Sinir Sistemi » Psikoleptikler (Psikolojik İlaçlar) » Anksiyolitikler » Benzodiazepin Türevleri » Diazepam
Formülü:
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Status epileptikus Akut anksiyete, gerilim ve ajitasyon durumlarının kısa süreli tedavisi, Sedasyon ve hazırlık için cerrahi müdahale ve diyagnostik işlemler öncesi veya sonrası, Kas spazmlarının giderilmesi, Tetanus ve febril konvülsiyon gibi durumlarda endikedir.
Kontrendikasyonları:
Benzodiyazepinlere ya da yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlığı olanlarda, Myastenya gravis, İlaç bağımlılığı olan hastalarda (uyuşturucu,alkol), Fobik veya obsesyonel durumlar, Akut pulmoner yetmezlik, Kronik psikoz, Respiratuvar depresyon gibi durumlarda kontrendikedir.
Uyarılar/Önlemler:
Serebral ya da spinal ataksi,
Alkol,
Hipnotikler,
Analjezikler ya da psikoterapötik ajanlarla meydana gelen akut zehirlenmelerde,
Dar açılı glokom,
Karaciğer ya da böbrek yetmezliği,v Uyku apne sendromu,
Kronik pulmoner yetmezliği akut şiddetlenmeleri gibi durumlarda dikkatle kullanılmalıdır.
* Geçmişinde ilaç bağımlılığı olanlarda bu preparat kullanılmamalıdır; ancak bazı istisnai durumlarda doktor kontrolü altında çok kısa süreyle kullanılabilir.
Çocuklara ve 14 yaş altı adolesanlara ancak zorunlu durumlarda verilmelidir. Zorunlu endikasyonlarda hastanede yatanlar dışında, yeni doğanlarda ve 6 aydan küçük bebeklerde kullanılmamalıdır.
Özellikle yaşlı ya da zayıf düşmüş hastalar yan etkilere daha yatkındır ve bu kişilerde düşük dozların kullanımı gerekebilir. Tedavinin ilk 5 gününde, motorlu araç ve/veya ağır makina kullanmamalı ve diğer tehlikeli aktivitelerden kaçınmalıdır. Diazepam ve metabolitleri süte geçer. Bebekte herhangi bir advers etkiden kaçınmak için emzirme döneminde kullanılmamalı, eğer tedavi kesinlikle gerekiyorsa emzirme sonlandırılmalıdır.
Benzin alkol içeriği nedeniyle yeni doğanlara, özellikle gelişim eksikliği görülenlere uygulanmamalıdır.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Diazepamın yan etkileri genellikle hafiftir ve sık rastlanmaz. En yaygın yan etkiler: sedasyon, yorgunluk, uyuşukluk, reaksiyon süresinin uzaması, baş dönmesi, başağrısı, konfüzyon, anterograd amnezi. İlacı gece alanlarda ertesi sabah konsantrasyon bozukluğu, rezidüel sersemlik şekli de görülen artık-etki reaksiyon kapasitesini bozabilir. Diazepamın kas gevşetici özellikleri nedeniyle yaşlı hastaların özellikle dikkat etmesi gereklidir.Daha nadir görülen etkiler gastrointestinal rahatsızlıklar, sarılık, idrar retensiyonu, larinks spazmı, göğüs ağrısı, hipotansiyon, bradikardi, depresif ruh hali, libido kaybı, kadınlarda menstrüel düzensizlikler, iştah artması, ağız kuruluğu, kandiskrazileri, alerjik deri reaksiyonları ve solunum depresyonudur.İlacın, tetanus tedavisinde olduğu gibi çok yüksek dozda birkaç gün verilmesinden sonra kolik-tipi abdominal ağrı ve diyare gelişebilir.
İlacın yüksek dozda uzun süreli kullanılması ataksi yada görme bozuklukları gibi reversibl rahatsızlıklarla sonuçlanabilir.
İlaç etkileşimleri:
Diğer santral aktif ilaçlarla ve de alkolle beraber kullanımı karşılklı potansiyalizasyona neden olur ve bazı istenmeyen etkiler ortaya çıkar. Simetidin ve omeprazol'ün benzodiazepin klerensini düşürdüğü ve etkilerini potansiyalize edebileceği, Rifampicin gibi hepatik enzimleri indükliyen maddelerin ise benzodiazepin klerensiniartırdığı gözlenmiştir. Disülfiram da diazepamın etkisini potansiyalize eder ve uzatır. Diazepam metabolizması sigara ve teofilinle hızlanır. Teofilin, düşük dozlarda diazepamın sedatif etkisini tersine çevirir. İlaç karaciğerde metabolize olan diğer ilaçlarla etkileşebilir; onları inhibe veya potansiyalize eder. Nadir durumlarda fenitolin metabolizması sigara ve teofilinle hızlanır.Diazepam tedavisine başlamadan önce doktor herhangi bir kronik ilaç tedavisi uygulanıp uygulanmadığını araştırmalıdır. Eğer varsa özellikle tedavinin başlangıcında özel önlemler alınmalıdır. İlacın eliminasyonunun yavaş olması nedeniyle, tedavi sonlandıktan sonra bile bazı etkileşmeler olabilir.
Kullanım şekli ve dozu:
Başlangıç için 5-10 mg eğer gerekiyorsa 10-15 dakika sonra max 30 mg kadar tekrarlanbilir. Çocuklarda yaş ve kiloya bağlı makattan 5-10 mg 3 yaşa kadar (10-15kg) 5mg 3 yaştan sonra (15 kg'ın üzerinde) tek doz halinde 10 mg. Cerrahi müdahaleler ve diyagnostik işlemler öncesinde ya da sonrasında yetişkinlerde operasyondab önceki akşam 10-20 mg anesteziden 1 saat önce 5-10 mg. Post-operatif amaçla 5-10 mg gerektiğinde tekrarlanabilir. Kas spazmları giderilmesinde başlangıç olarak 10-20 mg bölünmüş dozlar halinde ya da gece 5-10 mg tek doz halinde verilir. Çocuklarda genellikle düşük doz anılır.
Atc Kodu:
N05BA01
İthalatçı Firma:
Medsan İlaç Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.
Telefon: (312) 211 11 00