Solunum Sistemi » Soğuk Algınlığı ve Öksürük İlaçları » Diğer Soğuk Algınlığı Kombinasyonları
Formülü:
Beher tablet etken madde olarak 325 mg parasetamol, 2 mg klorfeniramin maleat, 30 mg psödoefedrin HCl, 15 mg desktrometorfan HBr içerir.
Farmakolojik özellikleri:
Farmakodinamik Özellikleri:Parasetamol, etkili bir antipiretik ve analjeziktir. Antipiretik aktivitesini hipotalamustaki ısı düzenleyici merkeze etki etmek suretiyle gösterir. Analjezik aktivitesi ise ağrı eşiğinin yükselmesiyle ortaya çıkar.
Klorfeniramin maleat, bir antihistaminik olup etkisini histamin H1 reseptörlerini antagonize ederek gösterir. Klorfeniramin maleat, soğuk algınlığı ve öksürük preparatlarının en yaygın kullanılan antihistaminik komponentidir.
Psödoefedrin HCl, semptomatik ajan olup, nazal dekonjestan olarak kullanılır. Dekstrometorfan HBr, medulladaki öksürük merkezini suprese ederek öksürüğü durdurur. Analjezik etkisi yoktur, Sedatif aktivitesi ise oldukça düşüktür.
Farmakokinetik Özellikleri:Parasetamol, hızla absorbe olur ve karaciğerde metabolize edilir. En yüksek plazma konsantrasyonuna 10-60 dakika içinde ulaşır. Plazma yarı ömrü 1.25-3 saattir. Ağız yolu ile alınan dozun yaklaşık % 25'i 24 saat içinde idrar yolu ile glukuronik ve sülfat konjugatları halinde atılır.
Klorfeniramin maleat, gastrointestinal kanaldan yavaşça absorbe olur. Doruk plazma düzeylerine alındıktan 2.5-6 saat sonra erişir. % 70 oranında plazma proteinlerine bağlanır. Yarı ömrü 2-43 saat arasındadır. Karaciğerde metabolize edilir, demetil ve didemetil metabolitlerine dönüşür. Metabolitleri ve bir kısmı değişmemiş ilaç halinde idrarla, kalan kısmı feçesle atılır.
Psödoefedrin HCl hızla absorbe edilir, monaminoksidaz ile metabolize olmaya oldukça dirençlidir ve çoğunlukla değişmemiş olarak, az miktarda da metabolitleri halinde idrarla atılır.
Dekstrometorfan HBr, gastrointestinal kanaldan hızla absorbe olur, karaciğerde metabolize edilir. Bir kısmı dekstrometorfan gibi demetil metabolitleri, bir kısmı da değişmemiş ilaç olarak idrarla atılır.
Endikasyonları:
Semptomatik tedaviye yönelik olan Gripamol tablet grip ve soğuk algınlığı gibi durumlarda ortaya çıkan; ateş, burun tıkanıklığı, öksürük, kırıklık hali ve adele ağrıları, genizde kaşıntı gibi semptomların giderilmesi amacıyla kullanılır.
Kontrendikasyonları:
Bileşimindeki etken maddelere karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinenlerde, ciddi hipertansiyon olgularında, MAO inhibitörü kullanan hastalarda, ciddi koroner sorunları olan hastalarda kontrendikedir.
Uyarılar/Önlemler:
Çocuklarda 7 günden fazla kullanılmamalıdır. 3 günden fazla süren ateş durumunda ve 5 günde düzelmeyen şikayetlere yenileri eklenir ve ateş devam ederse, öksürük bir haftadan fazla sürer veya tekrarlarsa, öksürüğe ateş ve başağrısı eşlik ediyorsa doktora başvurulmalıdır.
Araç ve makine kullanmaya etkisi:
Sedatif etkisi nedeniyle araç ve makine kullanmayı etkileyebileceğinden gece alınması tavsiye edilir.
Gebelik ve Laktasyonda Kullanım(kategori C):Gebelerde ve emziren annelerde hekime danışılmadan kullanılmamalıdır.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Aşağıda belirtilen yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu etkiler hafif ve geçici özelliklerde olup ilacın kesilmesiyle ortadan kalkar.
Hematolojik: Trombositopeni, lökopeni, pansitopeni, nötropeni, agranülositoz Gastrointestinal: Bulantı, kusma, gastrik şikayetler, pankreatit
Santral: Uyku hali, santral depresyon, bazen anksiyete, tremor, eksitasyon, nadiren respiratuvar depresyon
Üriner: İdrar retansiyonu
“BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ”İlaç etkileşimleri:
MAO inhibitörü almakta olan hastalarda kullanılmamalıdır.
Alkollü içkiler, tranklizanlar ve sedatif ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır. İçerdiği parasetamol nedeniyle, hepatik enzimleri indükleyen, hepatotoksik ilaç kullananlarda hepatotoksisite riskini artırabilir. Oral antikoagülanlarla birlikte uzun süreli parasetamol kullanımı antikoagülan etkide artışan neden olabilir. Siklopropan, halotan ya da benzeri halojenli anestezik maddelerle ameliyata girecek hastalarda kullanımdan kaçınmalıdır.
Kullanım şekli ve dozu:
Hekim tarafından başka şekil önerilmemiş ise 12 yaş üzeri büyük çocuklar ve yetişkinlerde günde 3-4 kez 1-2 tablet, 6-12 yaş arası çocuklarda 8 saat ara ile 1 tablet verilir. Geriatrik hastalar daha düşük dozlara ihtiyaç gösterir.
DOZ AŞIMI VE TEDAVİSİParasetamol yüksek dozda hepatik toksisiteye neden olabilir. 12-48 saat içinde karaciğer enzimleri artabilir. Klinik belirtiler dozun alınmasından 1-6 saat sonrasına kadar görülmeyebilir. Hepatotoksik aşırı dozu takip eden erken semptomlar; bulantı, kusma, terlemedir. Semptomatik ve destekleyici tedavinin yanı sıra parasetamole bağlı intoksikasyon belirtilerinde antidot olarak N-asetilsistein kullanılır.
Klorfeniramin maleat toksisitesi akut kullanımdan birkaç saat sonra görülür ve antihistaminik / antikolinerjik doz aşımı gibi tedavi edilir.
Dekstrometorfan HBr toksisitesine bağlı olarak bulantı, kusma, görme bozuklukları, santral sinir sistemi bozuklukları ve üriner retansiyon görülür.
Psödoefedrin HCl aşırı dozunda taşikardi ve/veya hafif hipertansiyon ile hafif anksiyete görülür. Bu durum geçici olup tedavi gerektirmez.
Atc Kodu:
R05X
Üretici Firma:
Koçak Farma İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş.
Telefon: (216) 492 57 08
Email: [email protected]