Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Potasyum Klorür %22.5 10 Ml 10 Ampul

Sindirim Sistemi ve Metabolizma » Mineraller » Potasyum » Potasyum » Potasyum klorur

Formülü:

Farmakolojik özellikleri:

Endikasyonları:

Potasyum eksikliğinin teşhisi serumda hipokalemi bulgusuna, hastanın klinik anamnezine ve EKG belirtilerine dayanılarak yapılır. Alkaloz serum potasyumunu düşürür, asidoz ise yükseltilir.
Potasyum alımının azalması: Aşırı karbonhidrat alımı, alkolizm, anorexia nervosa, geophagia. Gastrointestinal kayıplar, endokrin hastalıklar, böbrek hastalıkları, ekstrasellüler potasyumun intrasellüler sıvıya geçmesi.
1- Hasta asemptomatik olsa bile plasma potasyumu 2.5 mEq/L'nin altında ise,
2- Hastalarda potasyum eksikliğini akla getiren belirtiler varsa ve plasma potasyumu 2.5 mEq/L ile 3.0 mEq/L arasında ise,
3- Klinik anamnezden potasyum kaybıolduğu kesinse ve plasma potasyumu 3.0 mEq/L ile 3.5 mEq/L arasında ise,
4- Digitalis tedavisi gören ve diüretik alan hastalarda plasma potasyumu 3.5 mEq/L'nin altında ise veya digitalis intoksikasyonu belirtileri varsa.
Oral potasyum tedavisi için günde 1-4 ampul potasyum klörür %22.5 kırılarak bir bardak su, ayran, domates suyu veya bir kase çorbaya katılarak içilir. Bu, günde 20-80 mEq potasyum sağlar. Gastrointestinal irritasyonu azaltmak için ampuller eşit zaman araları ile alınmalıdır.

Kontrendikasyonları:

Potasyum preparatları hiperkalemi varsa kontrendikedir. Hiperkalemi şu durumlarda olabilir: Kronik böbrek yetmezliği, asidoz, akut dehidrasyon, yaygın doku yıkımı, ağır yanıklar, adrenokordikal yetmezlik. Potasyum ayrıca spinorolakton, triamteron, amilorid gibi potasyum tutucu diüretik alanlarda kontrendikedir. Metabolik asidozlarda potasyum klorür yerine potasyum karbonat, potasyum sitrat, potasyum asetat gibi bir alkali potasyum tuzu kullanılmalıdır.

Uyarılar/Önlemler:

1- Bazı nadir hastalıklarda potasyum eksikliği ile beraber asidoz ve hiperkloremi mevcuttur. Böyle hastalara potasyum klorür yerine potasyum bikarbonat veya potasyum sitrat, potasyum asetat veya potasyum glikonat verilmelidir.

2- Böbrek hastalığı, kalp hastalığı veya asidoz mevcutsa sık sık serum potasyum konsantrasyonu yapılmalı ve ilaç dikkatlr kullanılmalıdır.

3- Potasyum bileşiklerinin fetus üzerindeki etkilerini tayin için perinatal toksisite denemeleri yapılmış değildir.

4- Emziren kadınlarda potasyum klörür sütle yeni doğmuşsa geçer.

5- Hipertansiyon tedavisi için kronik olarak diüretik alanlarda çoğunlukla hipopotasemi ve total vücut potasyumu eksikliğine rastlanmaz.

6- Oral olarak kullanılacaksa içilmeden önce en az bir bardak sıvı ile dilüe edilmelidir. Aksi halde gastrointestinal irritasyona sebep olur.

7- Potasyum tayinleri yapılırken, total vücut potasyumunda değişme olmaksızın alkalozun hipokalemi ve asidozun hiporkalemi yönünde etki edilebileceği hatırlanmalıdır.
8- Hiperkaleminin asemptomatik olarak mevcut olabileceği ve sadece EKG değişmeleri ile varlığın belli edeceği hatırdan çıkmamalıdır.
9- Potasyum tuzları, spironactone, triamteron ve amilorid gibi potasyum tasarruf ettirici diüretikler ile birlikte kullanılmamalıdır.
10- Akut ve kronik böbrek yetmezliğinde potasyum itrahı bozulmuşsa, oral veya parenteral olarak verilen potasyum klörürün tehlikeli hiperkalemi durumlarına sebep olabileceği dikkate alınmalıdır.
11- Bazı hastalıklarda bulunmasına rağmen total vücut potasyumunda büyük açıklar mevcuttur.

