Antineoplastik ve İmmünomodülatör Ajanlar » İmmünsupresif Ajanlar » İmmünsupresif Ajanlar » Diğer İmmünsupresif Ajanlar » Azathioprine
Formülü:
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Organ transplantasyonları ve kortikosteroidlerle tedaviye yanıt vermeyen otoimmün hastalıklarda endikedir.
Kontrendikasyonları:
Gebelik, kemik iliği depresyonu, renal ve hepatik yetmezlikde kontrendikedir.
Uyarılar/Önlemler:
Tedavi süresince kan sayımı yapılmalıdır. Preparatın bırakılması sıkı denetim altında ve yavaş yavaş gerçekleştirilmelidir. Allopurinolle birlikte kullanım halinde normal dozun 1/4'ü uygulanmalıdır. Nondepolarize kas gevşetici süksinikolin ve kemik iliğini süprese eden preparatlarla birlikte kullanılmaz.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Gastrointestinal ve hematopoez bozukluk, iştahsızlık ve kolostaz gibi yan etkiler görülebilir.
İlaç etkileşimleri:
Alüminyum ve magnezyum içeren antasidier azitromisin emilimi sırasında serum zirve düzeylerini düşürürler, ancak emilen toplam ilaç miktarını etkilemezler. Azitromisinden 2 saat önce simetidin (800 mg) uygulanması azitromisin emilimini etkilemez. Azitromisin ile teofilinin etkiletimi konusunda yeterli bilgi mevcut değildir. Ancak makrolidler ile teofilinin birlikte uygulanması teofilinin serum konsantrasyonlarında artışa yol açabilir. Bu nedenle daha ayrıntılı bilgiler elde edilene kadar azitromisin ve teofilinin birlikte uygulanması gereken hastalarda plazma teofilin düzeyleri yakından izlenmelidir. Klinik uygulamada, varfarin ve makrolidlerin birlikte uygulanması antikoagülan etkide artışa yol açabilmektedir. Bu nedenle azitromisin ve varfarini birlikte kullanan hastalarda protrombin zamanının dikkatle izlenmesi uygun olur. Aşağıdaki ilaçların azitromisin ile etkileştikleri gösterilmediği halde, bu ilaçlar makrolid türevleri ile etkileştikleri için, daha ayrıntılı bilgi elde edilene kadar, azitromisin ile birlikte uygulandıkları zaman hastalar yakından gözlenmelidir: Digoksin - digoksin düzeylerinde artış, Ergotamine ya da dihidroergotamin - akut ergot toksisitesi (tiddetli periferik vazospazm ve dizestezi). Triazolam - triazolam klirensinde azalma (triazolamın farmakolojik etkisi artabilir). Sitokrom P450 sistemi ile metabolize olan ilaçlar - karbamazepin, siklosporin, hekzobarbital ve fenitoin serum düzeylerinde yükselmeler.
Kullanım şekli ve dozu:
Günlük doz transplantasyon olgularında başlangıç için 5mg/kg ve daha sonra oral yolla 1-4 tablet veya i.v. yolla 1-2.5mg/kg ve diğer durumlarda 2-2.5mg/kg'dır.
Atc Kodu:
L04AX01
İthalatçı Firma:
TEVA İlaçları San.Ve Tic.A.Ş
Telefon: (216) 656 67 00
Email: [email protected]