Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar » Antimikobakteriyel İlaçlar » Tüberküloz İlaçları » Diğer Tüberküloz İlaçları » Morfazinamid
Formülü:
Beher tablet 500 mg Morfazinamid HCl ihtiva eder.
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Morfazinamid, erişkin ve çocuklarda aktif tüberkülozun başlangıç tedavisinde kullanılır.
Morfazinamid tüberkülozun bütün formlarında etkilidir.
Morfaziamid, tüberkülozun akut ve kronik tüm şekillerinde etkili olup kronikleşmiş ve diğer ilaçlara direnç kazanmış tüberküloz vakalarında da etkilidir.
Kontrendikasyonları:
Morfazinamid genellikle iyi tolere edilmesine rağmen aşağıdaki durumlarda kullanılması kontrendikedir.
Ciddi karaciğer hasarı olanlarda, ilaca karşı aşırı hassasiyeti olanlarda, akut gut' lu kişilerde kullanılmamalıdır.
Uyarılar/Önlemler:
Morfazinamid tedavisine başlamadan önce hastaların serum ürik asit ve karaciğer fonksiyon testleri yapılmalıdır.
Karaciğer hastalığı hikayesi olanlar ve ilaca bağlı hepatit riski olan hastalar (Örneğin alkol bağımlıları) yakından takip edilmelidir. Hepatosellüler hasar veya akut gut artiritinin eşlik ettiği hiperürisemi oluşursa ilaç kesilmeli ve tekrar verilmemelidir.
Morfazinamid diabet hikayesi olan hastalarda çok dikkatli kullanılmalıdır.
Morfazinamide pirimer reziztans çok nadirdir. İlaç reziztansı olduğu bilinen veya şüphelenilen vakalarda M.Tüberkülozizin yeni kültürü yapılmalı ve bununla Morfazinamid ve diğer ilaçlara karşı in-vitro hassasiyet testleri yapılmalıdır. Hastalara şayet aşağıda belirtilen şikayetler oluşursa doktorlarına hemen haber vermeleri
gerektiği bildirilmelidir;
(Ateş, istahsızlık, kırgınlık, bulantı, kusma, idrar koyulaşması, cildin ve gözün sarı renk alması, eklem ağrısı ve şişliği ).
Hamile ve Emziren Kadınlarda Kullanımı :
Morfazinamidin hamile bir kadına verildiğinde fetuse zarar verip vermediği veya üreme kapasitesi üzerindeki etkisi tam olarak bilinmemektedir. Bu nedenle şayet gerçekten ihtiyaç varsa kullanılmalıdır.
Morfozinamid, anne sütüne çok az miktarlarda geçer. Bu nedenle emzirenlerde dikkatli kullanılmalıdır.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Gastrointestinal :
Morfazinamidin temel yan etkisi hepatik reaksiyondur. Hepatotoksisite doza bağlıdır ve tedavinin herhangi bir zamanında görülebilir. Bunun dışında bulantı, kusma ve iştahsızlık olabileceği de bildirilmiştir.
Hematolojik :
Trombositopeni, eritroid hiperplazi ile birlikte sideroblastik anemi, serum demir konsantrasyonunda artma gibi yan etkiler nadiren oluşabilir.
Diğerleri :
Nadiren, hafif artralji ve miyalji oluşabilir. Döküntü, ürtiker ve kaşıntı gibi aşırı duyarlılık reaksiyonları nadiren görülebilir.
Ateş, akne, ışık hassasiyeti, porfiri, dizüri ve interstisiyel nefrit nadiren görülebilir.
İlaç etkileşimleri:
Probenesid : Probenesidin, ürik asit atılımını sağlayan etkisini azaltabilir.
İdrarda Glukoz ve Keton Testleri : İdrarda glukoz ve keton tayini yapılan testlerle( CETEST, KETOSTİCK ) etkileşip pembe-kahverengi renk oluşturabilir.
Kullanım şekli ve dozu:
Erişkinlerde : Günlük doz 40 mg/kg
Çocuklarda : Günlük doz 40 - 60 mg/kg' dır.
Günlük toplam doz bir defada verilmeli ve günlük toplam doz 3 gramı (6 tablet) aşmamalıdır. Morfazinamid genellikle tüberküloz tedavi rejimlerinin ilk 2 ayında kullanılmakta olup, kullanım süresi hastanın durumuna göre daha uzun olabilir. Morfazinamid daima diğer antitüberküloz ilaçlarla birlikte kullanılmalıdır.
Atc Kodu:
J04AK04
Üretici Firma:
Koçak Farma İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş.
Telefon: (216) 492 57 08
Email: [email protected]