün TRUSOPT başlanır. Eğer birden fazla topikal oftalmik ilaç kullanılıyorsa, bu ilaçlar en az on dakika aralarla uygulanmalıdır.Atc Kodu:
S01EC03
İthalatçı Firma:
Merck Sharp & Dohme İlaçları Ltd.Şti.(MSD)
Telefon: (212) 213 58 00
Email: [email protected]