Yan etkiler/Advers etkiler:

Hiperkalemi: Oral potasyum bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishale sebep olabilir. İlacı daha çok dilue ederek, yemeklerden sonra alarak ya da dozu azaltarak bu önlenebilir. Nadiren deri döküntüsü bildirilmiştir. İntravenöz potasyum klorür enfüzyonu veya irritasyonu ve flebite sebep olabilir. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde doktorunuza baş vurunuz.

İlaç etkileşimleri:

Yoktur.

Kullanım şekli ve dozu:

Potasyum klörür %25.5 ampulün dozu ve verme yolu hastadaki potasyum açığının derecesine, serum potasyum seviyelerine, klinik semptomların bulunup bulunmadığına bağlıdır. Tedaviye başlamadan önce hastanın klinik muayenesi yapılmalı, serum potasyum seviyeleri ölçülmelidir.
İntravenöz potasyum verilmesini gerektiren durumlar:
1- Plasma potasyum seviyesinin 2 mEq/L'nin altına düşmesi.
2- Klinik potasyum eksikliği belirtileri, paralizi, letarji, stupor uyşmalar.
3- EKG belirtileri: aritmiler, QT uzaması, T düzleşmesi, U dalgaları.
4- Hastanın oral potasyum preparatları azalmaması.
İntravenöz potasyum klörür verilmesi için 1 ampul potasyum lörür %22.5 enjektörle çekilerek 500 ml %5 dekstroz solüsyonuna ilave edilir. Böylece 500 ml'de 30 mEq veya 2.25 gr potasyum klörür ve 25 gr dekstroz ihtiva edn bir solüsyon elde edilir.

Atc Kodu:

A12BA01

Üretici Firma:

Koçak Farma İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş.
Telefon: (216) 492 57 08
Email: [email protected]

Potasyum Klorür %22.5 10 Ml 10 Ampul Benzerleri

Referans fiyatları ilaç güncelleme tarihinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TITCK) tarafından halka açık olarak yayınlanan Euro bazlı referans fiyat listesinden alınmıştır. Aşağıda yer alan TL bazlı referans fiyatları ise 32702 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararında belirtilen euro değerine göre Depocu, Eczacı kârları ve KDV dahil edilerek hesaplanmıştır. Gerçek ilaç fiyatları referans fiyatlarından farklı olabilir.

İlaç Bilgileri (Güncelleme Tarihi:10.2.2023)

Potasyum Klorür %22.5 10 Ml 10 Ampul

Yerli, Beşeri bir ilaçtır.
Reçete ile satılır.
E-Reçete: Pasif
Not: Bu ilaç uzun süredir piyasada bulunmamaktadır.

Etken Maddesi: Potasyum Klorur


Barkod Numarası: 8699579750052

Burada yer alan bilgiler bilgilendirme mahiyetindedir. Ilacprospektusu.com'da ilaç satışı yapılmaz.

Referans Fiyatı: 2,60 Euro 

Referans fiyatı ilaç güncelleme tarihinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TITCK) tarafından halka açık olarak yayınlanan Euro bazlı referans fiyat listesinden alınmıştır. Aşağıda yer alan TL bazlı referans fiyatı ise 32702 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararında belirtilen euro değerine göre Depocu, Eczacı kârları ve KDV dahil edilerek hesaplanmıştır. Gerçek ilaç fiyatı referans fiyatından farklı olabilir.

Hesaplanan Referans Fiyatı: 84,30 TL

Google Reklamları

Firma Bilgileri

Koçak Farma İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş. Logosu

Koçak Farma İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş.

Gazi Cd. No: 64-66 Bağlarbaşı, Üsküdar - İSTANBUL
Telefon: (216) 492 57 08
Email: [email protected]

Firma profili ve diğer ürünlerin listesini görüntülemek için firma ismine tıklayın

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.