Kalp Damar Sistemi » Kalsiyum Kanal Blokerleri » Selektif Kardiyak Kalsiyum Kanal Blokerleri » Fenilalkilamin türevleri » Verapamil hcl
Formülü:
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
Koroner kalp hastalığı : kronik stabil anginepectoris, vazospatik ve inatabil anjin de dahil olmak üzere enfaktüs sonrası angine pectoris, Hipertansiyon, Taşikardik kalp ritm bozuklukları: ömaparpiksismal supraventriküler taşikardi, amial fibritasyon, yüksek ventrikül frekansı ile beraber atrial flatter, supraventriküler ekstrasistoli, miyokard istemi nedenli ventriküler, akstrasistoli gibi durumlarda endikedir.
Kontrendikasyonları:
İsoptin KKH kardiojenik şokta taze komplike enfaktüste, ağır uyan iletim bozukluklarında, sinüs düğümü sendromunda uygulanmamalıdır.
Uyarılar/Önlemler:
İsoptin KKH ile hipertansiyontedavisi hekim kontrolünü gerektirir. Bireysel farklı reaksiyonlara bağlı olarak bazen araba veya diğer makinaları kullanma yetisi azalabilir. Bu özellikle tedavi başlangıcında, ilaç değişikliğinde ve alkol alınması halinde geçerlidir.
Dikkkatli uygulanması gereken durumlar : hafif uyarı ileti bozuklukları, sinüs bradikardisi, bariz hipotoni, Preoksitasyon sendromu ile birlikte atrial fibritasyon ve flatter'de WPW-sendromu, vantrikül taşikardisi başlatma riski mevcuttur. Kalp yetmezliği ( İsoptin KKH ile tedaviye başlamadan önce kompanze edilmelidir.)
Gebelikte ve öncesinde ilaç hekim kontrolünde alınmalıdır.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Kalp frekansında yavaşlama, kan basıncının düşmesi, kontraktilite gücünün azalması, kabızlık, nadiren bulantı, baş dönmesi, sersemlik, baş ağrısı, yüz kızarması, yorgunluk, gerginlik, kızarıklık, kaşıntı, eritem, uzun süreli tedavide ender olarak jinekolomasti gibi gibi yan etkiler görülebilir.
Uzun süreli tedavide gingiva hiperplazi oluşabilir ve tedavi kesildikten sonra kaybolur.
İlaç etkileşimleri:
İsoptin KKH kalp ilaçları ve inhalasyon anestetiklerinin birlikte kullanımında, kalp ve dolaşım üzerine olan etkilerde artma olabilir. İlaç kan basıncını düşüren diğer ilaçların etkisini arttırabilir. Birlikte uygulandığında verapamilin digoxin plazma düzeylerini yükselttiği bildirilmiştir. Nekroz sırasında kullanılan kas gevşeticilerin etkisi artabilir.
Kullanım şekli ve dozu:
İlaç düzenli olarak alınmalıdır. Yavaş salınımlı tabletler çiğnenmeden bir miktar mayi ile, tercihen yemek esnasında veya hemen sonra alınır. Yetişkinler sabah ve akşam 1'er tablet İsoptin KKH alınır. Bazı durumlarda bir kerelik doz 2 tablete, günlük doz 4 tablete kadar artırılabilir. Sürekli kullanımda 4 tableti geçmemelidir. Çocuklar için ve düşük dozların gerektiği yetişkinler için İsoptin 40-80 tablet mevcuttur. Karaciğer fonksiyonları kısıtlı hastalarda hastalığın derecesine göre ilaçların metabolizması yavaşloayabileceğinden verapamil etkisi uzar ve şiddetlenir. Bu nedenle bu tür vakalarda doz daha özenle ayarlanmalı ve tedaviye düşük dozlarla başlanmalıdır.
Atc Kodu:
C08DA01
Üretici Firma:
Abbott Laboratuvarı A.Ş.
Telefon: (216) 538 74 00