Üroloji»Antikolinerjik
Formülü:
Beher 5 ml' de 5 mg Oksibutinin Hidroklorid vardır.
Yardımcı Maddeler :
Etanol, Asit Sitrik, Şeker, Metil Paraben, FD & C Blue No.1
Esans Frambuaz
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Üropan, inhibe edilmemiş nörojenik ve refleks nörojenik mesanesi olan hastalarda, mesane instabilitesine bağlı olarak ortaya çıkan işeme problemlerinin giderilmesinde endikedir. (Örneğin, sık idrara çıkma, sıkışma,idrar sızması, sıkışmaya bağlı olarak idrar kaçırma, idrar yaparken yanma gibi).
Kontrendikasyonları:
Glokom'lu hastalarda kontrendikedir. Keza gastro-intestinal sisteminde parsiyal ya da tam obstrüksiyonu olan hastalarda, paralitik ileusta, genel durumu bozuk kişilerin intestinal atonilerinde, Megakolon'da, ülseratif kolitle birlikte seyreden megakolon vakalarında, ağır kolitlerde ve miyasteniya graviste de kullanılmamalıdır.
Ayrıca obstrüktif üropatiler, stabilize olmamış kardiyopatiler ve akut hemorajilerde de kontrendikedir.
Formülde yer alan herhangi bir maddeye karşı aşırı duyarlılık hallerinde kullanılmamalıdır.
Uyarılar/Önlemler:
Tedavi süresinde gerekli sistometrik ve diğer diagnostik incelemeler yapılmalıdır. Tedavinin gidişini kontrol edebilmek için sık sık sistometrik tayinler yapılması tavsiye edilir. Enfeksiyon ortaya çıkarsa uygun antibiyotik
tedavisi tatbik edilmelidir.
Çevre ısısının yüksek olduğu hallerde kullanılırsa, ısı şokuna neden olabilir (terleme fonksiyonundaki azalmaya bağlı ateş yükselmesi, sıcak çarpması). Bilhassa ileostomi ve kolostomili hastalarda görülen diyare, tam olmayan bir intestinal obstrüksiyonun erken belirtisi olarak kabul edilebilir. Böyle durumlarda oksibutinin hidroklorid uygulaması zararlı olabilir.
Oksibutinin hidroklorid uyuklama ve görmede bulanıklığa neden olabilir. Hastaların dikkat isteyen iş makinaları ile çalışmaları ve araba kullanmaları gerekiyorsa bu durumun kendilerine öncelikle açıklanması ve dikkatlerinin çekilmesi gerekir.
Gebelikte Kullanımı :
Hayvan deneylerinde ilacın fetus üzerinde olumsuz bir etkisi saptanamamıştır. Öte yandan hamile olan veya gebelik ihtimali bulunan kadınlarda güvenle kullanılabileceği yönünde kesin bilgiler de henüz elde edilmiş değildir. Bu nedenle hamile kadınlarda uygulanmamalıdır.
Emziren Annelerde Kullanımı :
İlacın insanlarda süte geçip geçmediği bilinmemektedir. Ancak birçok ilacın süte geçmesi nedeni ile Üropan, emziren annelerde dikkat ve ihtiyatla kullanılmalıdır.
Çocuklarda Kullanımı :
5 yaş ve daha yukarı yaşlardaki çocuklarda güvenle kullanılabileceği saptanmıştır. Ancak, daha küçük çocuklarda,emniyetle kullanılabileceği hakkında yeterli veriler olmadığından, 5 yaşından küçük çocuklarda uygulanmamalıdır.
Diğer Rizikolu Durumlar :
Oksibutinin hidroklorid yaşlılarda ve otonomik nöropati, hepatik ve renal bozuklukları olan hastalarda dikkat ve ihtiyatla kullanılmalıdır. Ülseratif kolit vakalarında uygulanması intestinal motiliteyi inhibe ederek paralitik
ileus'a ve toksik megakolon'a neden olabilir.
Oksibutinin hidroklorid, hipertroidizm, koroner kalp hastalıkları, konjestif kalp yetmezlikleri, kardiyak aritmiler, taşikardiler, hipertansiyon ve prostat hipertrofilerinde semptomların şiddetlenmesine yol açabilir.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Oksibutinin hidroklorid, diğer antikolinerjik ilaçlarda da görüldüğü gibi ağız kuruluğu, terleme fonksiyonunda azalma, miksiyonda azalma ve retansiyon, bulanık görme, taşikardi, palpitasyon, vazodilatasyon pupilla dilatasyonu, siklopleji,oküler tansiyonun yükselmesi, gastrointestinal motilitede azalma, konstipasyon, halüsinasyon, uykusuzluk, gerginlik,baş dönmesi, uyku hali, laktasyonun baskılanması gibi yan etkiler gösterebilir.
İlaç etkileşimleri:
Diğer antimuskarinik ilaçlarla birlikte kullanılması durumunda oksibutinin hidroklorid'in antimuskarinik etkinliği artar.
Santral sinir sistemi depresanları, oksibutinin hidroklorid'in sedatif etkisini artırır.
Alkolle birlikte alınmamalıdır.
Kullanım şekli ve dozu:
Erişkinlerde : Genellikle günde 2-3 defa bir ölçek verilir. Azami doz günde 4 defa 5 ml. (bir ölçek)' dir.
5 yaşından büyük çocuklarda : Genellikle günde 2 defa 5 ml. (bir ölçek) uygulanır. Azami doz günde 3 defa 5 ml.' dir.
Doz Aşımı Halinde Alınacak Tedbirler :
Doz aşımında diğer antikolinerjik ajanlarda görülen semptomlar ortaya çıkar. Bunlar ; Santral sinir sisteminin aşırı uyarılması
(tremor, irritabilite, konvülsiyonlar, delirium, halusinasyonlar), yüzde kızarma, ateş, bulantı ve kusma, taşikardi, hipotansiyon veya hipertansiyon, solunum güçlüğü, paralizi ve koma..... Buna karşı semptomatik ve suportif tedavi uygulanır. Alınacak ilk önlem midenin yıkanması ve 0.5-2 mg. fizostigmin'in İ.V olarak yavaşça uygulanmasıdır. (Gerektiğinde maksimum
5 mg' a kadar tekrarlanabilir). SSS semptomları ile ilgili olarak İ.V % 2'lik tiyopental sodyum solüsyonu veya % 2'lik kloralhidrat çözeltisinin 100 ile 200 mg'lik rektal infüzyonu yapılabilir. Solunum depresyonu durumunda suni solunuma başvurulabilir. Ateş, semptomatik olarak buz torbaları veya alkol kompresi ile düşürülür.
Üretici Firma:
Koçak Farma İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş.
Telefon: (216) 492 57 08
Email: [email protected]