Sindirim Sistemi ve Metabolizma » Diyabet (Şeker Hastalığı) İlaçları » Oral Antidiyabetik İlaçlar » Sülfonamidler » Glibenklamid
Formülü:
Beher tablet 5 mg Glibenklamid içerir.
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Dianorm tablet insüline bağımlı olamyan diyabetin tedavisinde tek başına diyetin yeterli olmadığı hallerde diyet ile birlikte kullanılmamalıdır.
Kontrendikasyonları:
Glibenklamide hassasiyeti olanlarda ve koma ile birlikte olan veya olmayan diyebetik ketoasidoz durumlarında kullanılmamalıdır. Diyabetik ketoasidoz insülinle tedavi edilmelidir
Uyarılar/Önlemler:
Juvenil diyabetlerinde kullanılmaz. Ateş, travma, gangren, ağır yaralanma gibi komplike durumu olan diyabetlilerde, cerrahi müdahelelerde, ciddi tiroid ve adrenal fonksiyon bozukluklarında, akut şiddetli enfeksiyon geçiren hastalarda kullanılmamalıdır. Gebelik ve emzirme döneminde kullanım: Teratojenik etkisi olmamasına rağmen insanlar üzerinde yeterli çalışma olmadığından kullanılmamalıdır. Anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Ancak bebekte hipoglisemiye neden olma ihtimalinden dolayı kullanılmamalıdır.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Yüksek dozlarda kullanımı hipoglisemiye neden olabilir. Nadir olarak bulantı, kusma, epigastrik ağrı, kolestatik sarılık, hepatit, yorgunluk, zayıflama ve baş ağrısı olabilir. Hassasiyete bağlı olarak ateş, cilt döküntüleri ve kan tablosunda değişiklikler disülfram benzeri reaksiyonlar nadiren görülebilir. Ancak ilaç kesildiğinde bu etkiler ortadan kaybolur. Hiponatremi özellikle hiponatremi yapan diğer ilaçlara ve ADH salınımı arttıran ilaçlarla alındığında ortaya çıkar.
İlaç etkileşimleri:
Siklofosfamid, dikumurol grubu antikoagülanlar, MAO inhibitörü ilaçlar probenesid fenilbutazon salisilatlar propranalol ve diğer beta-adrenerjik blokürler, kloramfenikol ve bazı sülfonamid grubu ilaçlarla beraber alındığında Dianorm'un etkisi artar. Adrenalin, kortikosteroidler, tiazid grubu diüretik, troid hormonu, yüksek dozda nikotinamid gibi ilaçlarla beraber alındığında ise Dianorm'un hipoglisemik etkisi azalır. Dianorm kullanıldığı dönemde alkol kullanılmamalıdır.
Kullanım şekli ve dozu:
Diyabetli hastaların tedavisinde sabit bir doz yoktur. Genel olarak günde 2.5 mg (1/2 tablet) - 5 mg (1 tablet), kahvaltı veya ilk yemekten sonra alınarak tedaviye başlanır. Kan şekeri kontrol altına alınıncaya kadar hergün 2.5 - 5 mg (1/2 - 1 tablet)artırılarak günlük doz saptanır. Genellikle 10 mg'a kadar dozlarla kan şekeri kontrol altına alınabilir. Günlük 10 mg'a kadar olan dozlar bir defada verilir. Daha yüksek dozlara ihtiyaç gösteren hastalarda günlük doz ikiye bölünerek verilebilir. Günlük
maksimum doz 20 mg'ı (4 tablet) aşmamalıdır.
Yaşlı hastalarda ve zayıf düşmüş malnütrisyonlu hastalarda, böbrek ve karaciğer fonksiyonu bozuk hastalarda başlangıç ve idame dozları hipoglisemik reaksiyona yol açmayacak şekilde ayarlanmalıdır.
Klorpropamid hariç diğer oral hipoglisemik ajanlardan DİANORM tablet tedavisine geçişte, geçiş süresine veya başlangıç dozuna gerek yoktur. Klorpropamid kullanan hastalar DİANORM tablet tedavisine geçtiklerinde klorpropamid'in etkileri uzayabileceğinden ve hipoglisemiye neden olabileceğinden hasta ilk 2 hafta boyunca
yakından izlenmelidir.
İnsulin tedavisi gören hastalarda kullanımı: İnsulin tedavisi gören bazı Tip II diyabetli hastalarda DİANORM tablet tedavisi ile olumlu cevap alınabilir.
a) Günde 20 üniteden az insulin alanlarda, insulin kesilerek DİANORM tedavisine 2.5-5 mg'lık dozlarla başlanabilir.
b) Günde 20-40 unite insulin kullananlarda, insulin dozu 1/3 oranında azaltılarak DİANORM tedavisine geçilebilir.
Daha sonra insulin dozu giderek azaltılarak tamamen kesilir. DİANORM tedavisine ise 5 mg ile başlanıp, 2.5-5 mg'lık dozlar halinde artırarak uygun doz ayarlaması yapılır.
DOZ AŞIMI:
Doz aşımı durumunda hipoglisemik reaksiyonlar görülebilir. Bu durumda I.V dekstroz veya oral glukoz uygulanmalıdır.
Hipoglisemik koma şüphesi varsa yada teşhis edilmişse % 50'lik dekstroz solusyonu I.V uygulanır. Daha sonra % 10'luk dekstroz ile tedaviye devam edilir. Hasta 24-48 saat yakından izlenmelidir.
Atc Kodu:
A10BB01
Üretici Firma:
Koçak Farma İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş.
Telefon: (216) 492 57 08
Email: [email protected]