Sindirim Sistemi ve Metabolizma » Bulantı ve Kusmada Kullanılan İlaçlar
Formülü:
2 cc’lik ampulde:
Vitamin B6 (piridoksin hidroklorür)............................................................300 mg
Enjeksiyonluk su..........................................................................................km. 2 cc
Farmakolojik özellikleri:
Vitamin B6, protein, karbonhidrat ve yağ metabolizmalarında koenzim işlevini görmektedir. Protein metabolizmasında, aminoasitlerin dekarboksilasyonunda, triptofanın niasin veya serotonine dönüşümünde ve aminoasitlerin transaminasyon, deaminasyon ve transsül-fürasyonunda rol oynar. Karbonhidrat metabolizmasında ise glikojenin glukoz 1-fosfat dönüşümünden sorumludur. Erişkinlerde piridoksin havuzu yaklaşık 16-25 mg.dır ve piridoksin ihtiyacı diyetteki protein miktarına bağlı olarak artar. Farmakokinetiği: Piridoksin, oral yoldan alındığında gastrointestinal kanaldan hemen tamamen ve çabuk bir biçimde emilir. Yarılanma ömrü yaklaşık 15-20 gündür. Vitamin B6 k 4-piridoksik aside karaciğerde dönüştürülür ve metabolit idrar yoluyla atılır.
Endikasyonları:
Diyetle yetersiz alınma, izoniazid, oral kontraseptifler gibi ilaçların uzun süreli kullanılmasına bağlı olarak ortaya çıkan eksiklikler veya B6 tedavisine cevap veren anemi gibi doğmalık metabolik bozukluklarda ortaya çıkan eksikliklerin giderilmesinde. Parenteral yol, oral yolun kullanılmasının uygun olmadığı durumlarda (anoreksi, bulantı, kusma, pre ve post operatif dönemlerde, gastrointestinal emilimin bozulduğu durumlarda) tercih edilir.
Kontrendikasyonları:
Piridoksine aşırı duyarlı olan vakalarda kontrendikedir.
Uyarılar/Önlemler:
Hamilelikte ve emzirme dönemlerinde uygulama: Hamilelikte ve emzirme dönemlerinde vücudun piridoksin ihtiyacı artmaktadır. Ancak her iki dönemde de dikkatle ve günlük diyetle alınabilen miktarlar aşılmadan verilmelidir. Piridoksin prolaktin supresyonu yaparak laktasyonu inhibe edebilir.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Piridoksin uzun süreli tedavide duyusal nöropatik semptomlara, dokunma, ısı ve titreşim duyumlarında azalmaya, paresteziye, uyuklama haline ve düşük serum folik asit düzeylerine neden olabilir.
BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
İlaç etkileşimleri:
Levodopa tedavisi alan vakalar, günde 5 mg’dan fazla piridoksin içeren vitamin suplemantasyonlarından kaçınmalıdırlar. Piridoksin levodopa’nın tedavi edici etkisini geri çevirmektedir. Ancak tedaviye bir dopa-dekarboksilaz inhibitörü (karbidopa gibi) eklenmesi piridoksinin antagonistik etkisini engelleyebilir. INH, sikloserin, penisilamin, hidralazin ve oral kontraseptifler vücudun piridoksin ihtiyacını artırır. Piridoksinin fenitoin ile eşzamanlı verilmesi fenitoin serum düzeylerinin düşmesine neden olur.
Kullanım şekli ve dozu:
Diyete bağlı eksiklik durumlarında: . Hekim tarafından başka bir doz tavsiye edilmemişse, hergün veya günaşırı 1-2 ampul kas içine uygulanır.
Doz Aşımı: Uzun süreli (iki ay veya daha fazla) ve günde 2 gramı geçen dozlarda kullanılması ataksi ve ciddi duyusal nöropatiye yol açabilmektedir. Tedavinin kesilmesi ile semptomlar altı ay içinde kaybolmaktadır. Serin yerde saklayınız.
Atc Kodu:
A04609
Üretici Firma:
Liba Laboratuarları A.Ş.
Telefon: (216) 465 38 85