Kas İskelet Sistemi » Antienflamatuar ve Antiromatikler » Non-steroid » Oksikamlar » Tenoksikam
Formülü:
Her kapsülde;
Tenoksikam....................20 mg
Kapsül Muhtevası :
Jelatin...................63.160 mg
Sarı Demir Oksit.......... 0.475 mg
Titanyum Dioksit.......... 1.365 mg
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Aşağıdaki durumlarda endikedir.
Romatoid artit,Osteoartrit,Ankilozan spondilit
Eklem-dışı romatizma (tendinit,bursit,siyatik, bel ağrısı),Gut
Kontrendikasyonları:
İlacın içerdiği maddelere duyarlı olan hastalarda, akut peptik ülserde, mide-barsak kanamalarında, ağır böbrek ve karaciğer yetmezliğinde, hamilelerde ve emziren kadınlarda kullanılmamalıdır.
Uyarılar/Önlemler:
Tenoksikam, platelet agregasyonunu azalttığından kanama zamanını uzatır. Bu durumda majör cerrahi girişimlerde göz önünde tutulması gerekir. Non sterodial anti-enflamatuvarlarda nadiren gözle ilgili (yaşarma, bulanık görme ve irritasyon)yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda hasta oftalmil bir muayeneden geçirilmelidir.
Nadiren serum transaminazlarında ya da karaciğer fonksiyon testleriyle ilgili diğer belirtilerde artış ortaya çıktığında ilaç kesilmeli ve periyodik testler yapılmalıdır.
PEDİATRİK KULLANIMI:
Çocuklarda kullanım emniyeti kanıtlanmamıştır.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Mütad olarak önerilen dozlarda TİLKO iyi tolere edilir.Günde 20-40 mg.'lık dozlarda hastaların %8-14'ünde gastrointestinal yan etkiler (epigastrik ağrı, bulantı, hazımsızlık, kusma) görülür.Seyrek olarak baş ağrısı ve baş dönmesi, uyku hali ya da uykusuzluk, mental konfüzyon gibi merkezi sinir sistemine ait yan etkiler veya
çok nadir olarak deri döküntüleri,ürtiker,ödem, kan üre azotu ve kreatinnide artma bildirilmiştir. Günde 20-40 mg.'lık dozlarda yapılan uygulamalarda yan etkilere bağlı olarak hastaların ilacı bırakma oranları %1,1 ile %1,18 olarak bildirilmektedir.
İlaç etkileşimleri:
Salisilatlar ve diğer non sterodial anti-enflamatuvar ilaçlar gibi plazma proteinlerine yüksek oranda bağlanan ilaçlarla birlikte kullanımı, kanda serbest ilaç oranının artıracağından özellikle gastrointestinal yan etki insidansının tehlikeli şekilde artırabilir. Bu tür kombinasyondan kaçınılmalıdır. Lityum tedavisi altındaki hastalarda tenoksikam lityum retansiyonu sonucu lityum intoksikasyonuna neden olabilir.
Tenoksikam sodyum, potasyum ve sıvı retansiyonuna neden olduğundan natri-üretik etkili diüretiklerin etkilerini önleyebilir.
Her ne kadar Warfarin, sulfonilüre grubu o ral antidiyabetiklerle (glibenklamid gibi) etkileşimi etkilerinin yakından takip edilmesi yerinde olur.
Digoksin ile herhangi bir etkileşimi görülmemiştir.
Kullanım şekli ve dozu:
Gut haricindeki endikasyonlarda standart doz günde bir defa 20 mg (1 kapsül)'dır.İlaç aynı saatte bir bardak su ile alınır.Günde maksimal doz 20 mg'dır; bu doz aşıldığında terapötik etkide anlamlı bir artış olmaksızın yan etkiler artar.
Gut artritinin akut krizleri sırasında ilk 2 gün, günde 1 defa 40 mg, bunu takiben 5 gün süreyle günde 1 defa 20 mg verilir.
AŞIRI DOZ TEDAVİSİ:
Semptomatik tedavi uygulanır.İlacın alınmasından sonra kısa sürede uygulanacak gastrik lavaj faydalı olur.
H2-antagonistlerin uygulamasında yarar vardır.
Atc Kodu:
M01AC02
Üretici Firma:
Koçak Farma İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş.
Telefon: (216) 492 57 08
Email: [email protected]