Sindirim Sistemi ve Metabolizma » Kabızlık İlaçları » Kabızlık Tedavisi İçin İlaçlar » Kontakt Laksatifler » Fenolftalein
Formülü:
(beher tablet) Etken madde: 50 mg Fenolftalein
Farmakolojik özellikleri:
Farmakodinamik özellikleri: Fenolftalein, difenilmetan türevi stimülan laksatiflerden birisidir ve katartik etkisini özellikle kalın barsaklar üzerinde gösterir. Fenolftalein, kalın barsağı uyarır, biyokimyasal etkisiyle su geri emilimini engeller ve ayrıca suyun bağırsağa salıverilmesini arttırır. Bu etki Laksafenol alındıktan 4 ila 8 saat sonra başlar.
Farmakokinetik özellikleri: Ağızdan alınan fenolftaleinin % 15’i mide barsak kanalından emilir, karaciğerde konjuge edilerek safra ile ve bir kısmı böbrekler yoluyla atılmaktadır.
Endikasyonları:
Kabızlığın kısa süreli semptomatik tedavisinde kullanılır.
Kontrendikasyonları:
Bileşimindeki maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlığı olan hastalarda kullanımamalıdır. 15 yaşından küçüklerde iltihaplı kalın bağırsak hastalıklarında nedeni bilnmeyen karın ağrılarında, dar açılı glokomda, alt idrar yollarında kısmi tıkanıklık nedeniyle üriner retansiyon riski durumlarda ve her türlü diyare vakasında kullanılmamalıdır.
Uyarılar/Önlemler:
Hayvan çalışmalarında uzun süre yüksek doz uygulamalarda karsinojenik etkiler gözlenmiştir. Hayvan çalışmalarında gözlenen karsinojenik etkinin insanlarda da gelişebileceği endişesi ile 3 haftadan uzun süre kullanılmamalıdır Akut karın, apendisit klinik belirtileri, intestinal obstrüksiyon veya nedeni belirlenmemiş süreğen karın ağrılarında ve diyare durumunda kullanımı bırakılmalıdır. Deride döküntülerle birlikte görülen fenolftalein aşırıduyarlılık reaksiyonu ortaya çıktığında ilacın kullanımı bırakılmalıdır. Kronik olarak kullanılması alışkanlığa neden olabilir. Uzun süre kullanımı tavsiye edilmez. Fazla kullanılması veya uygulama sırasında yetersiz sıvı alınması su-elektrolit dengesinde bozulmalara yol açabilir. Sıvı ve elektrolit dengesinde ortaya çıkabilecek olası bozuklukları engellemek için rutin kontrol uygun bir önlemdir. İdrarda ve dışkıda pembe-kırmızı renk değişikliğine neden olabilir.
Hamilelik ve emzirme döneminde kullanımı: Gebelik kategorisi C’dir. Kadınlar üzerinde yapılmış kontrollü denemeler yoktur. Potansiyel yarar fetus için potansiyel zarardan fazla ise gebelerde kullanılabilir. Emzirme döneminde kullanılması tavsiye edilmez.
Araç ve makine kullanmaya etkisi: Bildirilmemiştir.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Nadiren hassas kişilerde eritem, kaşıntı, yanma hissi, eritema multiforme benzeri deri döküntüleri gibi allerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Akut aşırı dozda veya kronik kullanımda konfüzyon, düzensiz kalp atımı, kas krampları, yorgunluk veya halsizlik ile ortaya çıkan elektrolit dengesizliği görülebilir. Diyare, bulantı, kusma, perianal irritasyon oluşturabilir. Steatore, proteinüri, hematüri ve anüri ile sistemik lupus benzeri sendrom nadiren bildirilmiştir. İdrar ve dışkıda pembe-kırmızı renk değişikliğine neden olabilir.
BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
İlaç etkileşimleri:
Diğer laksatifler gibi barsak pasajını hızlandıracağı için, birlikte kullanılan ağız yoluyla alınan ilaçların emilimlerini azaltabilir. İdrarda pembe renk oluşturan kalitatif idrar keton testleriyle etkileşebilir.İdrarda ürobilinojen testlerinde yalancı pozitiflik verebilir.
Kullanım şekli ve dozu:
Genel kullanım dozu 30-270 mg’dır. Hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde gece yatarken 1-3 tablet alınır. İlk defekasyon, ilacın alınışından dört ila sekiz saat sonra beklenmelidir.
Doz Aşımı ve Tedavisi: Doz aşımında diyare oluşur. Sıvı kaybının önemli olduğu durumda, oluşabilecek hidroelektrolitik bozukluğun düzeltilmesi gerekir.
Saklama Koşulları: 25 °C’nin altında oda sıcaklığında çocukların göremiyeceği ve ulaşamıyacağı, kuru yerde saklayınız.
Atc Kodu:
A06AB04
Üretici Firma:
Liba Laboratuarları A.Ş.
Telefon: (216) 465 38 85